×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 19. aprīlis
Šodien sveicam: Vēsma, Fanija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2020-02-26
Siguldā norisinājās līdz šim Latvijā lielākās robotikas sacensības

22. februārī norisinājās piektais “Siguldas Robotu Kauss 2020”, kas ir līdz šim lielākās Latvijā notikušās robotikas sacensības pēc robotu un dalībnieku skaita. Sacensībām tika pieteikti 510 roboti, no kuriem uz starta izgāja 473, robotus vadīja 408 dalībnieki, kuri pārstāvēja 74 dažādas komandas. Savukārt Dron Racing sacensībās piedalījās piloti ar 36 mazajiem un 19 lielajiem droniem – Latvijas mēroga rekords jauniešu dron racing sacensībās. Šīs ir pirmās sacensības Latvijā, kurām izdevies pārspēt 500 reģistrētu robotu robežu. Interese par robotiku un dalību sacensībās ar katru gadu strauji palielinās, piemēram, 2016. gadā – 187 roboti, 2017. gadā – 237 roboti, 2018. gadā – 338 roboti, savukārt 2019. gadā robotikas sacensībās piedalījās 402 roboti.

Kā ierasts, visplašāk pārstāvētās komandas bija Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas, Siguldas novada Jaunrades centra, Transporta un sakaru institūta robotikas kluba un Robotu skolas komandas. Tāpat uz sacensībām ieradās arī divi roboti no Igaunijas un 105 roboti no Lietuvas. Sacensību dalībnieki uz Siguldu devās no Alūksnes, Aizkraukles, Ādažiem, Blīdenes, Rīgas, Daugavpils, Gaigalavas, Galēniem, Gulbenes, Iecavas, Preiļiem, Jaunpiebalgas, Jaunstrūžāniem, Jēkabpils, Jelgavas, Jūrmalas, Kandavas, Krāslavas, Limbažiem, Lizuma, Ludzas, Mārupes, Nautrēniem, Salaspils, Siguldas, Smiltenes, Valmieras, Viļāniem.

Sacensības norisinājās 15 dažādās disciplīnās, no kurām dažas tika dalītas vecuma grupās, tādējādi dalībnieki sacentās kopā par 18 dažādiem tituliem. Kopumā četras disciplīnas sacensībās bija LEGO robotiem, septiņas disciplīnas – brīvās konstrukcijas robotiem, kurus dalībnieki patstāvīgi konstruē un veido, divas pilotējamu dronu disciplīnas, kā arī VEX konstruktora robota veiklības sacensība un MakeBlock robotu sacensība.

Siguldas novada Jaunrades centra komanda sacensībās startēja ar 33 robotiem un izcīnīja kopā divas vietas uz pjedestāla – 1. un 2. vietu Folkrace sacensībās. Tāpat arī augstu sniegumu dronu sacensībās uzrādīja un daudzi jaunie sacensību dalībnieki – LEGO disciplīnās. Pilni sacensību rezultāti visās disciplīnās pieejami šeit.

Siguldas novada Jaunrades centra pārstāvji, kuri pagājušajā gadā izcīnīja 12. Latvijas Robotikas čempionāta čempiona titulu Folkrace disciplīnā kopvērtējumā, arī šogad saglabā lieliskas izredzes, ieņemot pirmo un trešo vietu kopvērtējumā pēc četriem notikušiem posmiem.

Sacensību mērķis ir popularizēt skolēnu interesi par inženierzinātnēm un robotiku, pilnveidot bērnu un jauniešu vispārējās un speciālās tehniskās zināšanas un prasmes, veicinot Latvijas robotikas  izglītības attīstību Latvijā.

Šī gada sacensības Siguldā ir ceturtais no sešiem 13. Latvijas Robotikas čempionāta posmiem, kuru veido vadošie Latvijas robotikas sacensību organizētāji no Transporta un sakaru institūta, Preiļu Robotikas Kluba, Siguldas novada Jaunrades centra, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas, Rīgas Tehniskās universitātes un Robotu Skolas, kuri apvienojuši spēkus, lai Latvijas Robotikas čempionātu pirmo reizi organizētu vairākos posmos, sezonas uzvarētāju nosakot kopvērtējumā. 

Sacensības tika rīkotas ar Siguldas novada pašvaldības atbalstu.

Informāciju sagatavoja:
Siguldas novada Jaunrades centra prakstiskās elektronikas un mehatronikas pulciņu skolotājs
Edgars Bajaruns


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi