×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 18. aprīlis
Šodien sveicam: Laura, Jadviga
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2020-05-22
Pie kultūras centra “Siguldas devons” atklās lielformāta mākslas objektus

30. maijā plkst. 12.00 “Mīlētākās pilsētas svētki. Cita frekvence” laikā pie kultūras centra “Siguldas devons” Raiņa ielas pusē tiks atklāti novadnieces, tēlnieces Solveigas Vasiļjevas mākslas objekti no cikla “Jaunās eksistences formas”. Lielformāta mākslas darbi “Skūpsts” un “Viesis” pie kultūras centra “Siguldas devons” veidos laikmetīgās mākslas teritoriju.

Māksliniece Solveiga Vasiļjeva 90. gadu sākumā, staigājot pa Viktorijas un Alberta muzeju, kādā no zālēm iztālēm ieraudzījusi kaut ko neparastu, formās modernu un krāsainu. Tā izrādījās senās Ēģiptes III dinastijas laika skulptūra. Orģinālā redzētais, vairāk nekā 5000 gadus senais mākslas darbs bijis pārsteidzošs, salīdzinot ar mūsdienu mākslu. Ko tādu māksliniece nebija mūsdienās sastapusi tēlniecības mākslā.

Paralēli tam dažādi neparasti notikumi likuši mākslinieces dzīvē iedziļināties nopietnu jautājumu izzināšanā par dzīvības izcelšanos, par iemesliem civilizāciju nomaiņai, gēnu inženieriju, klonēšanas eksperimentiem un citām pasaulīgām tēmām: “Kādēļ civilizācijas iet bojā savā augstākajā attīstības punktā, izdzēšot visu uzkrāto zināšanu kopumu? Mūsdienu civilizācija, kas salīdzinājumā ir primitīva, šauri elitārā līmenī ir nonākusi pie zināšanām, kas spoguļojas senatnē un īstie brīnumi vēl tikai sāksies,” māksliniece Solveiga Vasiļjeva pārspriež par jaunām eksistences formām, turpinot: “ne augs, ne dzīvnieks, ne biorobots, ne cilvēks. Pirms 12000 gadiem, kad lielais ledājs bija atkāpies, izveidodams Gaujas senleju, citā pasaules malā tika likti pamati Lielajām piramīdām. Mākslai, tāpat kā zinātnei, ir iespēja intuitīvi tuvoties Visuma lielajiem noslēpumiem.”

Lai mēģinātu saprast parādību sasaisti, ieraudzītu neparasto visapkārt un ieskatītos nākotnē, māksliniece ar Siguldas novada pašvaldības kultūras projektu konkursa atbalstu, izmantojot tehniskus risinājumus, ko sniedz mūsdienu modernie materiāli un iespējas, radījusi divus lielformāta objektus “Skūpsts” un “Viesis”. Tos var raksturot kā bioloģiski tehniskas būtnes, kas veido savdabīgu paralēlo pasauli un, iespējams, ir mūsu planētas nākotne. Mākslas darbi pie kultūras centra “Siguldas devons” būs aplūkojami līdz rudenim.

Māksliniece Solveiga Vasiļjeva dzimusi 1954. gadā Rīgā, bet nu jau daudzus gadus dzīvo Siguldas novadā. 1978. gadā beigusi Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultāti. Ir arhitektūras maģistre. Izstādēs piedalās kopš 1977. gada. Ir daudzu izstāžu, simpoziju dalībniece Latvijā un ārzemēs. Latvijas Mākslinieku savienības biedre kopš 1989. gada.

80. gados viņa sāka strādāt kā tēlniece, veidoja granīta, marmora un bronzas skulptūras. Solveiga Vasiļjeva darbojas vairākos mākslas veidos – tēlniecībā, grafikā, radījusi arī video. Tēlniecībā māksliniece izmanto granītu, marmoru, koku, bronzu, arī nerūsējošu tēraudu un dažādas šo materiālu kombinācijas. Viņa rīkojusi personālizstādes un piedalījusies izstādēs, simpozijos Latvijā, Beļģijā, Dānijā, Turcijā, Japānā, Ķīnā, Argentīnā, Čehijā, Polijā un citviet.

Ar 90. gadiem Solveigas Vasiļjevas daiļradē nozīmīgi kļuva sirreālisma principi, kurus viņa realizēja bronzas skulptūrās. Pakāpeniski, sākot ar 1994. gadu – ar Vasiļjevas personālizstādi “Dieva smaids”, – mākslinieces tēlniecības periods transformējās telpiskos objektos un lielformāta zīmējumos. Autori sāka interesēt pasaules un Visuma attiecības, kuras viņa vizuāli rādīja kā gaisa, gaismas un matērijas telpiskās, vieliskās un enerģētiskās īpašības, zīmējot tās plaknē, kā arī veidojot tēlnieciskus trīsdimensiju objektus metālā, kas skatītājus pārsteidza ar gaismas atspulgu spēlēm. Šos paņēmienus turpmākajos gados māksliniece attīstīja savās personālizstādēs.

Lūdzam saudzīgi izturēties pret mākslas objektiem, nekāpt uz tiem!

 

Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi