×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 28. marts
Šodien sveicam: Gunta, Ginta, Gunda
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2019-07-03
Siguldā tiks uzstādīti pirmie viedie atkritumu konteineri Latvijā

Siguldā daudzdzīvokļu namu kvartālā Leona Paegles ielā uzsākti darbi, lai ierīkotu pirmo dalītās atkritumu savākšanas viedpunktu Latvijā, kur iedzīvotāji papildus šķirotiem stikla un vieglā iepakojuma atkritumiem varēs nodot bioloģiski noārdāmus sadzīves atkritumus un nešķirotos sadzīves atkritumus, maksājot tikai par konkrēto nodoto atkritumu apjomu.

Leona Paegles ielas kvartālā, kur atrodas deviņas daudzdzīvokļu mājas ar 275 dzīvokļiem un kur dzīvo vismaz 598 iedzīvotāji, esošo sadzīves atkritumu konteineru vietā plānots izvietot divus ar viedajām pilsētvides komunikāciju tehnoloģijām aprīkotus preskonteinerus sadzīves un bioloģiski noārdāmajiem atkritumiem. Savukārt vieglā iepakojuma un stikla šķirošanai tiks iekārtoti pazemes atkritumu konteineri. Plānots, ka jaunās tehnoloģijas palīdzēs par gandrīz 68 tonnām gadā samazināt poligonā noglabājamo sadzīves atkritumu apjomu, kā arī ierobežot oglekļa dioksīda emisijas.

Projektu īsteno Siguldas pilsētas SIA „Jumis” sadarbībā ar Siguldas novada pašvaldību, un šāds dalītās atkritumu savākšanas viedpunkts Latvijā tiek ierīkots pirmo reizi, sniedzot iedzīvotājiem finansiāli motivējošu atkritumu šķirošanas iespēju un ļaujot mājsaimniecībām individualizēt maksu par nešķirotajiem sadzīves atkritumiem. Tāpat jāpiemin, ka viedo atkritumu konteineru uzstādīšana ļaus arī efektīvāk plānot atkritumu savākšanu un izvešanu.

„Pašvaldības galvenais uzdevums ir iedzīvotāju labklājības un modernas infrastruktūras veicināšana, tāpēc esam gandarīti par šo projektu un sadarbību ar Siguldas pilsētas SIA „Jumis”. Ja iedzīvotāji atbalstīs šādu dalītās atkritumu savākšanas punktu izveidi un tas būs efektīvs risinājums nešķiroto atkritumu apjoma samazināšanai, Siguldas novada pašvaldība izvērtēs iespēju izveidot jaunus šāda veida punktus, kļūstot ne tikai par pirmā šāda punkta atrašanās vietu Latvijā, bet arī veidojot modernāko atkritumu apsaimniekošanas infrastruktūru Baltijas pašvaldību vidū,” uzsver Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics.

Atkritumu savākšanas punkta izveides laikā tiks atjaunots piebraucamā ceļa cietais segums un atkritumu savākšanas konteineru novietne, izbūvēts laukums pie pazemes konteineriem, preskonteineru nojume un pazemes konteineri, kā arī iegādāti un uzstādīti preskonteineri. Būvniecība noritēs vismaz līdz septembrim, pēc tam tiks veikta tehnoloģiju testēšana un IT sistēmu salāgošana. Plānots, ka jaunais atkritumu savākšanas punkts sāks darboties šī gada oktobrī. Preskonteineri darbosies tikai ar aktivizētām Siguldas novada iedzīvotāja identifikācijas kartēm.

Atgādinām, ka, Siguldas novadā kopā izvietoti 136 publiski pieejami šķirošanas konteineri, no tiem 83 ir paredzēti stikla iepakojumam un 53 konteineri vieglajam iepakojumam.

Tāpat kopš no 2018. gada Siguldas privātmāju iedzīvotājiem pieejami īpaši marķēti bezmaksas šķirošanas maisi vieglajam iepakojumam un stiklam: 100 litru tilpuma maisi vieglajam – plastmasas, papīra un metāla – iepakojumam, savukārt 80 litru tilpuma maisi – stikla pudelēm un burkām.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Pasākumi