×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Sestdiena, 20. aprīlis
Šodien sveicam: Mirta, Ziedīte
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2020-03-26
Siguldā īstenotais “Kopienas dārzs “audz”” iegūst starptautisku balvu

Marta sākumā Minhenē norisinājās Vācijas vadošā dizaina un Minhenes radošās uzņēmējdarbības nedēļa, kuras ietvaros Minhenes Universālā dizaina institūts organizēja starptautisku izstādi un konkursu “Universal Design Competition 2020”. Konkursā, kas vairākus gadus apzina un popularizē studentu, jaunizveidotu uzņēmumu (start-up) un uzņēmumu radītus projektus, produktus un pakalpojumus universālā dizaina kategorijā, Universālā dizaina ekspertu balvu ieguva Latvijas Mākslas akadēmijas maģistrantūras absolvente, Siguldas novadniece Nora Gavare ar Siguldā realizētu projektu “Kopienas dārzs “audz””.

Projekts “Kopienas dārzs “audz”” kā maģistra darbs (vadītāja L. Jākobsone) tika īstenots Zaļās Villas kvartālā pērnā gada pavasarī un ir balstīts uz līdzdarbošanās principu. Tas ir sociālā, universālā un pieredzes dizaina projekts sabiedrībai, kur dārzs nav tikai platība, kurā audzēt dārzeņus, bet gan vieta, kur radīt izpratni par cilvēka, dabas un laika sinerģiju. Projekta ideja ir savest kopā pilsētas iedzīvotājus un attīstīt dārzkopību pilsētas kontekstā. Tādējādi, iedzīvotājiem savstarpēji daloties ar zināšanām, tiek vairota izpratne par ēdiena izcelsmi, kā arī aktualizēta veselīga dzīvesveida un ilgtspējīga dzīvesstila kustība.

Projekta sākotnējā tapšanas stadijā piedalījās Mākslu skolas “Baltais flīģelis” skolēni, pensionāru biedrības “Sigulda” dalībnieki, kā arī biedrības “Cerību spārni” dalībnieki, kopā radot vīziju par dārza izpratni mūsdienās, par to kādas funkcijas tam būtu jāpilda un kopā veidojot konceptuālus dārza plānojumus ar spēles metodi. Radošās darbnīcas laikā tika iesētas pirmās sēklas, lai vēlāk izaugušos dīgstus iestādītu jau realizētajā pilsētvides dārzā. Siguldas sabiedrība aktīvi iesaistījās arī dārza konstrukciju izgatavošanā; tās palīdzēja izgatavot garāmgājēji, interesenti un Noras ģimene Zaļās Villas kvartālā, kā arī Siguldas Valsts ģimnāzijas skolnieki darbmācības stundu laikā skolotāja Raita Tikuma vadībā, tādējādi sniedzot iespēju skolniekiem izstrādāt objektus, kuri paredzēti konkrētam mērķim pilsētvidē priekš iedzīvotājiem. Arī stādus un sēklas lielākoties sagādājuši novadnieki un, izvēloties savam augam un sev patīkamāko novietojumu dārzā, papildinājuši dārzu ar kultūraugu dažādību. Novada iedzīvotāji līdzdarbojās dārza un augu uzturēšanā – gan laistot, ravējot, gan arī nogaršojot sava vai citu iedzīvotāju izaudzēto ražu.

Zaļās Villas kvartālā projekta īstenošanas laikā izveidota arī arhitektoniskā siltumnīca (siltumnīcas dizainu veidojusi Nora) ar centrā izvietotu saimes galdu, kas patlaban kļuvusi par jaunu satikšanās vietu Siguldā. Šeit Siguldas novada iedzīvotāji un pilsētas viesi pavada savu laiku un atstāj zīmītes uz koka konstrukcijām ar laba vēlējumiem, pieredzes stāstiem vai zīmējumiem.

Īstenojot projektu “Kopienas dārzs “audz”” un aktīvi organizējot radošās darbnīcas, kā arī izglītojot sabiedrību par ilgtspējīgas dzīvošanas nozīmi mūsdienās, projekta autore apstiprina, ka kopienas dārzs ir dzīvotspējīgs, līdz ar to kopš šā gada nodots Zaļās Villas kvartāla saimniekiem, lai turpinātu savu darbību arī nākamajās sezonās, tādējādi saglabājot pilnīgas atvērtības principu Siguldas iedzīvotājiem un viesiem.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Pasākumi