×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 19. aprīlis
Šodien sveicam: Vēsma, Fanija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2019-08-05
Notiks akcijas „Baltijas ceļš” trīsdesmitajai gadadienai veltīti pasākumi

Atzīmējot akcijas „Baltijas ceļš” trīsdesmito gadadienu, kas atgādina par 1989. gada 23. augustu, kad aptuveni divi miljoni latviešu, lietuviešu un igauņu sadevās rokās un izveidoja dzīvu ķēdi 600 kilometru garumā, savienojot Viļņu, Rīgu un Tallinu, Siguldas novadā norisināsies vairāki pasākumi. „Baltijas ceļš” ir lielākā un nozīmīgākā akcija Baltijas valstu centienos pēc neatkarības atgūšanas, kas savulaik guva plašu rezonansi visā pasaulē.

1988. gadā, kad tika nodibināta Latvijas Tautas fronte, Siguldas pilsētā teju vai katrā uzņēmumā un iestādē, Siguldas, Allažu, Krimuldas, Inčukalna, Sējas, Vangažu, Garkalnes pagastos tika izveidotas atbalsta grupas, kas pulcēja lielu skaitu šo apdzīvoto vietu iedzīvotājus. Sigulda kļuva par šo apdzīvoto vietu Tautas frontes grupu pārstāvju tikšanās vietu un Siguldas novada Latvijas Tautas frontes grupa apvienoja visus tautfrontiešus kopīgām aktivitātēm. Tautfrontiešiem bija nozīmīga loma šīs neatkārtojamās akcijas „Baltijas ceļš” organizēšanā Pleskavas šosejas posmā 55 kilometru garumā no Rīgas līdz Līgatnei.

Pasākumu programma 23. augustā:

Izstāde vēsta par norisēm un notikumiem no 20. gadsimta astoņdesmito gadu sākuma līdz akcijas „Baltijas ceļš” notikumam 1989. gada 23. augustā, kas veidoja mūsu pārmaiņu ceļu, Turaidā un Siguldā. Tomēr vienotības brīdis ar rokās sadošanos bija unikāla Baltijas tautu spēka, sāpju un prieka apmirdzēts.
Trīsdesmit gadi vēsturē un tās izpētes darbā ir dokumentu un liecību uzkrāšanas laiks. Tas ir laiks, kad iezīmējas kāda notikuma rezultātu sekas un sākas tā izvērtēšana. Akcijas „Baltijas ceļš” nozīmīgums vēsturē atklāsies pēc pilnīgas dokumentu publicēšanas par astoņdesmito gadu beigu un deviņdesmito gadu sākumu arī starptautisko notikumu kontekstā.

  • ​plkst. 17.00–21.00 Foto izstāde „Vēlēties augstāko – savu valsti” pie kultūras centra „Siguldas devons”

Izstāde veidota no Vladimira Tjurina fotogrāfijām, kurās fiksēti mirkļi un cilvēki ceļā uz valsti. Uz Latviju. Siguldietim, fotogrāfam Vladimiram Tjurinam dzīves aicinājums ir radošā fotogrāfija. Autoru aizvien aizrāvusi ideja ar kādu dziļāku domu un zemtekstu. 

Pirmo reizi Siguldā īstenosim Sarunu soliņu. Aicinātie viesi neformālā gaisotnē dalīsies savā brīvības stāstā. Sēžot uz Sarunu soliņa, par saviem izaicinājumiem un uzvarām stāstīs Baltijas ceļa dalībnieki un jauni, aktīvi, radoši siguldieši Juris Dudko, Ligija Zariņa, Zane Eniņa un citi.

  • plkst. 18.30–19.00 Simboliskas dzīvās ķēdes izveide

Siguldieši un apkārtnes apdzīvoto vietu iedzīvotāji aicināti veidot simbolisku dzīvo ķēdi, iedzīvinot fotogrāfiju, kurā atpazīst sevi, stāstot savu stāstu, daloties atmiņās. Daļa no siguldiešu stāstiem būs ierakstīti audio un klausāmi visu izstādes laiku.

  • plkst. 19.00 Londonā dzīvojošā virtuozā pianista Reiņa Zariņa koncerts pie kultūras centra „Siguldas devons”

Reinis Zariņš ir viens no izcilākajiem pianistiem, vairākkārtējs Lielās mūzikas balvas laureāts. Viņa interpretācijas ir sajūsminājušas klausītājus daudzviet pasaulē – gan Ņujorkas Kārnegi un Steinveja zālēs, gan Amsterdamas „Concertgebouw”, gan arī Vigmora zālē Londonā. Kaut arī Reinis ar savu ģimeni dzīvo Londonā, viņš ir patiess Latvijas patriots, un to apliecina dzimtenē sniegtie koncerti, latviešu mūzikas izvēle savās koncertprogrammās, kā arī latviešu autoru jaundarbu pirmatskaņojumi. Koncerta programmu akcijas „Baltijas ceļš” trīsdesmitajai gadadienai pianists veidojis iedvesmojoties no aculiecinieku stāstiem un tikšanās ar Latvijas Tautas frontes priekšsēdētāju Daini Īvānu, studējot, lasot, pētot ceļu uz Baltijas ceļu.

Koncerts iecerēts kā personisks atceres un brīvības svinēšanas notikums, kas norisināsies brīvā dabā. Reinis Zariņš ir piemeklējis šim koncertam mūziku no visām trim Baltijas valstīm, tādējādi atgādinot par to, kas tām kopīgs, un par neatkārtojamo vienprātības liecību dienā pirms 30 gadiem. Jau no pirmā mirkļa uzaicinājumu atzīmēt latviešu tautai tik ļoti nozīmīgu vēsturisku notikumu ar mūziku pianists uztvēris kā unikālu iespēju iesaistīties savas dzimtenes vēstures izzināšanā un turpināšanā. Gatavot klavieru solokoncertu, tātad būtībā bezvārdu skaņās balstītu piedzīvojumu – tas prasa daudz augsnes, no kuras smelt idejas.

Pianists Reinis Zariņš pats toreiz, pirms 30 gadiem, bija par mazu, lai dotos stāvēt vienotā dzīvajā ķēdē kopā ar pārējiem, arī, lai vispār saprastu, kas tobrīd notika. Toreiz tautai tik nozīmīgās rokdziesmas gan koncertā pianists nespēlēs, bet ir izpētījis daļu igauņu un lietuviešu klaviermūzikas, un vēlas atzīmēt baltiešu vienotību arī ar to, ka līdzās latviešu mūzikai, koncertā izskanēs arī kaimiņvalstu mūzika – tāpat kā toreiz dziesmu „Atmostas Baltija” cilvēki iemācījās dziedāt visās trīs valodās. Pianists ilgojas ar šo koncertu ne vien atcerēties to spožo virsotni pirms 30 gadiem, bet iedrošināt ikvienu izmantot latviešu brīvību, lai veicinātu savstarpēju vienotību un vienprātību visā Baltijā.

Ieeja – bez maksas.

Pasākumu laikā var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā „Pašvaldība” – „Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem „Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi