×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 26. aprīlis
Šodien sveicam: Alīna, Sandris, Rūsiņš
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2021-01-27
Pielāgojoties jaunajiem apstākļiem, pērn kultūras piedāvājums bijis bagātīgs un radošu izpausmju pilns

Aizvadītais gads visai pasaulei bija lielu pārmaiņu un nepārtrauktu izaicinājumu bagāts. Arī Siguldas novada pašvaldības kultūras iestādes nebija izņēmums – piedzīvota pasākumu atcelšana, pārcelšana, darbu pārstrukturēšana, iestāžu slēgšana un atvēršana no jauna. Kopumā 2020. gadā īstenoti 173 pasākumi pašvaldības kultūras iestādēs – kultūras centrā “Siguldas devons”, Siguldas pagasta Kultūras namā, Mores pagasta Tautas namā, Allažu pagasta Tautas namā, Jūdažu Sabiedriskajā centrā, koncertzālē “Baltais flīģelis” un Siguldas novada bibliotēkā.

 

KONCERTI UN IZRĀDES

Uz kultūras iestāžu skatuvēm 34 koncertos uzstājušies dažādi mūziķi un izpildītāji: Latvijas Radio bigbends kopā ar Maestro Raimondu Paulu, grupa “Carnival Youth”, “The Sound Poets”, “Triānas parks” un koris “Kamēr” un “Sōla”. Savukārt vasarā novadnieki un viesi 2020. gadā bija iecienījuši Siguldas pils paviljona un Muzikālo brokastu koncertu programmu. Turpinājās sadarbība ar profesionālajiem teātriem, kopumā piedāvājot 16 izrādes. Uz kultūras centra “Siguldas devons” skatuves pirmo reizi bija skatāms Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra piedāvājums. Pavisam nedaudz teātra iestudējumi arī bērniem.

IZSTĀDES

Pērn īstenota profesionālu izstāžu programma, sniedzot iespēju 39 izstādēs iepazīt dažādu žanru mākslu, piemēram, kultūras centrā “Siguldas devons” iedzīvotājiem bija iespēja aplūkot Egila Rozenberga tekstilmākslu, Alekseja Naumova ainavas, Kristīnes Nuķes-Panteļējevas porcelānu un citas izstādes. Jāatzīmē, ka Jāņa Purcena izstāde “Lasītprasme” gaida brīdi, kad apmeklētājiem atkal varēs atvērt kultūras iestāžu durvis. Aizsākta sadarbība ar Daugavpils Marka Rotko mākslas centru, “Siguldas devonā” organizējot Marka Rotko mākslas centra glezniecības kolekcijas izstādi “Atvērums”. Sadarbībā ar Kultūras ministriju eksponēta audiovizuālā izstāde “Latvijas kultūras alfabēts”, kas tapusi, atzīmējot Latvijas nacionālo kultūras, izglītības un zinātnes institūciju 100. gadadienu, kas iekļauta UNESCO svinamo gadadienu sarakstā. “Siguldas devona” ārtelpā tika uzstādītas divas tēlnieces Solveigas Vasiļjevas skulptūras.

Novadnieku un pilsētas viesu iecienīta bija itāļu kolekcionāra izstāde “Visa dzīve vienā divritenī” un sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību īstenotā lielformāta fotoizstāde “Ikonas – izstāde par tiesībām būt”. Savukārt Mākslu skolas “Baltais flīģelis” izstāžu telpā regulāri varēja iepazīt gan skolas audzēkņu, gan pedagogu veikumu, tostarp arī Agitas Zālītes mākslas studijas “Gleznotprieks” un gleznotāja Ulda Rubeža darbu izstādi. Audzēkņu radītie iztēles putni pavasarī rotāja Siguldu.

Pēc Siguldas novada bibliotēkas atvēršanas jaunajās telpās un pēc Allažu pagasta Tautas nama vestibila labiekārtošanas iegūtas vēl divas izstāžu vietas. Siguldas novada bibliotēkā varēja aplūkot mākslinieces Kristīnes Kliginas izstādi “Ārpus laika”, gleznotājas Līgas Ķempes interaktīvu zīmuļgleznu izstādi, savukārt Allažos – mākslas skolas pedagoģes Lauras Rostokas izstādi. Mores pagastā izveidots Mores pagasta Tautas nama radošais šķūnis, kur vasarā varēja aplūkot vietējo rokdarbnieču izstādi, kas tapa, iedvesmojoties no Elīnas Gaides gleznām, bet šobrīd uz tā fasādes izstādīti mazo siguldieši zīmētie eņģeļi.

JAUNAS SADARBĪBAS

2020. gadā aizsāktas vairākas jauna sadarbības. Koncertā “Cīruļputenī” kultūras centra “Siguldas devons” un Valtera Krauzes skatuves draugi un domubiedri apvienojās, lai kopā ar biedrību ”Cerību spārni” aicinātu ikkatru no mums veikt labu darbu – palīdzēt būt veseliem un laimīgiem bērniem, kuriem ir nepieciešama nopietna ārstēšana.

Aizsākta sadarbība ar vairākām Latvijas augstskolām, rodot iespēju studentiem iziet praksi un veidot savu piedāvājumu Siguldas novada kultūrtelpā. Ar Latvijas Kultūras koledžas studentiem ļoti veiksmīga sadarbība bijusi, īstenojot notikumu “Barikādēm 30”. Tiklīdz epidemioloģiskie noteikumi atļaus, tiks īstenots arī Kārļa Kazāka autorkoncerts.

Turpinoties sadarbībai ar “Kino bize” un Rīgas Starptautisko kino festivālu, apmeklētājiem tika piedāvāti 9 Latvijas un Eiropas dokumentālie kino seansi un Pils paviljona programmā iekļautas latviešu dokumentālās un spēlfilmas. Jau divus gadus filmu seansi tiek iekļauti arī Mores pagasta svētku programmā.

JAUNAS PASĀKUMU FORMAS

Covid-19 pandēmijas laikā “Siguldas devons” aizsāka jaunu mazas formas klātienes pasākumu ciklu “Devona ceļojums”, ko varēja aplūkot noteikts skatītāju skaits atbilstoši valstī noteiktajiem pulcēšanās ierobežojumiem. Kopumā izdevās īstenot 3 ceļojumus – uz Franciju, Spāniju un poētisko Krieviju.

#paliecmājās laikā radīti lieliski 24 e-vides projekti, piemēram, “Siguldas devona” 8 koncerti ciklā “Koncertzāle dabā”, virtuālā tautas lietišķās mākslas izstāde “3D”, koncertzāles “Baltais flīģelis” organizētie tiešsaistes koncerti – Edgara Cīruļa klavierkoncerts un sadarbībā ar Pētera Vaska fondu koncerts “Pēteris Vasks ielūdz. Rudens. Sigulda.” Mākslu skolas “Pavasara koncerts “, kur tika atskaņots visu audzēkņu veikums notika tiešsaistē, interesants ar to, ka katrs bērns rādīja to, ko viņš darīja, mācoties attālināti savās mājās. Mākslu skolas pedagogi decembrī bija sagatavojuši pārsteigumu – 5 dienas 5 radoši, dziedoši pedagogi sacentās par iedzīvotāju balsojumu.

Jaunās realitātes apstākļos tika meklētas jaunas pasākumu norises formas, domājot, kā ievērot epidemioloģiskos noteikumus, bet tai pašā laikā nepazaudējot pasākumu galveno jēgu. 4. maijā novada iedzīvotāji vienojās akcijā “ie[log]ojies”, Siguldas svētkos ieskandināti māju pagalmi, Lāčplēša dienā radīta īpaša atmosfēra pie Siguldas Jaunās pils, kuras tornī atgriezies sarkanbaltsarkanais karogs, savukārt Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai veltīta gaismu saspēle pie kultūras centra “Siguldas devons”. Ziemassvētku laikā varēja baudīt gaismas un mūzikas ceļojumu “Laimes aka” Siguldas Jaunās pils dārzā, kā arī doties pastaigā pa “Eņģeļu taku”, kurā savus stāstus stāstīja Mākslu skolas “Baltais flīģelis”, Siguldas pilsētas vidusskolas mākslu klašu un “Mini studijas” bērnu zīmētie eņģeļi.

IZGLĪTOJOŠAS AKTIVITĀTES

Aizvadītajā gadā izdevās īstenot arī 20 sabiedrības izglītojošas aktivitātes – meistarklases, dažādas radošās tikšanās, tostarp pasākumus lasītveicināšanā. Piemēram, kultūras centrā “Siguldas devons” īstenots interaktīvs piedzīvojums “Dzejas teltis”, kopā ar Imanta Ziedoņa muzeju īstenota “Lasīttaka” izveidojot pastaigu maršrutu no Siguldas līdz Murjāņiem, Ziedoņa klases īpašā programma, atklājot “Siguldas devona” 3. sezonu. Bibliotēka sniedza nozīmīgu ieguldījumu, organizējot tradicionālos “Bērnu žūrijas” un Ziemeļvalstu literatūras nedēļas pasākumus. Pagājušā gada sākumā notika arī konkursa “Nacionālās skaļās lasīšanas sacensība” Siguldas novada fināls. Siguldas pagasta Kultūras nams sadarbībā ar Siguldas pagasta Centra bibliotēku aizsāka pasākumu ciklu “Āra lasītava”, nodrošinot gan grāmatu apmaiņu, gan tikšanos ar autoriem 5 pasākumos. Savukārt programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros notikuši 6 pasākumi.

AMATIERMĀKSLAS KOLEKTĪVU AKTIVITĀTES

Valstī noteiktie ierobežojumi nebija labvēlīgi amatiermākslas kolektīviem. Vairākas radošās jubilejas pārceltas uz vēlāku laiku. Izpalika arī plānotās teātru pirmizrādes. Neskatoties uz to un atbilstoši valstī noteiktajiem ierobežojumiem, ar saviem klausītājiem un skatītājiem satikās Siguldas Tautas teātris, kori “Atvars” un “Spārni “, deju kolektīvi “Vizbulīte“, “Purenīte“ un “Sidrabdancis”. Lielākais aizvadītā gada amatiermākslas notikums bija Absolventu orķestra rīkotais Andra Muižnieka jubilejas koncerts.

 

Līdz ar jaunu gadu un jauniem apstākļiem nāk jaunas iespējas. Arī šogad kultūras jomā varēsim baudīt kaut ko no nebijušā, tāpēc aicinām sekot līdzi informācijai!


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Pasākumi