×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Sestdiena, 20. aprīlis
Šodien sveicam: Mirta, Ziedīte
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2020-10-29
Pirmsskolas izglītības iestādēs īstenos digitalizētā mācību satura pilotprojektu

Ar mērķi izstrādāt digitālo mācību un metodisko līdzekļu kopas privātā pirmsskola “CreaKids” uzsākusi projektu “Digitālo mācību un metodisko līdzekļu izstrāde inovatīvu pirmsskolas izglītības programmu nodrošināšanai”. Šobrīd ir pilnībā noslēgusies pirmskolām paredzētā jaunā digitalizētā mācību satura izstrāde, kas no 2021./2022. mācību gada Latvijas pirmsskolu bērniem nodrošinās aizraujošas rotaļas un radošu mācību procesu matemātikā, valodu apguvē, veselības mācības un fizisko aktivitāšu jomā. Digitalizētais mācību saturs pilotprojekta veidā līdz nākamā gada jūlijam tiks īstenots četrās Latvijas pirmsskolas izglītības iestādēs, tostarp Siguldas novada pašvaldības bērnudārzā “Pasaciņa” un Allažu pamatskolas pirmsskolas grupās.

Jaunais mācību saturs ir izstrādāts pirmsskolas bērniem vecumā no pusotra līdz septiņiem gadiem. Visi mācību materiāli ir izvietoti pirmsskolas izglītības iestādēm pieejamā interneta platformā. Digitalizētās deviņas mācību kopas ar 10 uzdevumiem katrai bērniem būs kā interesants piedzīvojums, kurā radošā veidā ir ietverta zināšanu un prasmju apgūšana, tajā skaitā pirmsskolas grupā izmantojot planšetdatoru un projektoru kā palīgrīku. Šie materiāli mācību satura nodrošināšanā tiks izmantoti pilotprojekta īstenošanas laikā, kurā pedagogi varēs sniegt novērtējumu un ieteikumus satura pilnveidošanai. Jāatzīmē, ka mācību materiālu digitalizācija nozīmē ne tikai izstrādāt jaunu mācību saturu, bet katrai no jomām, piemēram, matemātikai ir izstrādāta digitālo mācību un metodisko līdzekļu kopu, kurā ietilpst uzdevumi, skolotāja darba uzdevumi.

Pirmsskolas mācību materiālu digitalizācijas projekta vadītāja, privātās pirmsskolas “CreaKids” vadītāja Daina Kājiņa atklāj, ka izstrādātais mācību saturs arī vecākiem parādīs digitālo ierīču pielietošanu pavisam citādā, radošā veidā. Digitālas ierīces “neaizņem” bērna laiku, bet liek darboties reālā vidē, radot jaunas lietas un digitālo ierīci piedāvā izmantot tikai kā instrumentu. Ir izstrādāti uzdevumi ar QR koda izmantošanu, kas tādā veidā bērniem atklāj “slepenus uzdevumus”, piemēram, orientēšanās sacensības savā pirmsskolā. Vai vēl viena aizraujoša lieta – radio ziņu gatavošana, kur sākumā bērni kopīgi no kartona uztaisa radio aparātu, digitālajā ierīce sagatavo radio ziņu saturu, pēc tam digitālo ierīci ievieto izgatavotā radio aparāta kartona maketā, un klausās paši savu “unikālo radio”. Šis piemērs ļoti uzskatāmi parāda, kā interesantā veidā bērniem tiek radīta interese par darbošanos reālajā vidē, konstruēšanā, zīmēšanā, kā arī pēc tam satura veidošanā ar digitālo ierīci. Izstrādāti arī atsevišķi uzdevumi, lai testētu un salīdzinātu, cik labi bērni atšķir virtuālo realitāti no ikdienas, piemēram, pašu radīts laimes rats no kartona dabaszinātņu tēmas apguvei, un tāds pats, tikai jau gatavs, digitāli pieejams.

Jaunais mācību saturs pirmsskolas pedagogiem ietaupīs gatavošanās laiku, paplašinās aktivitāšu klāstu un samazinās pirmsskolās izmantoto papīra apjomu. Projekta izstrādātāji ir pārliecinājušies, ka jaunais mācību saturs neprasa lielas investīcijas tehnoloģijās – pietiek ar vienu planšetdatoru pirmsskolas izglītības iestādes grupiņai un projektoru, lai bērnu radītais foto, video un audio saturs būtu gan izgatavojams, gan ērti parādāms.

Līdz šim jaunā satura izstrādē jau bija iesaistīti 13 pirmsskolu pedagogi, kuri oktobrī piedalījās aprobācijas semināros. To laikā apkopoti ieteikumi, vērtējumi, kas tiks ņemti vērā un mācību saturs tiks pilnveidots tā, lai no nākamā gada rudens visām pirmsskolām Latvijā būtu pieeja kvalitatīvi izstrādātam, līdzvērtīgam un aizraujošam mācību saturam, kas balstīts kompetenču izglītībā “Skola2030”.

Projekts “Digitālo mācību un metodisko līdzekļu izstrāde inovatīvu pirmsskolas izglītības programmu nodrošināšanai” (Nr. 8.3.1.2/19/A/014) tiek īstenots no 2019. gada decembra ar Eiropas Sociālā fonda finansējumu 70% apmērā, savukārt 30% pirmsskolas izglītības iestāde “CreaKids” iegulda no saviem finanšu līdzekļiem.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi