×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Sestdiena, 20. aprīlis
Šodien sveicam: Mirta, Ziedīte
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2019-07-03
Pārsniegtas Latvijas pašvaldību iespējas aizņemties; apdraudēta projektu īstenošanas gaita arī Siguldā
Ņemot vērā situāciju, kāda šobrīd izveidojusies ar Latvijas pašvaldību iespējām pieprasīt un saņemt aizņēmumus, arī Siguldas novada pašvaldības 2019. gada un vairāku turpmāko gadu darba plānā jāveic izmaiņas. Siguldas novada pašvaldība turpina šajā situācijā meklēt risinājumus un strādāt ar atbildīgajām valsts institūcijām, lai prioritāro projektu virzība netiktu kavēta vai apgrūtināta.
 
Katru gadu valsts budžeta likumā tiek apstiprināts pieļaujamais vispārējās valdības budžeta deficīts. Tāpēc likumā tiek noteikts kopējais pieļaujamais pašvaldību aizņēmumu palielinājums un nosacījumi. Neskatoties uz to, ka 2019. gada kopējais pašvaldību aizņēmuma limits ir palielināts par 52,2 miljoniem eiro, visiem iesniegtajiem pašvaldību projektiem šajā gadā aizņēmumi nebūs pieejami. Tas skaidrojams ar Eiropas Savienības fondu finansējuma apgūšanu periodā līdz 2021. gada beigām, kā arī visu Latvijas pašvaldību lielo investīciju projektu apjomu.
 
Siguldas novada pašvaldības aizņēmumi ir pieļaujami līdz 20% apmērā no pašu ieņēmumiem, aizņēmumu apjoms šobrīd ir 9,07%.
 
Līdzīgi kā citām Latvijas pašvaldībām, Siguldas novada pašvaldībai nākas meklēt risinājumus attiecībā uz jau iesāktajiem projektiem. Šobrīd kā viena no prioritātēm ir pabeigt 2018. gadā uzsāktos Eiropas Savienības līdzfinansētos projektus – „Siguldas Valsts ģimnāzijas un 1. pamatskolas atjaunošanu, pārbūvi un materiāltehniskās bāzes modernizāciju”, kā arī „Siguldas Jaunās pils pārbūvi un restaurāciju”.
 
Tāpat risinājumi jāmeklē uz šogad plānotajiem ielu pārbūves projektiem. Drīzumā tiks uzsākti darbi A2 krustojuma pārbūvē no Saules ielas līdz Ventas ielai. Mālkalnu ielā ir noslēdzies būvdarbu iepirkums, taču līgumu par šo darbu veikšanu būs iespējams slēgt tikai pēc aizņēmuma saņemšanas. Savukārt Atbrīvotāju ielā projektēšana tuvojas noslēgumam, drīzumā būs iespējams veikt iepirkuma procedūru un slēgt līgumu, kad šim mērķim būs saņemts aizņēmums. Abām ielām pašvaldības 2019. gada budžetā ir paredzēts aizņēmuma saņemšanai nepieciešamais līdzfinansējums 25% apmērā.
 
Radusies situācija ietekmēs pašvaldības iespējas realizēt investīciju projektus turpmākajos gados. Jau šobrīd ir pabeigta Helmaņa un Jūdažu ielas projektēšana, tomēr ir skaidrs, ka projektu tematiskā plānojuma vadlīnijās rekomendējamā apjomā tuvākajos gados nebūs iespējams veikt finansējuma nepieejamības dēļ, tāpēc būvprojekts tiks precizēts, samazinot brauktuves platumu no 6 m uz 5,5 m, kā arī veidojot apvienotu gājēju un velobraucēju infrastruktūru.
 
Tāpat šobrīd ir apturēti darbi pie divu citu projektu realizēšanas – Mores Amatu mājas būvniecības 2. kārtas un kompostēšanas laukuma izveide „Kreiļos”. Arī šiem projektiem bija plānots pašvaldības aizņēmums Valsts kasē.
 
Visu Latvijas pašvaldību 2019. gada aizņēmumu limitam, kurš šogad apstiprināts 256,2 miljoni eiro apmērā, uz 31. maiju atlikums bija 5,6 miljoni eiro, un uz tiem pretendēja pašvaldību iesniegtie projekti 105,6 miljonu eiro apmērā. Jau šobrīd atbildīgajām ministrijām uzdots izstrādāt fiskāli atbildīgus priekšlikumus pašvaldību aizņemšanās nosacījumiem un kritērijiem 2020. gadā un vidējā termiņā.

© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi