×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 28. marts
Šodien sveicam: Gunta, Ginta, Gunda
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2019-12-12
Siguldiešiem izcili panākumi Eiropas robotikas sacensībās “Robotex 2019”
No 29. novembra līdz 1. decembrim Siguldas novada Jaunrades centra “Praktiskās elektronikas” un “Mehatronikas” pulciņa komanda “SIG” piedalījās lielākajās Eiropas robotikas sacensībās “Robotex 2019”, kas norisinājās Tallinā, Igaunijā, vienā no disciplīnām izcīnot pirmo vietu.
 
Šogad “SIG” komandā bija seši cilvēki, kuri ne tikai piedalījās ierastajā disciplīnā “Folkrace” jeb Tautas rallijā, bet arī piedalījās īpaši sarežģītās disciplīnās – “Milrem Robotics Drone Race” un “Ulemiste City Kratt”.
 
Pirmo reizi komanda pieteica un izstrādāja autonomu dronu sacensībām ar nosaukumu “Diptera”, kam pašam jāspēj pārvietoties pa trasi – raustītu līniju. “Diptera” tika izstrādāts ar Arduino vadības kontroli un pašu izstrādātiem motoru vadības blokiem, kas tika vadīti, izmantojot ar Raspberry Pi mikrodatoru savienotu video kameru, tādējādi vadot drona lidojumu. Tāpat robotam bija attālumu sensori un deviņu asu žiroskops, lai stabilizētu tā lidojumu. Kopumā pirmajā reizē starts izdevās pieticīgs – robots vairākos mēģinājumos veica daļu no trases. Sacensībām bija pieteikti 17 roboti, no kuriem 13, tajā skaitā “Diptera”, izturēja tehnisko inspekciju un tam tika atļauts startēt.
 
Otra interesantā disciplīna bija “Ulemiste City Kratt”, kurā tik dots uzdevums izstrādāt autonomu robotu – viedo palīgu. Siguldiešu komandai tā izvērtās daudz veiksmīgāka, dalībnieki izstrādāja pusotru metru augsto robotu, kurš var autonomi pārvietoties un uz kura pieejama planšete komunikācijai ar potenciālajiem “klientiem”. “SIG” komanda veiksmīgi tika galā ar visiem pamatuzdevumiem, kā arī uzprogrammēja “SIG Kratt” robotam “balsi” un iespēju palīdzēt potenciālajiem “klientiem” ar norādēm, informāciju un izklaides iespējām. Pēc robota prezentācijas žūrijas vērtējumā “SIG” komanda izcīnīja pirmo vietu, viņu robotu un prezentāciju atzīstot par labāko.
 
Savukārt sacensībām “Folkrace” tika pieteikti divi jaunas paaudzes autonomi sacensību roboti – “Automoton” un “Minis”, kuri, atšķirībā no iepriekšējās paaudzes robotiem, ir daudz tehniskāki. Piemēram, “Automoton” ir radīts ar paša izstrādātiem motoru pārnesumiem un tehnoloģiski daudz precīzāku vadības sistēmu, savukārt robots “Minis” ir izstrādāts ar bezsuku motoriem un var attīstīt lielu ātrumu. Tāpat sacensībās piedalījās pagājušā gada Latvijas robotikas čempionāta uzvarētājs robots “Balrogs” un pagājušā gada “Robotex” uzvarētājs “Tinis”. Kopumā sacensībās šogad piedalījās 55 “folkrace” roboti. Visi siguldiešu roboti izturēja sacensību pirmo posmu, un katrs uzvarēja savā apakšgrupā. Pusfinālu braucienos “Balrogs” un “Tinis” palika otrajās vietās, tādējādi ierindojoties labāko desmitniekā, savukārt “Automoton” un “Minis” pārliecinoši uzvarēja savās pusfinālu grupās un iekļuva fināla braucienos, kur sīvā cīņā piekāpās labākajiem robotiem un ieguva ceturto un piekto vietu.
 
Kopumā sacensību dalībnieki vērtē, ka šīs sacensības izvērtās gana veiksmīgas un tika iegūta lieliska pieredze jaunajiem Siguldas novada robotu būvētājiem, kļūstot atpazīstamiem arī Eiropas mērogā.
 
Informāciju sagatavoja:
Siguldas novada Jaunrades centra direktore
Ilze Šulte

© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi