×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 28. marts
Šodien sveicam: Gunta, Ginta, Gunda
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2020-01-07
Suņu īpašniekiem: turpmāk mājdzīvnieks jāreģistrē līdz četru mēnešu vecumam

Veicinot dzīvnieku īpašnieku atbildību, pērnā gada 24. decembrī stājās spēkā Veterinārmedicīnas likumā noteiktās prasības suņu īpašniekiem, proti, turpmāk īpašniekiem dzīvnieks ar mikroshēmu ir jāapzīmē un jāreģistrē Lauksaimniecības datu centra mājas (istabas) dzīvnieku datu bāzē (turpmāk – LDC datu bāze) līdz suņu četru mēnešu vecumam (iepriekš tas bija jāveic līdz suņa sešu mēnešu vecumam). Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.491 “Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība” mikroshēmas implantēšana (čipēšana) un dzīvnieka reģistrēšana Lauksaimniecības datu centra informācijas sistēmā ir obligāta.

Gadījumā, ja suns līdz četru mēnešu vecumam tiek pārdots, dāvināts vai atdots u.tml., tad pirms minētajām darbībām sunim jau ir jābūt apzīmētam ar mikroshēmu, jābūt nepieciešamajai vakcinācijai, kā arī veterinārārsta izsniegtai mājas (istabas) dzīvnieka pasei, tāpat sunim ir jābūt reģistrētam LDC datu bāzē. Savukārt jaunajam īpašniekam LDC datu bāzē jāveic suņa pārreģistrācija.

Tāpat Veterinārmedicīnas likuma grozījumi arī paredz, ka suņiem turpmāk būs tikai viena veida dokuments – mājas (istabas) dzīvnieka pase. Tomēr, lai neradītu slogu dzīvnieku īpašniekiem, suņiem, kuriem jau ir izsniegta vakcinācijas apliecība, tā būs derīga visu mūžu un to nevajadzēs mainīt, izņemot gadījumus, ja suņa īpašnieks ar suni izceļos ārpus valsts vai ja vakcinācijas apliecība ir nozaudēta, vai vakcinācijas apliecībā nav vietas jaunām atzīmēm par vakcināciju.

Siguldas novada pašvaldība atgādina, ka savu suni iespējams reģistrēt arī pašvaldības Pakalpojumu centrā Raiņa ielā 3, pie veterinārārstiem, kā arī elektroniski valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv. Par suņa reģistrēšanu vienotajā valsts reģistrā jāmaksā valsts nodeva 3,50 eiro. Lai reģistrētu dzīvnieku, nepieciešama mājdzīvnieka pase un īpašnieka personu apliecinošs dokuments.

Siguldas novada pašvaldības saistošie noteikumi “Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Siguldas novadā” nosaka, ka sunim, atrodoties ārpus tā īpašnieka īpašuma, pie kakla siksnas jābūt informācijai par tā īpašnieku – adresei un tālruņa numuram. Papildu drošībai pašvaldības Pakalpojumu centrā iespējams suni bez maksas reģistrēt arī Siguldas novada pašvaldības dzīvnieku reģistrā un saņemt pie kakla siksnas piestiprināmu žetonu, kas dzīvnieka atrašanas gadījumā ļautu atradējam informēt Pašvaldības policiju par žetona numuru, lai policijas darbinieki operatīvi varētu sazināties ar dzīvnieka īpašnieku.

Sods par suņa nereģistrēšanu: fiziskām personām – no 7 līdz 210 eiro, atkārtoti konstatējot pārkāpumu gada laikā – no 210 līdz 350 eiro; juridiskām personām – no 15 līdz 350 eiro, atkārtoti – no 350 līdz 700 eiro.

Jāpiemin, ka Pašvaldības policija regulāri saņem informāciju par pazudušiem vai klaiņojošiem suņiem. Ja sunim nav implantēta mikroshēma vai pie suņa kakla siksnas nav piestiprināta informācija ar īpašnieka kontaktinformāciju, suni, kura saimniekus nav iespējams identificēt, nogādā dzīvnieku patversmē. Izdevumus par suņa uzturēšanos patversmē apmaksā tā saimnieks.

Dzīvnieku īpašnieku pienākumi

Ministru kabineta noteikumi “Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai” paredz, ka pilsētās un ciemos ārpus norobežotas teritorijas suns jāved pavadā, bez pavadas suns drīkst atrasties zaļajā zonā un mežā, izņemot pašvaldības noteiktās vietas, kur tas ir aizliegts: sporta un rotaļu laukumos, skvēros, peldvietās, kā arī Svētku laukumā un Siguldas pils kompleksā. Tāpat saskaņā ar saistošajiem noteikumiem “Kapsētu uzturēšanas un lietošanas noteikumi Siguldas novadā” visās Siguldas novada kapsētās ievest mājdzīvniekus ir aizliegts. Pilsētās un ciemos, ja suns atrodas ārpus telpām privātīpašuma teritorijā, suņa īpašniekam jānodrošina pilnīga attiecīgās teritorijas norobežošana no publiskai lietošanai paredzētās teritorijas, novēršot iespēju sunim izkļūt no tās. Uzpurnis sunim jāliek tajos gadījumos, kad tas ir atzīts par bīstamu saskaņā ar normatīvajiem aktiem.

Ārpus pilsētām un ciemiem – viensētās – suni ārpus telpām var turēt nepiesietu, ja tiek nodrošināts, ka tas neapdraud cilvēkus un dzīvniekus, bet gadījumos, ja suns veic sargāšanas uzdevumu, tā uzturēšanās teritoriju norāda ar zīmi “Suns!”.

Siguldas novada pašvaldības saistošie noteikumi papildu augstāk minētajam paredz, ka suņa īpašniekam pastaigas laikā suns jāved pavadā un līdzi jābūt maisiņam suņa ekskrementu savākšanai, kas pēc pieprasījuma jāuzrāda Pašvaldības policijas darbiniekam. Maisiņus ar suņu ekskrementiem var izmest jebkurā publiskā atkritumu konteinerā.

Par Siguldas novada saistošo noteikumu un Ministru kabineta noteikumu pārkāpšanu Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā ir paredzēta atbildība. Par šo noteikumu pārkāpumiem iedzīvotāji aicināti informēt Pašvaldības policiju, zvanot uz diennakts tālruni 26160288 vai rakstot uz e-pasta adresi policija@sigulda.lv.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi