×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Sestdiena, 20. aprīlis
Šodien sveicam: Mirta, Ziedīte
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2020-06-05
“Siguldas devons” viesojas mākslinieces Kristīnes Kliginas darbnīcā

Kamēr mākslas galeriju un izstāžu durvis vēl bija ciet, “Siguldas devons” viesojās pie Siguldas novada māksliniekiem, kuri šogad īsteno pašvaldības atbalstītos projektus, – pie gleznotāja Jāņa Purcena, metālmākslinieces Dinas Dubiņas, mākslinieces Patricijas Brektes un tekstilmākslinieces Kristīnes Kliginas –, ļaujot ikvienam ieskatīties viņu darbnīcās notiekošajā un baudīt brīvību, ko sniedz mākslas radīšana. Likumsakarīgi, ka pēdējā tikšanās ir ar tekstilmākslinieci un Mākslu skolas “Baltais flīģelis” pasniedzēju Kristīni Kliginu, kuras radošās izpausmes telpa nespēj ierobežot.

Māksliniece Kristīne Kligina rada pati savu izstāžu telpu un elpo līdz ar to, enerģētiski saplūstot ar mistiski maģisko meža telpu, koku spēku un laika plūsmu. Sev īpašajā vietā netālu no Raganu katla Kristīne iedvesmojas un smeļ spēkus, te savijas viņas bērnības sajūtas un nākotnes solījumi. Te tapis “Totēms” – dziļi personisks mākslinieces video stāsts par iekļaušanos lielajā Laika plūdumā un spēku, ko smeļamies, lai savu esību tajā piepildītu.

Daba ir kļuvusi par izstāžu zāli, tā uzrunā neparasti tieši un ievibrē skatītājā dažbrīd piemirstas izjūtas. Vienlaikus šis ceļojums laikā un telpā ir arī Kristīnes Kliginas diplomdarbs – šonedēļ ar izcilību pabeigta Latvijas Mākslas akadēmijas tekstilmākslas nodaļa.

Jau bērnībā Kristīnei paticis spēlēties ar auduma gabaliņiem, kuru mājās bijis ne mazums, jo mamma un vecāmamma bijušas šuvējas. Tomēr pagāja laiks, kamēr šī bērnības aizraušanās pārtapa profesionālas mākslinieces īpašajā izteiksmes formā. Latvijas Mākslas akadēmijas Testilmākslas nodaļā Kristīne iestājās tikai 40 gadu vecumā un kopš tā brīža ir ļāvusi vaļu savai sen aizmirstajai mīlestībai pret auduma šķiedru un faktūru.

Kristīne Kligina ir viena no tiem Siguldas māksliniekiem, kura ir klātesoša. Viņas īpašajā stilā, kuru Kristīne ar smaidu sauc par skrandiņtehniku, tapušie tekstilmākslas darbi jau vairākkārt bijuši apskatāmi kultūras centrā “Siguldas devons”. Tie valdzina ar savu vienlaikus ekspresīvo un romantisko dabu, darbu formai izceļot emocionālo vēstījumu. Pelēcīgos toņos ieturēti ir gan mākslinieces tekstildarbi, gan gleznas un tieši Kristīnes Kliginas mākslā pelēkā krāsa atklājas visā savā ietilpībā, tās bezgalīgās nianses un smalkums izceļ mākslinieces vēstījumu un palīdz ceļot laikā un arī telpā. Kristīnes darbi pabijuši arī izstādēs Francijā, Slovēnijā, Lietuvā, Igaunijā, Krievijā, Vācijā, Čehijā, tie atrodami privātkolekcijās pat Saūda Arābijā un Japānā. Jau vairākus gadus māksliniece piedalās arī starptautiskās, profesionāļu darinātu leļļu izstādēs.

Tekstilmākslinieces Kristīnes Kliginas video esejas tapšanā piedalījās režisore Ilze Jakubovska, video mākslinieks Reinis Janulis, aktieris Kaspars Zvīgulis.

Youtube

© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Pasākumi