×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 25. aprīlis
Šodien sveicam: Līksma, Bārbala
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2020-04-21
Iedzīvotājus aicina izmantot attālinātos kultūras resursus

Siguldas novada bibliotēka atbalsta informatīvo kampaņu #Ēkultūra, aicinot iedzīvotājus ārkārtējās situācijas laikā dažādas kultūras norises izbaudīt virtuāli, savukārt kultūras jomā pieejamos e-pakalpojumus saņemt attālināti, iestādes klātienē neapmeklējot.

Bibliotēka aicina izmantot attālinātos resursus: e-grāmatu bibliotēku www.3td.lv, kas reģistrētajiem pašvaldību publisko bibliotēku lietotājiem piedāvā bez maksas latviešu valodā lasīt e-grāmatas tiešsaistē mobilajā ierīcē vai datorā, tāpat iedzīvotāji aicināti izmantot žurnālu, laikrakstu un grāmatu digitālo bibliotēku www.periodika.lv, bezmaksas pieeju 2019. gada E-žurnāliem, žurnāla “Rīgas Laiks” intervijas, tāpat tiešsaistē var apskatīt Nacionālo enciklopēdiju, Latvijas enciklopēdisko vārdnīcu LetonikaLatvijas dabas, sugu enciklopēdiju, iepazīties ar Latvijas putniem, apskatīt populāro medicīnas enciklopēdiju, kā arī izzināt Latvijas vēsturi.

Tāpat bibliotēka iesaka šajā laikā bez maksas izmantot arī #Ēkultūras piedāvātos digitālos resursus, kas apkopoti Kultūras ministrijas tīmekļa vietnē. Piemēram, Latvijas filmu portālā, kura saturu veido Nacionālais Kino centrs, brīvpieejā tiešsaistē no jebkura datora noskatāmas 204 Latvijā uzņemtas filmas, tāpat var izmanot Turaidas muzejrezervāta digitālos resursus, izbaudīt neklātienē vairākas operas un baleta izrādes, ko piedāvā Latvijas Nacionālā opera un balets, doties tiešsaistes virtuālajā tūrē pa Rundāles pils iekštelpām un dārzu, izzināt Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pastāvīgās ekspozīcijas un Rīgas cirka vēstures audiostāstus. Savukārt Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes pieminekļu sarakstā var uzzināt, vai tuvākajā apkārtnē atrodas kāds aizsargājams kultūras piemineklis. Turpretī tīmekļa vietnē www.redzidzirdilatviju.lv var apskatīt 99 mākslas un kultūras vērtības, par kurām Latvijas Nacionālā bibliotēka stāsta Kultūras kanonā.

Tāpat Siguldas novada bibliotēka iesaka lasījumus bērniem sociālo tīklu vietnē Facebook. Piemēram, literatūras lasījumi bērniem notiek “Satori” lapā vai izdevniecības “Liels un mazs” lapā, kurā tiek lasīta grāmata “Meža meitene Maija” autora Viestura Ķerus lasījumā. Savukārt audiogrāmatu resursi ir pieejami, piemēram, tīmekļa vietnē www.audio-gramata.lv, kur pieejamas latviešu literatūras klasiķu audiogrāmatas. Tāpat Latvijas Neredzīgo bibliotēka katru dienu savā vietnes YouTube kontā ievieto Rūdolfa Blaumaņa stāstus vai noveles, ko 1998. gadā audiokasetēs ielasījis Ulds Deisons.

Citi bezmaksas grāmatu resursi (svešvalodās), ko iesaka Siguldas novada bibliotēka:

  • Project Gutenberg” piedāvā vairāk nekā 57 000 bezmaksas grāmatu. Nav nepieciešama ne reģistrēšanās, ne dalības maksa, un grāmatas var izvēlēties ePub, Kindle, HTML, kā arī teksta formātā un lasīt gan tiešsaistē, gan lejupielādēt. “Project Gutenberg” piedāvā tikai un vienīgi grāmatas, kurām beidzies autortiesību termiņš.
  • Tāpat var izmantot “Google e-Bookstore” bezmaksas sadaļu, kurā atrodamas bezmaksas grāmatas dažādos žanros un valodās, tostarp arī latviski, piemēram, Sandras Kalnietes darbi (latviešu un angļu valodā), kā arī Rūdolfa Blaumaņa noveles. Vietnē dažādos formātos atrodami bestselleri, iemīļoti klasikas darbi, turklāt pirms grāmatu izvēles, var apskatīt, kā to vērtējuši citi lasītāji.
  • Open Library” piedāvā vairāk nekā miljonu bezmaksas e-grāmatu. Vietnes katalogs ir “Internet Archive” tiešsaistes projekts un atļauj arī lietotājiem pievienot grāmatas. Kas nozīmē, ka daļu no grāmatām, kuras atrodamas arhīvā, var tikai iegādāties, taču ir arī krietna daļa bezmaksas izdevumu.
  • Tīmekļa vietnē www.manybooks.net tiek piedāvātas vairāk nekā 33 000 bezmaksas grāmatas, kas ērti iedalītas kategorijās. Meklēt var arī pēc autora, nosaukuma, valodas un citiem parametriem. Iespēja novērtēt citu lasītāju ieteikumus. Grāmatas lejupielādējamas formātos, kas savietojami ar Kindle, iPad un lielāko daļu e-lasītāju.
  • BookBoon” pieejami izglītojoši materiāli un biznesa literatūra. “BookBoon” piedāvā vairāk nekā 1000 specializētus darbus, kuri turklāt nav jālejupielādē. Tiesa, biznesa literatūrai var saņemt bezmaksas mēnesi, un, ja saturs ieinteresējis, turpmāk šo sadaļu var abonēt.
  • Internet Archive”, atšķirībā no citiem tiešsaistes rīkiem, piedāvā ne tikai bezmaksas tekstus, bet arī mūziku, podkāstus, attēlus un filmas. Tieši šī vietne noderēs, meklējot patiešām senus materiālus, kuri nav sastopami ne grāmatveikalos, ne bibliotēkās.
  • Digitālā bibliotēka “Onleihe” bez maksas piedāvā vairāk nekā 23 000 medijus vācu valodā – aktuālas Vācijas dienas avīzes un žurnālus, materiālus vācu valodas apguvei, grāmatas pieaugušajiem, bērniem un jauniešiem, nozaru literatūru un rokasgrāmatas, filmas, mūziku un klausāmgrāmatas.

Informāciju sagatavoja:
Siguldas novada bibliotēkas bibliogrāfe
Iveta Hamčanovska


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi