×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 29. marts
Šodien sveicam: Aldonis, Agija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2020-08-27
Kultūras centrā “Siguldas devons” būs iespēja vērot sarunu festivāla “Lampa” tiešraides

Kultūras centrs “Siguldas devons” kļuvis par sarunu festivāla “Lampa” skatīšanās vietu un aicina skatīties un piedzīvot sarunu festivālu kopā. No plašās festivāla programmas izvēlēti atsevišķi notikumi, kurus ikviens interesents varēs skatīties kultūras centra “Digiti” un “Radix” zālēs un pēc diskusijas turpināt sarunu par sev interesanto un svarīgo. Siguldā vērot festivāla “Lampa” tiešraides būs iespējams arī jauniešu iniciatīvu centrā “Mērķis”, piedāvātā programma apskatāma šeit.

Vairāku dienu garumā pārraidot sarunu festivālu, tas tiks papildināts ar Siguldas kultūrtelpai nozīmīgām sarunām, ārtroka koncertu, akciju “Satiec savu meistaru” un jaunas grāmatas atvēršanu. Uz sarunām īpaši tiek aicināti Siguldas novada mākslinieki, amatnieki, literatūras skolotāji, jaunieši un arī seniori. Mazākajiem novadniekiem būs iespēja digitāli skatīties izrādi “Plastmasas huligāni”.

Kultūras centra “Siguldas devons” piedāvātā programma:

2. septembrī

  • plkst. 11.00–12.00 – diskusija “Latvijas kopienas – ceļā uz viedumu!”
    Darīt un augt kopā – šobrīd to mācās 32 kopienas no dažādām Latvijas vietām projekta “KOPA / kopienu pārdomāta attīstība” ietvaros.
    Apmeklētāji aicināti uz tikšanos un sarunām ar šo kopienu līderiem – aktīviem lauku teritoriju pārstāvjiem, kuri rūpējas, lai kopienas sanāktu kopā un darbotos pie vietējās teritorijas uzlabošanas, pilnveidošanas, problēmu risināšanas un jauninājumu ieviešanas.
  • plkst. 12.30–13.30 – diskusija “Ar piena kannu digitālajās brokastīs jeb sabiedrība kopā digitālajā laikmetā, mākslā, tehnoloģijās – kā tas ir realitātē?”
    Mūsu tradicionālie ieradumi (piena kannas) un jaunā pasaule (pirmās reālās digitālās brokastis) – jo īpaši pēc-Covid laikā. Kā mēs KOPĀ ieiesim jaunajā laikmetā?
    Kas ir TAVA piena kanna? Un kādās digitālajās brokastīs TU vēlies piedalīties? Apmeklētājiem būs iespēja interaktīvā vidē dalīties ar savu viedokli un uzdot jautājumus diskusijas dalībniekiem.
  • plkst. 14.00–15.30 – diskusija “Ģimenes vērtības – valsts vērtības”
    Valsts kancelejas centrālais pasākums par valsts vērtību iedzīvināšanu sabiedrībā caur ģimeni, veicinot sabiedrības iesaisti un līdzdalību.
  • plkst. 18.00–19.30 – diskusija “Demokrātija. Vērtības. Draudi.”
    Ko cilvēki izprata ar vārdu “demokrātija” tās rašanās laikā? Ko izprotam ar to šodien? Vai un kā ir mainījusies “demokrātijas” uzvedība sabiedrībā, t.i., kā sabiedrība un tautas priekšstāvji ir paplašinājuši demokrātijas iespēju areālu?
  • plkst. 20.00–21.00 – diskusija “Vai laikmetīgā māksla var sekmēt pilsonisko līdzdalību?”
    Sarunas gaitā tiks atsegtas un analizētas dažādas metodes, kā, izmantojot laikmetīgo mākslu un dažādas starpdisciplināras mākslas aktivitātes, iespējams stimulēt un sekmēt bērnu un jauniešu izpratni par demokrātijas procesa darbības mehānismiem, kā arī veicināt līdziesaisti.
    Pirms diskusijas plkst. 19.00 uz sarunu tiek aicināti Siguldas novada mākslinieki.

 

3. septembrī

  • plkst. 12.30–14.00 – diskusija “Potenciāls un visdažādākās tā izpausmes”
    Mēdz teikt, ka mēs izmantojam tikai daļu no mums pieejamā potenciāla, un ikdienā novērojams, kā virkne personības un organizācijas ar esošiem resursiem spētu sasniegt vairāk, taču rīcības neseko. Sarunā tiks noskaidrots, kas ir potenciāls, kā to atpazīt cilvēkos, organizācijās, sabiedrībā. Kur slēpjas mūsu potenciāla avots?
  • plkst. 13.00–14.00 – diskusija “Ēdamais mantojums: starp kopienu un likumu”
    Kulinārās tradīcijas un prasmes ir nemateriālā kultūras mantojuma vislabāk zināmā daļa, kas skar ne tikai konkrētas tradīcijas praktizētājus, bet visu sabiedrību. Tādēļ tieši šis piemērs izvēlēts, lai stāstītu par to jautājumu loku, kas ietver jēdzienu “nemateriālais kultūras mantojums”, tā saglabāšanas un popularizēšanas aspektus.
    Pirms tiešraides diskusijas būs iespēja sarunu turpināt par Nacionālā mantojuma sarakstā iekļautās spieķa darināšanas prasmes attīstību.
  • plkst. 14.00–15.00 – īpašs piedāvājums senioriem – diskusija “Spēļu pēcpusdiena jeb omes piedzīvojumi digitālā valstī”
    Atraktīvs un aktīvs seniors studijā ar eksperta palīdzību testē valsts pārvaldes piedāvāto digitālo rīku un komentē tā lietošanas ātrumu.
  • plkst. 16.00–17.00 – diskusija “Vai muzejs mani piečakarēs?”
    Mūsdienās, kad aizvien lielāku lomu ikdienā ieņem komunikācija virtuālajā vidē, iesaistīšanās kultūras norisēs un to radīšanā kļuvusi par vēl nozīmīgāku rīku personīgās attīstības un radošuma veicināšanai. Muzeji ir viena no institūcijām, kurai ir būtiska loma sabiedrības attieksmju un vērtību maiņā, sekmējot atvērtību jaunai pieredzei un tolerances pieaugumu, kas īpaši jauniešiem ir būtisks aspekts viņu pilnvērtīgai līdzdalībai sabiedrībā. Muzeji var kļūt arī par sabiedrotajiem, piemēram, skolām un pašvaldību institūcijām. Tomēr veidi, kā jaunieši patērē kultūru vai kā to rada, ir dažādi, pat eksperimentāli, tāpēc ir svarīgi izprast viņu vēlmes.
  • plkst. 17.00 – Niklāva Kadiķa fotogrāmatas “Pelēki koki oranžā dārzā” atvēršanas svētki
    Īstenotā kultūras projekta rezultāts – grāmata par padomju laika ēkām Siguldā – “Pelēki koki oranžā dārzā”.

 

4. septembrī

  • plkst. 14.30–15.30 – diskusija “Cilvēku ar invaliditāti privātā dzīve – vai drīkst?”
    Diskutēs par tabu tēmu – cilvēku ar invaliditāti tiesībām uz privāto dzīvi, attiecībām, laulībām, mīlestību. Konvencijas par personu ar invaliditāti tiesībām 23. pants par cieņu pret cilvēka ar invaliditāti dzīvesvietu un ģimeni paredz vienlīdzīgu, nediskriminējošo attieksmi pret cilvēkiem ar invaliditāti viņu ceļā uz privāto dzīvi un attiecībām. Tomēr vēl aizvien sabiedrībā valda daudz mītu un aizspriedumu par šo tēmu, un ne vienmēr cilvēkiem ar invaliditāti ir iespēja izveidot pilnvērtīgu privāto dzīvi, attiecības un dibināt ģimeni.
  • plkst. 15.30–16.30 – digitāla izglītojoša izrāde “Plastmasas huligāni”
    Digitālo izrādi īpaši aicināti vērot Siguldas novada bērnudārzu audzēkņi un sākumskolu skolēni.
    Pēc Agneses Vanagas grāmatas motīviem veidotā izrāde bērniem ir aizraujošs un mūsdienīgs stāsts par divu apņēmīgu brāļu cīņu ar plastmasas maisiņiem. Tie ir visur: tie tēlo mazus ežus ielās, peldas okeānos kā medūzas un slēpjas kokos kā putni. To mazās mikrodaļiņas jautri dzīvojas mūsu vēderos. Tie ir plastmasas maisiņi. Mums katram tie, saburzīti un nepieskatīti, guļ kādā atvilktnē vai krājas maisiņu maisiņos. Tie tur garlaikojas, un, kad kļūst pavisam nevajadzīgi un aizmirsti, sāk darīt blēņas. Nez, kā būtu, ja mēs par tiem rūpētos tāpat, kā rūpējamies par sevi un saviem tuvajiem? Izrāde piemērota bērniem no 4 gadu vecuma.
  • plkst. 18.00–19.00 – Sansusī instrumentālistu kautiņš
    Sansusī instrumentālistu kautiņi – viens no festivāla Sansusī atraktīvākajiem un atpazīstamākajiem formātiem, kur mūziķu tehniskās prasmes ir mazākais, kas tiek vērtēts, jo tā jau ir lieta, kas jebkuram profesionālam mūziķim ir neatņemama sastāvdaļa, bet liela mute, asprātība un atbrīvotība uz skatuves neierastos apstākļos – tas daudziem, pat dažkārt arī lielām zvaigznēm, ir izaicinājums.
    Turpinājumā kultūras centra “Siguldas devons” pagalmā skanēs ārtroks – rokmūzikas paveids, kam raksturīga mainīga dinamika un temps. Ar ārtroku iepazīstinās grupa “Akvalande”. Ikviens, kam ir drosme, aicināti līdzi ņemt savu mūzikas instrumentu.
  • plkst. 19.00–20.30 – saruna “Vide un vīns: kāds sakars?”
    Pasaules Dabas Fonds aicina uz sarunu par vīnu, kura ražošana, atzīsim, nav pirmo tēmu lokā, kad iedomājamies par vides problēmām. Taču vīna ražošana kā viena no lauksaimniecības nozarēm ir nesaraujami saistīta ar apkārtējās vides izmaiņām, un vienlaikus vīnogu audzēšana bieži iet roku rokā arī ar intensīvu pesticīdu un citu vielu lietošanu. Diskusijas mērķis ir savest kopā dažādu nozaru ekspertus, lai diskusijas par vidi raisītos ārpus “zaļā burbuļa”.
  • plkst. 20.30–21.30 – sieviešu stendaps “Slikti padomi, kā dzīvot labāk”
    Mēs esam režisores, mākslinieces, dzejnieces, rakstnieces, radošās direktores, neradošās asistentes, un vienkārši drosmīgas sievietes, kas kādā dienā nolēma, ka vēlas pastāstīt par savām domām, jūtām un pieredzēm uz skatuves. Pastāstīt tā, ka ir smieklīgi. Dažreiz drusku, dažreiz ļoti smieklīgi. Un dažreiz gan smieklīgi, gan tā, ka ir jāraud.
  • plkst. 20.30–21.30 – diskusija ar teātra elementiem “Tev būs mīlēt Raini”
    Jaunsudrabiņš, Poruks, Blaumanis, Rainis... nesaprotami teksti, dīvaini vārdi, vecmodīgas attiecības. GARLAICĪGI! Tā domā diezgan daudzi skolnieki (un pieaugušie) par latviešu literatūras klasiku. Patiesībā mēs zinām, ka tā nav – tie ir dzīvi, īsti un patiesi stāsti par tām pašām īstajām attiecībām un situācijām, kuras mēs piedzīvojam šodien. Tikai jautājums: kā tos padarīt saprotamus šodienas jauniešiem?

 

5. septembrī

  • plkst. 10.30–12.00 – tiešsaistes darbnīca “Kā salabot lampu?”
    “Repair Cafe” tiešsaistes darbnīca par to, kā salabot, nevis izmest.
  • plkst. 12.00 – akcija “Satiec savu meistaru”
    Šoreiz akcija veltīta no paaudzes paaudzē pārmantotu prasmju apgūšanai, aicinot ne vien apgūt tradicionālo jostas aušanas tehniku un iepazīties ar audēju darbu, bet arī parādīs, kā no šķietami vairs nederīgām, vecām lietām top kas jauns. Vecas kredītkartes lieliski noderēs, lai pagatavotu celu dēlīšus un darinātu celaiņu jostiņas, bet no savu laiku nokalpojuša apģērba būs iespējams aust krāšņu lupatu deķi. Pasākuma dalībniekiem būs iespēja apgūt šīs prasmes Siguldas Tautas lietišķās mākslas studijas un Alīdas Lindes studijas dalībnieču vadībā. Novadnieki un pilsētas viesi aicināti celaiņu jostiņas gatavot 5. septembrī no plkst. 12.00, savukārt piedalīties lupatu deķa aušanā varēs no 5. septembra līdz pat 13. septembrim kultūras centra “Siguldas devons” darba laikā, kopīgi radot vienu krāšņu lupatu deķi. Pasākumā īpaši aicinātas piedalīties ģimenes ar bēriem, bērnudārzu un skolu audzēkņi.

Visos pasākumos ieeja ir bez maksas.

Detalizētāka informācija par sarunas festivāla “Lampa” 2020 programmu apskatāma šeit.

 

Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi