×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 25. aprīlis
Šodien sveicam: Līksma, Bārbala
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2020-10-28
31. oktobrī Dainu tēvam Krišjānim Baronam 185

Sestdien, 31. oktobrī, plkst. 14.00 Turaidas muzejrezervāts sadarbībā ar kultūras centru “Siguldas devons” aicina godināt Dainu tēvu 185. dzimšanas dienā, tiekoties pie Krišjāņa Barona pieminekļa Siguldā, lai arī šogad dalītos ar savām mīļākajām tautasdziesmām, smeļot tajās dzīvesprieku un gudrību. Svētku brīdī piedalīsies Turaidas muzejrezervāta darbinieki, Siguldas novada pašvaldības un kultūras nozares pārstāvji. Ikviens aicināts atnest svecīti vai ziediņu un šajā dienā spēku un ticību labajam rast dainās.

Pasākumā tiks ievērots sanitārais protokols un piesardzības pasākumi, tāpēc arī visi pasākuma dalībnieki tiek aicināti tikšanās laikā lietot aizsargvairogus vai maskas, kā arī ievērot divu metru distanci, apmeklējot pasākumu. Jāatzīmē, ka iepriekš plānotais koncerts “Tautasdziesma Siguldā. Krišjānim Baronam – 185” tiek pārcelts uz nenoteiktu laiku, sekojot līdzi Covid-19 izplatībai Latvijā.

31. oktobris ir folklorista, rakstnieka un publicista, jaunlatviešu kustības aktīva dalībnieka Krišjāņa Barona 185. dzimšanas diena. Jau no 1985. gada, kad par godu Krišjāņa Barona 150. dzimšanas dienai Siguldā tika atklāts piemineklis Dainu tēvam, Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne iedvesmojusi siguldiešus Dainu tēva dzimšanas dienu iesākt ar tautasdziesmu un sveicienu pie viņam veltītā pieminekļa Siguldā. Dziesmu rīti gadu gaitā Dainu tēva dzimšanas dienā Siguldā kļuvuši par tradīciju, kurā satiekas visas paaudzes, dziedot tautasdziesmas un atgādinot dainās ierakstītās vērtības. Par godu Krišjāņa Barona 150. gadskārtai 1985. gadā Turaidas muzejrezervātā tika atklāts Dainu kalns, kurā izvietotas tēlnieka Induļa Rankas veidotās akmens skulptūras, kas veltītas latviešu tautasdziesmām. Vairāku gadu garumā ik svētdienu Dainu kalnā iedzīvotāji pulcējas, lai, vienojoties dziesmās, izdziedātu brīvības alkas, vairotu nacionālo pašapziņu un piederības sajūtu savai valstij. Gadu gaitā šis laiks iegūst nosaukumu “Dziesmotā revolūcija” un Dainu kalns kļūst par Dziesmotās revolūcijas simbolu.

Dainu kalns jau 35 gadus simboliski dzīvo savu dziesmoto dzīvi Turaidas vēsturiskajā centrā. Tur tiek rīkoti latviešu gadskārtu svētki, saulgriežos pīti vainagi, sveikta saule un izdzīvotas gada īsākās nakts tradīcijas vēl un vēl. Dainu kalns ir ģimeņu godu seno rituālu vieta. Dainu kalns ir dzīva vide, kurai cilvēks jūtas piederīgs caur savām sajūtām. Te ikviens var sajusties kā dziesminieks, jo tautasdziesmai nav konkrēta autora. “Pasauli mēs uztveram zīmēs visdažādākajās izpausmēs – gan rakstu zīmēs, gan tēlu simbolos. Tautas gadsimtu gaitā ir veidojušas savu zīmju, tradīciju un vērtību atpazīšanas sistēmu. Dainu kalns kļuvis par kultūras mantojuma zīmi, par vietu, kur dzīvo un skan tautasdziesmas”, Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne. Visi, kas pateicībā šajā laikā piemin tajā saulē esošos, svecīti 31. oktobrī aicināti aizdegt arī Dainu kalnā pie skulptūras “Spīdolas akmens”, kur atrodams arī Krišjāņa Barona tēls.

Informāciju sagatavoja:
Turaidas muzejrezervāta direktores vietniece komunikācijas darbā
Anda Skuja

 


Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi