×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 29. marts
Šodien sveicam: Aldonis, Agija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2020-04-29
Siguldas pļavās ieradušās mobilā ganāmpulka govis

Trešdien, 29. aprīlī, Latvijas Dabas fonda projekta GrassLIFE mobilais ganāmpulks ganību sezonu uzsācis Siguldas dabiskajās pļavās – desmit Galoveju šķirnes gotiņas ieradušās pļavā Klauku līcī un nākamnedēļ tām sekos “kolēģes”, kas ganīsies Balonu pļavā un Melnajos krastos. Visas ganības šķērso gājēju takas, tāpēc ar mobilā ganāmpulka gotiņām šovasar varēs iepazīsies visi dabas taku apmeklētāji.

Katrā no trīs Dabas aizsardzības pārvaldes pārraudzībā esošajām valsts pļavām ganīsies 7 līdz 10 govis ar teliņiem. Pēc šo pļavu noganīšanas – aptuveni pēc mēneša – govis ceļos uz citām Siguldas apkārtnes privātām un valstij piederošām pļavām. Kopumā šajā sezonā Siguldas apkaimē plānots noganīt 10 pļavas 80 hektāru platībā.

Siguldas pļavās sastopami īpaši aizsargājami biotopi – Klauku līcī ir parkveida pļavas un ganības, Melnajos krastos sugām bagātas ganības, bet Balonu pļavā – sausi zālāji kaļķainās augsnēs un mēreni mitru pļavu un smiltāju zālāju mozaīka. Klauku līcī DAP jau pirms vairākiem gadiem sākusi parkveida ainavas atjaunošanu, taču tā kā šo pļavu nopļaut ir sarežģīti, jau otro gadu palīgā nāks mobilais ganāmpulks.

Latvijas Dabas fonds norāda, ka visas takas ir pieejamas, ganībām droši var doties cauri, tomēr jāievēro šādi noteikumi:

  • pārliecināties, ka vārtiņi ir aizvērti;
  • suns ganību teritorijā jātur pavadā;
  • teritorija ir norobežota ar elektrisko ganu, tāpēc aploka tuvumā jābūt uzmanīgiem, jāsargā sevi un bērnus;
  • lai arī ganāmpulka gotiņas ir draudzīgas un glītas, tās nevajag glaudīt, barot un kaitināt;
  • saudzēt aploku un ganību infrastruktūru.

Ja ievērotas kādas problēmas ganībās vai bojāti aploki, aicinām sazināties ar Latvijas Dabas fondu, zvanot uz tālruņa numuru 29119612 vai rakstīt uz e-pasta adresi ldf@ldf.lv!

Mobilā ganāmpulka uzdevums ir noganīt vērtīgās dabiskās pļavas dažādās Latvijas vietās, kuras ir grūti pieejamas pļaušanai vai kādu citu iemeslu dēļ netiek apsaimniekotas tā, kā nepieciešams dabiskajām pļavām. Noganīšana ir viens no labākajiem veidiem, kā palīdzēt pļavām atgūt augu sugu daudzveidību un pierasto pļavu puķu krāšņumu. Projekta GrassLIFE ietvaros izveidotais mobilais ganāmpulks palīdzēs pļavām pildīt to ekoloģisko funkciju – būt par mājvietu augiem un dzīvniekiem, kā arī saglabāt augsnes veselību un skaistu ainavu. Mobilais ganāmpulks Latvijā darbojas jau trešo gadu.

Informāciju sagatavoja:
Liene Brizga-Kalniņa
Latvijas Dabas fonda
GrassLIFE komunikācijas koordinatore


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi