×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 28. marts
Šodien sveicam: Gunta, Ginta, Gunda
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2021-03-04
Novada izglītības iestādēs īsteno garīgās veselības veicināšanas programmu

Latvijas Universitāte sadarbībā ar Siguldas novada pašvaldību šajā mācību gadā izglītības iestādēs uzsākusi programmu “Garīgās veselības veicināšana skolās”. Vispirms programma tiek īstenota pirmsskolas izglītības iestādēs ”Pasaciņa”, “Ābelīte”, “Tornīši” un Siguldas pilsētas vidusskolas, Siguldas 1. pamatskolas, Laurenču sākumskolas, Siguldas Valsts ģimnāzijas atsevišķās vecuma grupās. Šajā darbā ir iesaistījušās arī Mālpils novada vidusskola un Krimuldas vidusskola.

Garīgās veselības veicināšanas programma ir paredzēta bērnu sociāli emocionālo prasmju attīstīšanai, dzīvesspēka stiprināšanai un sociālo, emocionālo un uzvedības problēmu riska mazināšanai visās vecuma grupās. Pedagogi vada nodarbības par šīm tēmām, lai pievērstos ne tikai kvalitatīvu zināšanu sniegšanai, bet arī sekmētu bērnu personības attīstību.

Pedagogi savās pirmsskolas grupās un audzināmajās klasēs jau ir vadījuši vidēji 6 nodarbības, kurās bērniem un skolēniem piedāvā interesantus stāstus, spēles, kustību aktivitātes, dziesmas, tiešsaistes resursus, pašnovērtējuma jautājumus diskusijas padziļināšanai. Pašreizējā situācijā nodarbības tiek vadītas arī tiešsaistē.

Aicinot iesaistīties arī ģimenes un papildināt zināšanas par sociāli emocionālo mācīšanos un šobrīd tik aktuālo dzīvesspēku, tika organizētas divas tiešsaistes nodarbības tieši vecākiem. Tās notika 2020. gada 29. oktobrī un šī gada 4. februārī. Vecāki saņēma rokasgrāmatas garīgās veselības stiprināšanai ģimenēs.

Nozīmīga ir skolu un vecāku sadarbība ar mērķi jau agrīni pievērst uzmanību bērnu garīgās veselības stiprināšanai, tādēļ ir izveidotas skolēnu un vecāku rokasgrāmatas, lai veselīgai personības attīstībai svarīgās prasmes tiktu apgūtas izglītības iestādē un nostiprinātas ģimenes vidē. Šīs prasmes ir emociju atpazīšana un pašregulācija, iejūtība, sadarbība un attiecību veidošana ar citiem, problēmu risināšana, mērķu izvirzīšana un lēmumu pieņemšana.

Visi šīs programmas īstenošanā iesaistītie bērni un skolēni jau pērn oktobrī saņēma savas rokasgrāmatas, kuras var izmantot patstāvīgi vai vienkāršās vakara sarunās ar vecākiem par ģimenei aktuālām un arī skolā apgūtām tēmām. Dažkārt vienkārša filma, īss stāsts uzvedina uz sarunu ar bērnu par viņam nozīmīgām lietām, stiprinot savstarpējās attiecības un radot labu pamatu bērna sociāli emocionālajai attīstībai.

Par projekta īstenošanu pārdomās dalās bērnudārza “Pasaciņa” audzinātāja Ilze Stankevica, atklājot, ka reizēm nodarbības spēj piesaistīt ikviena bērna uzmanību un nodarbībās apgūtais saturs spēj dzīvot arī turpmākajās ikdienas darbībās. Bet reizēm ir dienas, kad bērnu uzmanību piesaistīt un noturēt ir sarežģīti, līdz ar ko pedagogam jāspēj būt radošam vai nodarbība jāatkārto citu reizi. Savukārt Pilsētas vidusskolas skolotāji apstiprina, ka veselības veicināšanas tēmas ir aktuālas un skolēni ar interesi iesaistās nodarbībās. Projekta piedāvātais materiāls ir vērtīgs un sniedz motivāciju ne tikai pašiem pedagogiem nodarbību gatavošanās procesā, bet arī skolēniem, kuri nodarbībās jūtas uzklausīti un novērtē, ka pedagogs ir gatavs iesaistīties problēmjautājumu risināšanā.

Garīgās veselības veicināšanas programmas izstrādātāji informē, ka līdz nākamajam mācību gadam mācībās varēs piedalīties un programmas materiālus saņemt arī citi Siguldas novada izglītības iestāžu pedagogi, kuriem būs interese un vēlme īstenot šo programmu ar saviem skolēniem. Par turpmāko programmas ieviešanas gaitu, skolēnu, skolotāju ieguvumiem, aktuālā informācija sekos.

“Erasmus+” projektu garīgās veselības veicināšanai skolās “PROMEHS” Latvijā vada psiholoģijas doktore, Latvijas Universitātes asociētā profesore Baiba Martinsone kopā ar komandu – Ingu Supi, Ilzi Dambergu, Ievu Stokenbergu, Vinetu Inbergu. Projekta atbalstītāji apskatāmi šeit. Plašāka informācija par projektu aplūkojama šeit.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi