×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Trešdiena, 24. aprīlis
Šodien sveicam: Visvaldis, Nameda, Ritvaldis
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2019-08-07
Kultūras centrs „Siguldas devons” ar daudzveidīgu programmu pirmajā sezonā pulcējis 16 000 apmeklētāju

Kultūras centrs „Siguldas devons” kopš vērienīgās atklāšanas 2018. gada rudenī, aizvadījis aizraujošu un daudzveidīgiem pasākumiem bagātu pirmo sezonu, uz profesionālās mākslas un Siguldas amatiermākslas pasākumiem pulcējot vairāk nekā 16 000 apmeklētāju. Pirmajā sezonā ir izveidota sadarbība ar vairākiem jauniem sadarbības partneriem, apmeklētāju ērtībām papildināts tehniskais nodrošinājums un kultūras centrs „Siguldas devons” izvirzīts sabiedrisko mediju balvas „Kilograms kultūras” nominācijai kā viena no spilgtākajām Latvijas kultūras notikumu vietām 2018. gadā.

Pirmajā sezonā „Siguldas devonā” ar lielisku sniegumu skatītājus iepriecināja Raimonds Pauls, Daumants Kalniņš, Katrīna Gupalo, Andrejs Osokins, Ivo Fomins, Uldis Marhilevičs, Aija Andrejeva, Guntars Račs, „Big Al & The Jokers”, Latvijas Radio bigbends un Pjērs Bertrāns (Pierre Bertrand, Francija), Mārcis Auziņš un citi. Ik mēnesi kultūras centrā bija iespējams baudīt profesionālo teātru sniegumu – ar izrādēm „Siguldas devonā” viesojās Dailes teātris („Kaķis uz nokaitēta skārda jumta”, „Harolds un Moda”, „Equus”), Jaunais Rīgas teātris („Vectēvs”), Liepājas teātris („Dželsomīno melu zemē”), Daugavpils teātris („Jubileja 98”), Sanktpēterburgas Valsts bērnu baleta teātris („Riekstkodis”) un Latvijas Leļļu teātris („Un atkal Pifs”). Skatītājiem tika piedāvātas arī divas laikmetīgās dejas izrādes.

Vislielāko atsaucību skatītāju vidū aizvadītajā sezonā guva mūzikls „Māsa Kerija”, grupas „Melo M” un komponista Mārtiņa Brauna jubilejas koncerti.

Biļešu tirdzniecības statistika rāda, ka siguldiešu īpatsvars profesionālās mākslas koncertos ir bijis 55%. Piemērojot 20% atlaidi visiem Siguldas novada iedzīvotāja ID kartes īpašniekiem un 40% atlaidi novada daudzbērnu ģimenēm, pašvaldība ir nodrošinājusi atlaides turpat 10 000 eiro apmērā. Savukārt pilnveidojot kultūras centra tehnisko nodrošinājumu, lai izrāžu laikā uzlabotu ērtības mazajiem skatītājiem, pirmajā sezonā ir iegādāti 150 sēdvietu paliktņi.

Īpašs piedāvājums aizvadītajā sezonā tika sagādāts arī programmas „Skolas soma” ietvaros, kuras laikā novada skolēni tikās ar mūziķiem Ralfu Eilandu un Elzu Rozentāli koncertprogrammā bērniem „Brīnišķīgais ceļojums”, kā arī Anniju Putniņu, Miku Dukuru, Laimu Jansoni, DJ Monsta un citiem mūziķiem uzvedumā „Mana tautasdziesma”. Programmas ietvaros tika piedāvāta arī Ģertrūdes ielas teātra izrāde „Āda”. Mācību gada izskaņā pamatskolas skolēniem tika dāvināts koncertstāsts „Muzikālā ornitoloģija”.

Kultūras centra skatuve piedzīvoja arī novada teātru pirmizrādes – gan Siguldas Tautas teātra izrādes „Sievasmāte” un „Tās dullās Paulīnes dēļ”, gan Mākslu skolas „Baltais flīģelis” Teātra studijas izrādes „Laimes meklējumos” un „Sprīdītis”. Plaša spektra programmu piedāvāja arī Siguldas amatierkolektīvi – notika gan Absolventu orķestra un citu novada orķestru koncerti, gan jauniešu kora „Atvars” 25 un sieviešu kora „Teiksma” 40 gadu jubilejas koncerti. Rudens pusē dejas cienītājiem uzstājās deju kolektīvi „Dūka”, „Sidrabdancis” un šo kolektīvu draugi no citām Latvijas pilsētām, savukārt pavasarī ar vērienu 50 gadu jubileju nosvinēja jauniešu deju kolektīvs „Vizbulīte”, dažādu paaudžu dejotājiem uzstājoties vairākos koncertos un kolektīva gadu gaitā pieredzēto apkopojot arī izstādē „Manto-jums”. „Vizbulītes” jaunākie dalībnieki priecēja savus atbalstītājus arī rudenī un Ziemassvētkos.

Savas jubilejas kultūras centrā aizvadītajā sezonā nosvinēja arī pirmsskolas izglītības iestāde „Ābelīte” un Mākslu skola „Baltais flīģelis”. Amatu prasmju saglabāšanai un popularizēšanai „Siguldas devonā” tika veltītas arī lietišķās mākslas meistaru aktivitātes visaptverošās akcijas „Satiec savu meistaru!” ietvaros.

Īpašu meistarklasi senioru deju grupām „Preilene” un „Sniegaroze” sarūpēja leģendārā dejotāja Vija Vētra, un pēc tās ikvienam bija iespēja noskatīties arī Ināras Kolmanes dokumentālo filmu „Vijaya”. Pirmajā darbības sezonā „Siguldas devonā” pirmizrādi piedzīvoja arī Latvijas Televīzijas filma „Dukuru zelta līnija”. Daudzfunkcionālajā kinozālē notikuši arī kamerkoncerti un mazās formas izrādes, sadarbībā ar radošo grupu „Spiediens” Siguldā viesojās improvizācijas šovs.

Kultūras centra izstāžu zāle tika atklāta ar Teodoram Zaļkalnam veltītu izstādi, tai sekoja Siguldas novada mākslinieku darbu skate, Dinas Dubiņas personālizstāde, Tautas lietišķās mākslas studiju „Vīgrieze” un „Sigulda” darbu izstāde, Zigurda Zuzes piemiņai veltīta grafikas darbu izstāde „Siguldas ainava”. Turpinot sadarbību ar Lietuvas sadraudzības pilsētu Birštonas, kopīgā projektā „Dialogs” satikās Siguldas māksliniece Agita Zālīte un Birštonas tēlnieks Andrjus Liks (Andrius Lik). Sezonas izskaņā kultūras centra izstāžu zālē īpašu izstādi „Viņas. Četras.” veidoja četras jaunās mākslinieces ar siguldieti Kristīni Kliginu priekšgalā un savus darbus izstādīja Mākslu skolas „Baltais flīģelis” audzēkņi.

Te aizvadīts arī XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku Tautas deju lielkoncerta „Saule vija zelta rotu” repertuāra pirmais modelēšanas koncerts, uzņemot teju 1000 jauniešus no visas Latvijas, kā arī jauniešu erudīcijas spēles „Prāta spēles” Vislatvijas turnīrs un eksponēta Latvijas mākslas skolu audzēkņu grafikas darbu konkursa „Siguldas līnijas” noslēguma izstāde. Pateicoties kultūras centra „Siguldas devons” izcilajai akustikai ar mazu reverberācijas laiku, kultūras centra telpās norisinājies Latvijas Mūzikas akadēmijas Džeza mūzikas katedras audzēkņu eksāmens.

Aizvadītā sezona ir apliecinājusi, ka kultūras centrs „Siguldas devons” kļuvis par iecienītu vietu iedzīvotāju sabiedrisko apspriežu rīkošanai un dažādu nozaru semināru vai konferenču organizēšanai. Nozīmīgākais un vērienīgākais no tiem bija Latvijas investīciju un attīstības aģentūras rīkotais „Magnetic Latvia” biznesa forums „Uzņēmums 3D”, kas Siguldā pulcēja aptuveni 300 uzņēmējus no visas Latvijas, bet biznesa konsultanti ieradās arī no Beļģijas un ASV.

Kultūras centra „Siguldas devons” 2. sezonas atklāšana „Otrais lēciens” norisināsies no 6. līdz 8. septembrim.

Atgādinām, ka Kultūras centra ēka būvēta 1962. gadā. Pēc vērienīgās pārbūves telpas kļuvušas plašākas, mūsdienīgākas, daudzfunkcionālas, tās aprīkotas ar jaunākajām tehnoloģijām. Pārbūvētajā ēkā ir izcila akustika ar mazu reverberācijas laiku, tāpēc centra zāles ir lieliski piemērotas koncertiem ar apskaņošanu. Centra zāles ir lieliski piemērotas koncertiem ar apskaņošanu un tajās iespējams veikt augstvērtīgus audio ierakstus.

Latvijas atzītie skaņas eksperti Andris Ūze un Krišjānis Geidāns norādījuši, ka kultūras centrā uzstādītais „Meyer Sound” ir viens no pasaulē populārākajiem apskaņošanas sistēmu zīmoliem, kura aprīkojumu izmanto daudzi pasaulē atzīti mākslinieki un rokgrupas. „Siguldas devonā” ir uzstādīta šobrīd jaunākā apskaņošanas sistēmas modifikācija. Tās galvenā priekšrocība – pastiprinātā skaņa tiek maksimāli pietuvināta dabīgai skaņai, turklāt sistēma ir viegli saprotama un vadāma.

Īstenojot Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansēto projektu „Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana Siguldas novada Kultūras centra ēkā”, 2018. gadā pabeigti kultūras centra „Siguldas devons” rekonstrukcijas darbi. Domājot par energoefektivitāti, būve ir aprīkota ar ēkas vadības sistēmu, kas automātiski regulē un vada ventilācijas, apkures, apgaismojuma un kondicionēšanas iekārtas. Enerģijas patēriņš apkurei plānots 32,60 kWh/m2 gadā, projekta oglekļa dioksīda emisiju samazinājums – 44 568,79 kg CO2/gadā.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Pasākumi