×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 28. marts
Šodien sveicam: Gunta, Ginta, Gunda
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2020-06-26
Turpinās Siguldas Jaunās pils pārbūve un restaurācija

Turpinoties Siguldas Jaunās pils pārbūves un iekštelpu restaurācijas darbiem, tuvākajā laikā tiks pabeigta pils torņa fasāžu rekonstrukcija un noņemtas būvniecības sastatnes. Paralēli tam notiek arī pils torņa iekštelpas koka vītņu kāpņu restaurācija. Turpinās arī pils otrā stāva balkona atjaunošanas darbi, kā arī balkona un terašu margu aizsargpārklājuma uzklāšana. Drīzumā tiks pabeigta pils galvenās ieejas kāpņu un lieveņa izbūve, lai jau rudenī novadniekiem un pilsētas viesiem atvērtu durvis nacionālā romantisma interjera aplūkošanai, mūsdienīgām ekspozīcijām, kā arī vēsturisko telpu apskatei.

Līdz šim ir izbūvēta jauna ventilācijas un apkures sistēma, kā arī noslēgušies fasādes atjaunošanas darbi. Visas ieejas kāpnes Jaunās pils fasādēs ir vai nu restaurētas vai pārbūvētas. Tāpat pilnībā pabeigta jumta konstrukciju un seguma restaurācija – nomainītas bojātās jumta konstrukcijas un siltināts jumta pārsegums, kā arī veikta jumta seguma (skārda valcprofila) montāža.

Jaunās pils otrajā stāvā ekspozīciju telpās ieklāts parkets un tās ir sagatavotas krāsošanai. Pārējās otrā stāva telpās notiek sienu sagatavošana krāsošanai. Pirmajā stāvā atlikuši daži elektroinstalācijas darbi. Pārsvarā visas sienas un griesti ir sagatavoti krāsošanai; darbi tiek veikti saskaņā ar restaurācijas programmu, kas saskaņota ar Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi.

Vienlaikus ir izgatavotas 2019. gada jūlijā ugunsgrēkā SIA “RERE meistari” darbnīcā pilnībā bojā gājušo interjera priekšmetu – dekoratīvo radiatoru paneļu, garderobes, lasītavas un ēdamzāles sienu paneļu – kopijas, kā arī notikusi daļēji bojāto priekšmetu restaurācija, atbilstoši restaurācijas programmai. Patlaban turpinās šo priekšmetu montāža interjerā.

Pagrabstāvā ir uzbūvēts jauns grīdas segums, apmestas, izlīdzinātas un restaurētas sienas, pārbūvēti pārsegumi, izbūvētas starpsienas un uzsākti flīzēšanas darbi sanitārajos mezglos. Gan no torņa pils iekšpusē, gan ārpusē tiek būvētas jaunas kāpnes piekļuvei uz pagrabstāva labierīcībām.

Jau ziņots, ka Siguldas Jaunā pils ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, kas pirmās Latvijas Republikas neatkarības laikā pēc arhitekta Alfrēda Birkhāna veiktā pārbūves projekta tika atzīta par krāšņāko Rakstnieku pili Eiropā. 1937. gada pārbūves projekta laikā pilī tika izveidots unikāls nacionālā romantisma interjers, kuru izdevies saglabāt līdz mūsdienām, tāpēc atbilstoši objekta arhitektūras kvalitātes prasībām nepieciešams iespēju robežās atjaunot un saglabāt ēkas nesošās konstrukcijas, būvapjomu, plānojuma struktūru, kā arī fasādes, interjeru un apdari.

Siguldas Jaunās pils pārbūves un restaurācijas izmaksas ir 5 291 138,27 eiro. Daļu no izmaksām 499 999,50 eiro – sedz Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansējums, Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums ir 1 355 982,35 eiro, savukārt valsts budžeta finansējums ir 154 349,25 eiro. Projekta ietvaros plānotais enerģijas ietaupījums ir 173 840 kWh gadā. Projekta oglekļa dioksīda emisiju samazinājums – 32 470,86 kg CO₂/gadā.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Pasākumi