×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 29. marts
Šodien sveicam: Aldonis, Agija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2020-05-25
Virtuālajā izstādē apskatāmi arī TLMS “Sigulda” audēju darbi

Iedvesmojoties no Annas Brigaderes autobiogrāfiskās triloģijas “Dievs. Daba. Darbs”, Siguldas novada tautas lietišķās mākslas studijas vēra savu pūra vāku un ļāva tajā ielūkoties, to iemūžinot virtuālajā izstādē “3D: DIEVS. DABA. DARBS”. Izstādes otrajā daļā var apskatīt tautas lietišķās mākslas studijas “Sigulda” (vadītāja Laila Šteinberga) audēju darbus. Virtuālās izstādes pirmā daļa ar tautas lietišķās mākslas studijas “Vīgrieze” darbiem apskatāma šeit.

Tautas lietišķās mākslas studija “Sigulda” dibināta 1961. gadā kā rokdarbu entuziastu pulciņš. Tolaik gandrīz katra sieviete prata adīt, tamborēt, šūt vai izšūt, jo tā bija ikdienas nepieciešamība ar mērķi skaistāk iekārtot savu dzīvojamo telpu vai palepoties ar oriģinālu tērpu sev vai ģimenes locekļiem. Lai pilnveidotu esošās un apgūtu jaunas prasmes, padziļinātu vispārīgās zināšanas estētikas un mākslas jautājumos, rastu iespēju kopīgi lietot darba instrumentus un telpas, rokdarbniecēm bija svarīgi darboties kopā. Būtisks virsuzdevums šādu kolektīvu dibināšanai bija, un ir joprojām, saglabāt mūsu tautas tradīcijas un etnogrāfisko mantojumu, proti, paaudzēs krāto kultūras mantojumu, kas ir katras tautas kultūras piederības, identitātes un pašapziņas avots. Siguldas rokdarbnieku pulciņa pirmā vadītāja un skolotāja bija Ilga Madre.

Lai motivētu daiļamatniekus radīt arvien kvalitatīvākus un augstvērtīgākus darbus, rokdarbniekiem tika ieviests augstākais profesionalitātes novērtējums – Tautas Daiļamata Mākslas meistars, bet kolektīviem bija iespēja pretendēt uz Tautas lietišķās mākslas studijas goda nosaukumu. Siguldas rokdarbnieču kolektīvs šo godpilno nosaukumu ieguva 1983. gadā Vilmas Jansones vadībā.

Tautas lietišķās mākslas studijas “Sigulda” mājvieta ir kultūras centrs “Siguldas devons”, un galvenā pamatnodarbošanās – aušana ar rokas stellēm. Darba galvenie virzieni ir teorētiskas un praktiskas nodarbības, krāsu mācība, kompozīcijas pamati un etnogrāfijas izzināšana. Dalībnieces apgūst dažādas aušanas tehnikas, piedalās vietēja mēroga, reģionālās un valsts izstādēs. Siguldas gleznainā apkārtne dod iespēju mācīties izsmalcinātus krāsu salikumus.

Virtuālo izstādi studijas dalībnieces kuplina ar dažādās krāsu gammās un atbilstoši katras audējas gaumei pēdējā gada laikā noausto vilnas plecu lakatu kolekciju. Lakatu autores ir Anita Pildegoviča, Ilga Miķelsone, Rasma Rubene, Gunta Rohtla, Anda Kalanepa, Laila Šteinberga.

Šobrīd studijā darbojas 13 dalībnieces: Laila Šteinberga (vadītāja), Irēna Balode, Renāte Liepiņa, Anita Pildegoviča, Anda Kalanepa, Ērika Veinberga, Astrīda Freimane, Ženija Barkovska, Gunta Rohtla, Diāna Millere, Ilga Miķelsone, Maruta Goba, Rasma Rubene.


Plašāka fotogalerija


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Pasākumi