×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 29. marts
Šodien sveicam: Aldonis, Agija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2019-12-16
Siguldas Jaunās pils rekonstrukcijas laikā atklāti metāla siju bojājumi un citi neparedzami darbi

Šobrīd Siguldas Jaunajā pilī turpinās aktīvi būvdarbi, veicot pils pārbūvi un atklājot iepriekš neparedzamus darbus, kurus nebija iespēja paredzēt priekšizpētē, kamēr pils ēka tika lietota un tajā ikdienā strādāja Siguldas novada pašvaldības administrācija. Atsedzot pagraba un 1. stāva pārsegumus, tika konstatēts, ka metāla sijas lielā apjomā ir bojātas un to nestspēja neatbilst būvnormatīviem, kā arī bojātas jumta konstrukcijas. Tāpat nepieciešams atjaunot starpsienu posmus, stāvu pārsegumu, balkonu un izveidot kāpnes no pagraba uz 1. stāvu torņa daļā, virsūdeņu novadīšanu, kas nebija paredzēta sākotnēji izstrādātajā būvprojektā un citi darbi. Atklātie papilddarbi veidoja arī izmaiņas projektā, kuras izstrādāja izmaiņu projekta autore arhitekte Ināra Caunīte. Pamatojoties uz izmaiņām būvprojekta autora ieteikumos, nākamajā domes sēdē, 19. decembrī, Siguldas novada pašvaldības domes deputātiem būs jālemj par nepieciešamajiem papilddarbiem un papildu izmaksām pils restaurācijas turpināšanai.

Turpinoties Siguldas Jaunās pils rekonstrukcijai un ņemot vērā to, ka ēku konstrukcijas nebija iespējams pirms projekta uzsākšanas atsegt un pilnībā novērtēt, kā arī pamatojoties uz izmaiņām būvprojekta autora ieteikumos, nepieciešams veikt neatliekamus papilddarbus, lai nodrošinātu ēkas nesošo konstrukciju atjaunošanu un turpinātu kvalitatīvu pils restaurāciju. Saskaņā ar tehniskā apsekošanas atzinuma aktu, nepieciešama pārseguma pārbūve un pastiprināšana, kā arī vēsturisko griestu dekoru demontāža un atjaunošana, kas saskaņā ar papildināto būvprojektu, sastāda turpat 348 tūkstošus eiro. Lai uzlabotu pils funkcionalitāti un pielāgotu piekļuvi cilvēkiem ar kustību traucējumiem, nepieciešama pacēlāja montāža, kā arī lieveņa un ārējo kāpņu pārbūve. Vides pieejamības nodrošināšana saskaņā ar normatīvo aktu prasībām kopumā izmaksā vairāk nekā 98 tūkstošus eiro. Bojāto jumtu konstrukciju nomaiņa un zudušo konstrukciju atjaunošana vairāk nekā 28 tūkstoši eiro, lietus ūdens kanalizācijas izbūve 19 tūkstoši eiro, kā arī ūdens un kanalizācijas tīklu apjoma palielinājums un labierīcību izbūve vairāk nekā 43 tūkstošu eiro apmērā. Lai saglabātu pils vēsturisko izskatu, balkona saglabāšana un atjaunošana izmaksā turpat 13 tūkstoši eiro. Līdz objekta nodošanai ekspluatācijā būvlaukuma uzturēšana, kurā ietilpst darbiniekiem nepieciešamo vagoniņu īre, apkalpošana, labierīcību, elektroenerģijas, apsardzes, teritorijas nožogojuma nodrošināšana un citi izdevumi, veido 120 tūkstošus eiro. Apkopotajā papilddarbu tāmē, kas izveidota saskaņā ar nepieciešamajiem neplānotajiem darbiem, Siguldas Jaunās pils pārbūve un restaurācija papildus izmaksās 813 883,64 eiro (bez PVN), papildinot ar normatīvajos aktos noteikto būvuzraudzību, autoruzraudzību un nepieciešamo ekspertīžu nodrošināšanu, kopumā ar pievienotās vērtības nodokli papildus nepieciešams investēt 1 046 993,20 eiro. Gatavojot izmaiņu būvprojektu un precizējot būvdarbu apjomus, pašvaldība ir jau panākusi izmaksu samazinājumu 413 765,65 eiro ar PVN apjomā.

Pašvaldība lūgs Valsts kasē aizņēmumu šī projekta realizācijas turpināšanai, kā arī rosinās izvērtēt pēc būtības nosacījumus, kas un kādā apmērā tiek iekļautas kā kreditēšanās nosacījumiem atbilstošas projekta attiecināmās un neattiecināmās izmaksas.

Pašvaldība, konsultējoties ar ekspertiem un speciālistiem, ir meklējusi iespēju samazināt būvprojekta apjomu un izslēgt atsevišķus darbus no kopējās tāmes, sadarbojoties ar arhitekti Ināru Caunīti. Joprojām turpinās darbs pie iespējām samazināt restaurācijas un pils atjaunošanas darbu izmaksas.

Līdz šim Siguldas Jaunajā pilī ir nomainītas teju visas 1. un 2. stāva bojāto koka pārseguma sijas, jumta koka konstrukcijas un jumta segums. Restaurēti Siguldas Jaunās pils logi, atjaunota mūra fasāde. Sienas un griesti ir attīrīti no esošās krāsas un bojātā apmetuma. Tāpat Siguldas Jaunajā pilī turpinās interjera priekšmetu restaurācijas darbi – tiek restaurētas lustras, gleznas, sienu paneļi, intarsijas, durvis, radiatori un citi priekšmeti, kuru pilnīga pabeigšana būs iespējama pēc uzstādīšanas objektā. Plānots, ka Siguldas Jaunās pils atjaunošana noslēgsies nākamā gada vasarā, kad Siguldas pils kvartālā baudīsim Opermūzikas svētkus. Pils ekspozīcija tiks iekārtota līdz nākamā gada beigām. 

Jau ziņots, ka pērn pavasarī Siguldas Jaunajā pilī tika uzsākti pārbūves un restaurācijas darbi. Pils ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, kas pirmās Latvijas Republikas neatkarības laikā pēc arhitekta Alfrēda Birkhāna veiktā pārbūves projekta tika atzīta par krāšņāko Rakstnieku pili Eiropā. 1937. gada pārbūves projekta laikā pilī tika izveidots unikāls nacionālā romantisma interjers, kuru izdevies saglabāt līdz mūsdienām, tāpēc atbilstoši objekta arhitektūras kvalitātes prasībām nepieciešams iespēju robežās atjaunot un saglabāt ēkas nesošās konstrukcijas, būvapjomu, plānojuma struktūru, kā arī fasādes, interjeru un apdari.

Siguldas novada pašvaldība šā gada aprīlī jau informēja, ka ar būvuzņēmēju noslēgta papildvienošanās par neparedzamu darbu izmaksām 698 tūkstošu eiro apmērā (bez PVN). Tomēr pašvaldībai izdevās panākt vienošanos ar būvuzņēmēju par summas samazinājumu uz 576 693 eiro (bez PVN). Papilddarbu tāmē tika iekļauta jumta konstrukciju, kā arī 1. un 2. stāva pārseguma siju maiņa, atsedzot pārsegumu sijas un veicot to nomaiņu vai pastiprināšanu. Toreiz neplānotas izmaiņas un būvniecības darbu sadārdzinājumu radīja interjera apdares un mākslas darbu tehniskais stāvoklis, par kuru pilnībā varēja pārliecināties tikai uzsākot darbus objektā.

Plašāka informācija par papilddarbiem.

Siguldas Jaunās pils pārbūves un restaurācijas darbi tiek veikti ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta atbalstu. Projekta ietvaros plānotais enerģijas ietaupījums ir 173 840 kWh gadā. Projekta oglekļa dioksīda emisiju samazinājums – 32 470m,86 kg CO₂/gadā.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi