×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Trešdiena, 24. aprīlis
Šodien sveicam: Visvaldis, Nameda, Ritvaldis
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2020-05-11
Biedrība “Mores muzejs” iesaistās militārā mantojuma tūrisma projektā

Latvijas Lauku tūrisma asociācija “Lauku ceļotājs” kopā ar 23 partneriem no Latvijas un Igaunijas uzsāk kopīgu projektu, lai pēdējo simts gadu vēstures liecības apkopotu kopīgā militārā mantojuma tūrisma produktā. Arī biedrība “Mores muzejs” ir Militārā mantojuma projekta partneris un veiks Mores kauju muzeja brīvdabas militārās tehnikas eksponēšanas uzlabojumus un teritorijas labiekārtošanu.

Sadarbojoties ar vēstures speciālistiem, projektā ir paredzēts vienotā tūrisma produktā ietvert 150–170 militārā mantojuma objektus Latvijā un Igaunijā. Muzejos, kolekcijās, kauju vietās, militārās būvēs un citos objektos tiks uzlabotas ekspozīcijas, lai varētu piedāvāt interesantu un mūsdienīgu tūrisma pieredzi. 36 objektos projektā paredzētas investīcijas, tostarp arī tādos objektos, kas līdz šim nebija pieejami apmeklētājiem, tiks veikti labiekārtošanas darbi, lai turpmāk tur varētu iepazīstināt ar militārā mantojuma stāstiem. Vēsturi interpretēt tūrisma produktā palīdzēs projekta partneri – Igaunijas Kara vēstures muzejs, Hījumā militārās vēstures biedrība, Latvijas Okupācijas muzejs un vairāki citi muzeji.

Kopīgais militārā mantojuma tūrisma produkts aptvers četrus laika posmus: Valstu neatkarības iegūšana, Brīvības cīņas un Pirmais pasaules karš (1914.–1920. gads); Otrais pasaules karš (1939.–1945. gads); Nacionālo partizānu kustība (1944.–1957. gads); Padomju laiks un neatkarības atjaunošana (1945.–1990. gads).

20. gadsimta kari ir atstājuši militāros objektus – kara pēdas ir gan uz zemes, gan zem ūdens. Tautas atmiņā ir neskaitāmi stāsti un atmiņas par šiem laikiem. Šis kopīgais projekts vēlas dot savu ieguldījumu vēsturiskās atmiņas saglabāšanā. Tūrisma produkts tiks veidots, apsekojot objektus, vācot vēsturiskos faktus, foto liecības un stāstus. Tiks izdota militārā mantojuma tūrisma brošūru ar karti un ceļvedi apmeklējumu plānošanai. Tāpat informācija būs pieejama tīmekļa vietnē www.militaryheritagetourism.info, kas šobrīd ir izstrādes procesā. Ceļotājiem tiks piedāvāti arī 10 ceļojumu maršruti. Tajos aicināti iesaistīties potenciālie militārā mantojuma tūrisma produkta dalībnieki – tai skaitā arī nelielu privātu kolekciju īpašnieki vai lauku tūrisma uzņēmēji, kuru apkaimē vai īpašumā ir ar Latvijas neatkarības notikumiem saistītas vietas un to liecības.

Arī Siguldas novada Mores pagastā atrodas ar Otrā pasaules kara darbību saistīti apskates objekti. Vācu armijas atkāpšanās ceļā uz Rīgu pēdējās nozīmīgās kaujas notika Siguldas aizsardzības līnijā, aizkavējot Sarkanās armijas ienākšanu Rīgā. Rezultātā mazāk cieta galvaspilsēta un iedzīvotājiem bija iespēja doties bēgļu gaitās. Mores pagastā apskatāms Mores kauju piemiņas parks ar aizsardzības līnijas inženierbūvēm, Brāļu kapi un Mores kauju muzejs ar militārās tehnikas brīvdabas ekspozīciju, tai skaitā Sarkanās armijas tanku T-34.

Projekta tiks īstenots no 2020. gada 1. janvāra līdz 2022. gada 31. decembrim. Projektu līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds Igaunijas–Latvijas pārrobežu sadarbības programmas ietvaros. Papildu informācija par militārā mantojuma tūrisma projektu pieejama tīmekļa vietnē www.celotajs.lv, kā arī tīmekļa vietnē www.moresmuzejs.lv.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi