×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 19. aprīlis
Šodien sveicam: Vēsma, Fanija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2021-02-22
Kultūras centrs “Siguldas devons” iepazīst Beļģijas kultūras centra pieredzi

Lai gūtu jaunu pieredzi un celtu darbinieku kapacitāti, šī gada sākumā kultūras centra “Siguldas devons” darbinieki piedalījās tiešsaistes tikšanās sarunās ar Ostendes pilsētas kultūras centra “De Grote Post” Beļģijā speciālistiem. Tikšanās laikā tika pārrunāti profesionālie jautājumi – kā ikdienā darbs noritēja pirms Covid-19 pandēmijas un kā kultūras centru darbība mainījusies pandēmijas laikā.Tikšanās sanāksmes organizētas, pateicoties Eiropas Kultūras centru tīkla (European Network of Cultural Center, ENCC) atbalstam.

Tiešsaistes sarunās piedalījās dažādu amatu pārstāvji no kultūras centra “Siguldas devons”, tādējādi pārrunāto jautājumu loks bija ļoti plašs – sākot no repertuāra izvēles un mākslinieku uzņemšanas kultūras centrā, līdz pat telpu izvietojuma stratēģijai un darbam ar brīvprātīgajiem, kas ir viens no “Siguldas devona” būtiskiem darbības aspektiem.

Pieredzes apmaiņas laikā darbinieki ieguva jaunas zināšanas un prasmes, kas aktuālas darbam ar plašāku un diferencētu mērķauditoriju. Īpaši nozīmīgi tas ir šobrīd, kad kultūras centrs meklē jaunas darbības izpausmes formas. Iesaistoties projektā, Siguldas novada Kultūras centra direktore Jolanta Borīte atklāj: “Mēs saprotam, ka mainīgais laiks un vajadzības mums rada jaunus izaicinājumus. Bija ļoti saistoši pārrunāt to, kā kolēģi Beļģijā domā par to, kā jaunās realitātes apstākļos sabiedrību pie sevis uzņemt, pārsteigt, apkalpot vēl labāk un pilnībā iesaistīt visā, kas notiek šajā kultūras centrā, vienlaikus turpinot attīstīt gan sabiedrību, gan pilsētu. Pieredzes sarunās sapratām, ka kultūras centrs Beļģijā “De Grote Post” darbojas kā radoša augsne, kurā tiek meklēts pēc iespējas vairāk sadarbības un līdzdalības formu. Ikvienam neatkarīgi no izcelsmes, ienākumiem vai piederības paaudzei ir jābūt iespējai gan baudīt, gan sevi pilnveidot kultūrā. Tās ir īpašas programmas skolēniem, papildinot mācību saturu vai arī, darbojoties kā mācību darbnīcas, tās ir atvērto durvju dienas ikviena iedzīvotāja radošai izpausmei, tās ir mākslinieku rezidences un atbalsts brīvai kultūrai, kur indivīdi un sabiedrība kopumā var atklāt savu potenciālu un arī sadarboties dažādās jomās. Indivīda līmenī tas ļauj apzināt un aizsargāt iedzīvotāju kultūras intereses, vienlaikus radot pieejamu kultūras vidi katram pilsētas iedzīvotāju segmentam un iedvesmot viņus iesaistīties radošos procesos.”

Līdzīgi kā kultūras centrs “Siguldas devons” Latvijā, sadarbības kultūras centrs Beļģijā “De Grote Post” pārsvarā darbojas kā vieta, lai izplatītu galvenokārt flāmu profesionālo mākslu un nodrošinātu labvēlīgu vidi, kuru vietējās organizācijas, amatiermākslas kolektīvi var izmantot sanāksmēm, darbnīcām, mēģinājumiem un pašu radīto darbu prezentēšanai. Ierasti mākslinieka, kultūras centra un sabiedrības attiecības aprobežojas ar piegādātāja, pircēja un patērētāja lomu, savukārt kultūras centrs “De Grote Post” ir izvēlējies citu stratēģiju un kā galveno mērķi ir izvirzījis “veidot kopā”. Kultūras centra direktors Stefans Tanghe stāsta, ka “pie šāda darbības modeļa tiek veidoti pašu iestudējumi, kuros galvenais ir entuziastu, sabiedrības un profesionālu mākslinieku tikšanās, un, kopā darbojoties, mēs kopā nonākam pie radošiem un līdzdalības projektiem. Īpašu uzmanību mēs pievēršam dažām mērķa grupām – jauniešiem un sociāli nelabvēlīgajām sabiedrības grupām, kas joprojām ir pārāk maza daļa no kultūras centra apmeklētājiem, kā arī senioriem, jo tieši viņi palīdz noteikt šīs pilsētas identitāti un kā brīvprātīgie ir ļoti aktīvi iesaistījušies kultūras centra darbā. Mūsu darbībā nozīmīga ir pieredze. Uzskatām, ka šis process ir svarīgs solis ceļā uz nākotnes kultūras centru, ceļā uz vienojošu stāstu, kurā satiekas visi – jauni un gados vecāki, sabiedriski un mazāk sabiedriski cilvēki, entuziasti un profesionāļi. Domājot, piedzīvojot un darot kopā, mēs dodam priekšroku būt kopā “De Grote Post””.

Eiropā mākslas un kultūras jomā jau vairāk nekā četrdesmit gadus vadošie ir tieši Flandrijas kultūras centri, no kuriem jaunākais ir kultūras centrs “De Grote Post”, kas atrodas arhitektoniski nozīmīgā, vēsturiskā pasta ēkā. No 2019. gada tas darbojas kā kultūras vieta, kurā satiekas publika un savas jomas entuziasts – speciālists un mākslinieks. Kultūras centra mērķauditorija ir ļoti plaša, tāpēc par savas darbības mērķi tas dod iespēju publikai satikties ar dažādiem māksliniekiem – sākot no jauniem, topošajiem talantiem līdz ikvienam atpazīstamiem māksliniekiem.

“Līdz šim “Siguldas devona” komanda nebija praktizējusi starptautisku tīklošanos, un šis projekts lika saprast, ka mums ir daudz iespēju ne tikai partnerībā, bet arī mācoties no citiem Eiropas kultūras centriem, kuri ļoti veiksmīgi organizē pavisam citu pieeju darbam,” tā vērtīgo pieredzi rezumē J. Borīte.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi