×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Trešdiena, 24. aprīlis
Šodien sveicam: Visvaldis, Nameda, Ritvaldis
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2020-06-05
Noderīga informācija velosipēdu vadītājiem

Sākoties vasarai un siltākam laikam, bērni, jaunieši, kā arī pieaugušie kā pastāvīgo pārvietošanās līdzekli izvēlas velosipēdu. Taču tas ir arī laiks, kad pieaug ceļu satiksmes negadījumu skaits, kuros iesaistīti velobraucēji. Lai pārvietošanās ar velosipēdu būtu droša un neapdraudētu citus ceļu satiksmes dalībniekus, aicinām iepazīties un iegaumēt uz velosipēdistiem attiecināmās ceļu satiksmes normas, kā arī iespēju robežās mācīt tās arī saviem līdzcilvēkiem.

Pašvaldības policija atgādina, ka braukšanai ar velo ir jāiegūst velosipēda vadītāja apliecība gadījumā, ja nav derīga augstākas kategorijas vadītāja apliecība (piemēram, B kategorijas tiesības), turklāt šai apliecībai vienmēr jābūt līdzi. Gadījumā, ja bērns ir jaunāks par 12 gadiem, braucot ar velosipēdu, galvā jābūt aizsprādzētai aizsargķiverei un piedalīšanās ceļu satiksmē notiek pavadošo personu uzraudzībā. Pašvaldības policija apmācības velosipēda apliecības iegūšanai skolēniem no 10 gadu vecuma novada izglītības iestādēs organizē kopš 2011. gada. Nākamās apmācības velosipēda apliecības iegūšanai plānotas jaunā mācību gada sākumā; aicinām sekot līdz aktuālajai informācijai tīmekļa vietnē www.sigulda.lv.

Velosipēda vadīšanas pamatprasības aplūkojamas Ceļu satiksmes noteikumu 22. nodaļā

  • Pirms braukšanas ar velosipēdu pārliecinies, vai tas ir labā tehniskajā kārtībā – pārbaudi, vai ritenim darbojas bremzes, vai riepās ir pietiekošs gaisa daudzums un vai velosipēda ķēde ir ieeļļota.
  • Pārvietojoties ar velosipēdu, ievēro drošu distanci un intervālu no citiem satiksmes dalībniekiem.
  • Atceries, ka svarīgi būt pamanāmam – īpaši diennakts tumšajā laikā velosipēdistiem jāpārbauda, vai lukturi un atstarotāji ir atbilstošā kārtībā, un jāpatur prātā “aklās zonas” faktors, jo dažkārt pat vismodrākais autovadītājs velosipēdu nevar pamanīt. Ja diennakts tumšajā laikā nepietiekamas redzamības apstākļos lukturi nedarbojas, izmanto atstarojošo vesti.
  • Sargi sevi! Pirms jebkura manevra veikšanas velosipēdistam jāpārliecinās par drošību un jānovērtē, vai netiks traucēti citi ceļu satiksmes dalībnieki. Pilnvērtīgi iekļaujoties satiksmē, ir arī pilnvērtīgi jāievēro ceļu satiksmes noteikumi un jārūpējas par savu un apkārtējo drošību.
  • Neesi pārgalvīgs – brīdini par sava virziena maiņu savlaicīgi un neveic straujus manevrus.
  • Braukšanai ar velosipēdu izmanto speciālo ceļa infrastruktūru (velo joslas un velo ceļi), braucot iespējami tuvāk labajai malai. Tāpat arī pārvietojoties pa brauktuvi, turies iespējami tuvu brauktuves labajai malai. Pa gājējiem paredzētajām ietvēm velosipēdists drīkst pārvietoties līdz 12 gadu vecumam, kā arī gadījumos, ja braukšana brauktuvē šķiet bīstama. Šādā gadījumā jāatceras, ka nedrīkst traucēt gājējus, kuriem, pārvietojoties pa ietvi, ir priekšroka.
  • Pirms izbraukšanas uz neregulējamām gājēju pārejām rūpējies par savu drošību, šķērsojot brauktuvi pa ietves vai nomales iedomāto turpinājumu, bet šķērsojot gājēju pārejas, laikus samazini braukšanas ātrumu, nepieciešamības gadījumā apstājies.
  • Pirms nogriešanās pa kreisi vai apgriešanās braukšanai pretējā virzienā krustojumos apdzīvotās vietās izvērtē ceļa veidu (vienvirziena, divvirzienu, joslu skaits, atļautie braukšanas virzieni tajās), satiksmes intensitāti un izvēlies drošāko manevra veikšanas veidu tā, lai neradītu satiksmei bīstamas situācijas. Bet ārpus krustojumiem – no brauktuves labās malas; uz ceļiem, kur ceļu satiksme notiek divos virzienos ar vienu joslu katrā virzienā, arī no kreisā malējā stāvokļa, kas ieņemts uz brauktuves.
  • Nogriezties pa kreisi vai apgriezties braukšanai pretējā virzienā ārpus apdzīvotām vietām atļauts tikai no brauktuves labās malas (labās nomales), dodot ceļu tajā pašā virzienā un pretim braucošajiem transportlīdzekļiem.

Jau ziņots, ka pērn pašvaldība sadarbībā ar Ceļu satiksmes drošības direkciju kopīgi radusi risinājumu velobraucēju drošības uzlabošanai satiksmē, Siguldā izvietojot kampaņas plakātus ar saukli “Tuvāk nē” vietās, kurās nav atsevišķi nodalīta veloinfrastruktūra, tādējādi pievēršot papildus autobraucēju uzmanību.

Pašvaldība, turpinot uzlabot veloinfrastruktūru pilsētā, šajā gadā īstenojusi velo ielas pilotprojektu Pils ielā posmā no Ausekļa līdz Raiņa ielai, kur autobraucēji kopā ar velosipēdistiem var pārvietoties drošāk, neapdraudot viens otru un citus satiksmes dalībniekus. Savukārt Rīgas un Pulkveža Brieža ielās no dzelzceļa pārbrauktuves līdz tirdzniecības centram “Šokolāde” uz ielas braucamās daļas tiks nodalītas velo joslas abos braukšanas virzienos.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi