×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 28. marts
Šodien sveicam: Gunta, Ginta, Gunda
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2020-09-03
Vienības brauciena dalībniekiem retro velo izstādē 50% atlaide

Zinātnes ielā 7B, Siguldas pagasta Kultūras namā, apskatāma unikāla un aizraujoša Retro velo izstāde “Visa dzīve vienā divritenī, kuras ekspozīcijas centrā ir 30 oriģināli amatnieku velosipēdi, kas ražoti laika posmā no 19. gadsimta beigām līdz 20. gadsimta pirmajai pusei. Sadarbībā ar kultūras centru “Siguldas devons” 6. septembrī 30. Latvijas riteņbraucēju Vienības brauciena dalībnieki retro velo izstādi varēs apmeklēt par puscenu,uzrādot Vienības velobauciena dalībnieka numuru kopā ar Siguldas novada iedzīvotāja ID karti.

Izstādē aplūkojami divriteņi, kas liecina par cilvēku uzņēmību un atjautību situācijās, kad amatnieki, neatraduši darbu mājās, devās pelnīt naudu gan uz kaimiņu ciemiem, gan arī tālām zemēm, lai pēc tam atgrieztos un pabarotu ģimeni. Ikviens eksponāts ir gan pārvietošanās līdzeklis, gan arī darba kabinets uz riteņiem, īpaši pielāgots konkrētas profesijas pārstāvim.

No Rimini nākušais kolekcijas autors Mauricio Urbinati stāsta, ka šīs interesantās kolekcijas ideja radusies pavisam nejauši: “Pirms teju pusgadsimta kādā krāmu tirgū es ievēroju kurpnieka divriteni. Nezinu, vai tas bija tas pats velosipēds, kuru tiku redzējis agrā bērnībā, vai vienkārši līdzīgs, taču aizgājušā laikmeta aina ļoti spilgti nostājās acu priekšā. Visa mana ģimene dzīvoja nelielā ciemā, kur reizi mēnesī ieradās milzīga auguma kurpnieks. Mums visiem tas bija gan notikums – ieradies cilvēks, kurš redzējis pasauli, savā ziņā arī prieks un laime, jo varēja salabot novalkātos apavus.” Pats Mauricio, pēc profesijas maiznieks, nenoturējās pretī kārdinājumam un iegādājās šo divriteni. Ieraudzījis mirdzumu pircēja acīs, pieredzējušais tirgotājs lietišķi ieminējās, ka zinot, kur var dabūt kalēja riteni, kas arī esot ļoti skaists. Tā radās kolekcija – himna amatniecībai un cieņas apliecinājums īstiem apgādniekiem, mazliet avantūristiem, taču garā spēcīgiem un mērķtiecīgiem cilvēkiem, kuri atrada izeju pat vissarežģītākajās dzīves situācijās.

Ikviens kolekcijas divritenis ir neatkārtojams, un tam ir savas konstrukcijas īpatnības. Miesnieka transportlīdzeklis ir aprīkots ar ērtu gaļas mašīnu, lai uz vietas varētu pagatavot pircējam svaigu malto gaļu. Ārsta divriteni rotā sarkans krusts uz rāmja un vairākas aptieciņas, kā arī kastes medicīnas instrumentu pārvadāšanai. Bārddziņa velosipēdu papildina skūšanās un modernu frizūru veidošanas instrumenti, kā arī glīta bļodiņa uz stūres. Amatnieku divriteņu izstāde ir iespēja atcerēties vai varbūt pirmoreiz mūžā ieraudzīt pagājušā laikmeta sadzīves priekšmetus – pirmais pārnēsājamais telefons, kinoprojektors, patafons, fotoaparāts, atslēgu dublikators un citas agrāk neiedomājamas lietas.

Ekspozīciju “Visa dzīve vienā divritenī” pavada multimediāla programma – filma, kura Itālijā uzņemta par godu izstādei un iepazīstina nedaudz vairāk ar pārstāvētajām amatnieku profesijām.

Izstāde apskatāma Zinātnes ielā 7B (Siguldas pagasta Kultūras namā) līdz 31. oktobrim.
No otrdienas līdz piektdienai no plkst. 11.00 līdz plkst. 18.00 un nedēļas nogalēs no plkst. 11.00 līdz 16.00, pirmdienās izstāde slēgta. Ieejas maksa izstādē – 5 eiro,Siguldas novada iedzīvotāja ID kartes īpašniekiem – 20% atlaide. Skolēniem, uzrādot Siguldas novada iedzīvotāja ID karti, – 2,50 eiro, bet pirmsskolas vecuma bērniem ieeja bez maksas.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi