×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Otrdiena, 16. aprīlis
Šodien sveicam: Mintauts, Alfs, Bernadeta
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2021-03-04
Priekšrocības un atbalsts izglītības nodrošināšanai Siguldas novadā deklarētajām ģimenēm

Jau vairākus gadus Siguldas novada pašvaldība papildu priekšrocības un atbalstu nodrošina tiem deklarētajiem Siguldas novada iedzīvotājiem, kuri pastāvīgi šeit dzīvo un ar saviem nodokļiem atbalsta Siguldas novada attīstību. Novadniekiem priekšrocības un atbalstu iespējams saņemt dažādās jomās, tostarp izglītībā – reģistrācijai bērnudārzu rindā, topošo pirmklasnieku uzņemšanai novada skolās, līdzfinansējumam profesionālās ievirzes izglītības iestādēs, līdzfinansējumam privāto bērnudārzu vai auklīšu apmeklējumam un citas priekšrocības. Līdztekus finansiālajam atbalstam mērķtiecīgi tiek attīstīta izglītības infrastruktūra, atverot jaunas grupiņas bērnudārzos, savukārt novada skolās nodrošinot daudzveidīgu un kvalitatīvu mācību vidi mūsdienīgās telpās ar mācību procesam nepieciešamām tehnoloģijām.

Pirmsskolas izglītība

Siguldas novadā ir kopumā 6 pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes, kā arī pirmsskolas izglītības grupas Allažos un Morē. Reģistrācijai pašvaldības bērnudārzu rindā prioritāri tiek uzņemti tie bērni, kuri paši un viņu vecāki novadā deklarējušies līdz attiecīgā gada 31. decembrim (turpmāk – deklarētās ģimenes). Siguldas novadā ir vienota uzņemšanas kārtība bērnudārzos, veidojot vienu rindu uz uzņemšanu, ar norādītā bērnudārza prioritāti. Ik gadu maijā pašvaldības pakalpojumu portālā e.sigulda.lv tiek publicēts reģistrs bērniem, kuriem tiek piedāvātas vietas pašvaldības bērnudārzos. Detalizētu informāciju par bērnu reģistrācijas, uzņemšanas un atskaitīšanas kārtību bērnudārzos un grupās iespējams aplūkot pašvaldības domes saistošajos noteikumos šeit.

Lai atbalstītu novada vecākus, kuru mazuļi netiek uzņemti pašvaldības bērnudārzos, pašvaldība piedāvā līdzfinansējumu privāto bērnudārzu apmeklējumam un sertificēto auklīšu apmaksai. Šogad ir palielināts līdzfinansējums privātajiem bērnudārziem un sertificētajām auklēm – pašvaldības līdzfinansējums atkarībā no bērna vecuma un valsts līdzfinansējuma (ja tāds ir) ir no 112 līdz pat 224 eiro. Jāatzīmē, ka pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršana bērnu uzraudzības pakalpojumu apmaksai ir diferencēta. Pilnā apmērā to iespējams saņemt deklarētām ģimenēm, bet ģimenēm, kurām novadā būs deklarēts tikai bērns un viens no vecākiem, pašvaldības līdzfinansējums ir mazāks. Detalizēta informācija par līdzfinansējuma apmēriem pieejama šeit. Privāto bērnudārzu saraksts, ar kuriem pašvaldībai ir noslēgts līgums un kuros pieejams pašvaldības līdzfinansējums, aplūkojams šeit.

Lai atvieglotu ģimeņu izdevumus par bērnu ēdināšanu bērnudārzos, deklarētajām ģimenēm pašvaldība piešķir 10% līdzmaksājumu. Savukārt līdz pat 75% līdzfinansējums ir pieejams tām Siguldas novada daudzbērnu reģistrā reģistrētām ģimenēm, kurās bērns apmeklē bērnudārzu vai skolas 5.–12. klasi (skolēniem no 1.–4. klasei tiek nodrošinātas brīvpusdienas 50% apmērā no valsts un 50% no pašvaldības budžeta). Atlaidi ēdināšanas pakalpojumam piemēro arī deklarētajām ģimenēm, kuru bērni apmeklē privātos bērnudārzus Siguldā vai citā novadā. Plašāka informācija par pabalsta apmēriem un piešķiršanas kārtību apskatāma saistošajos noteikumos “Par materiālās palīdzības pabalstiem Siguldas novadā”. Šis finansējums ik gadu sastāda aptuveni 200 tūkstošus eiro gadā.

Svarīgi atzīmēt, ka pašvaldība ik gadu iespēju robežās palielina bērnudārzos strādājošo atalgojumu. Šajā gadā atalgojuma paaugstināšanai pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem no pašvaldības budžeta piešķirti papildu 177 557 eiro, savukārt pedagogu palīgu algu paaugstinājumam piešķirti papildu 88 974 eiro. Kopumā visu pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu un pedagogu palīgu atalgojumam šā gada pašvaldības budžetā plānoti 1,84 miljoni eiro. Plašāka informācija pieejama šeit.

Izglītība novada skolās

Siguldas novadā ir 6 skolas, no kurām piecās mācībām 1. klasē (izņemot Siguldas Valsts ģimnāziju) prioritāri tiek uzņemti Siguldas novadā deklarētie bērni (Par kārtību, kādā bērnus reģistrē un uzņem Siguldas pilsētas vispārējās izglītības iestāžu 1. klasēs). Skolēniem ārpus stundām ir iespēja iesaistīties pagarinātās dienas grupas nodarbībās, kā arī interešu izglītības nodarbībās, no kurām lielākā daļa ir bez maksas. Novadā deklarētām ģimenēm, kurām piešķirts pašvaldības daudzbērnu ģimenes statuss, vecāku līdzfinansējuma maksa interešu izglītības un/vai pagarinātās dienas grupas nodarbībām tiek samazināta par 25%. Attaisnojošu iemeslu dēļ (slimošanas periodā) vecāku līdzfinansējums var tikt samazināts par 50%. Plašāka informācija saistošajos noteikumos “Par līdzfinansējuma samaksas kārtību interešu izglītības un pagarinātās dienas grupas nodarbībām Siguldas novada pašvaldības izglītības iestādēs”.

Lai paplašinātu pieejamo izglītības klāstu un daudzveidotu skolēnu interešu loku, attīstot jauniešu talantus, Siguldas novadā darbojas divas profesionālās ievirzes izglītības skolas – Siguldas Sporta skola un Mākslu skola “Baltais flīģelis”. Pieteikšanās profesionālās ievirzes programmām norisinās elektroniski pašvaldības pakalpojumu portālā e.sigulda.lv iepriekš izziņotā laikā. Uzsākot mācības Siguldas Sporta skolā un Mākslu skolā “Baltais flīģelis”, deklarētajām un atbalsta programmā esošajām daudzbērnu ģimenēm mācību maksas izdevumiem pieejams pašvaldības līdzfinansējums 60% apmērā par katru bērnu. Savukārt ģimenē, kurā kopā dzīvo divi bērni un abi apgūst profesionālās ievirzes izglītības programmu kādā no skolām, pašvaldība līdzfinansē 35% apmērā. No līdzfinansējuma maksas tiek atbrīvoti tie audzēkņi, kuriem ir izcilas sekmes un panākumi, kuri ir ar invaliditāti, no maznodrošinātas vai trūcīgas ģimenes, vai bez vecāku gādības palikuši audzēkņi. Plašāks skaidrojums par līdzfinansējuma samaksas kārtību Siguldas Sporta skolā un Mākslu skolā “Baltais flīģelis” aplūkojams saistošajos noteikumos “Par līdzfinansējuma samaksas kārtību Siguldas novada pašvaldības profesionālās ievirzes izglītības iestādēs

Papildus Siguldas Sporta skolā, komplektējot mācību – treniņu grupas, prioritāri vieta tiek nodrošināta Siguldas novadā deklarētiem bērniem. Ja grupa nav pilnībā nokomplektēta, tad tiek uzņemti citās pašvaldībās deklarētie bērni saskaņā ar Siguldas Sporta skolas iekšējiem noteikumiem “Kārtība, kādā izglītojamos uzņem Siguldas Sporta skolā”.

Respektējot vecāku izvēles izglītības nodrošināšanā, Siguldas novada pašvaldība novadā deklarētajiem skolēniem saskaņā ar saistošajiem noteikumiem “Par līdzfinansējumu privātām vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības iestādēm” no pašvaldības budžeta piešķir līdzfinansējumu privātajām skolām. Līdzfinansējums vienam izglītojamam mēnesī tiek noteikts ar domes lēmumu katru budžeta gadu, atbilstoši vidējām izmaksām visās pašvaldības skolās kopā. Šogad pašvaldības līdzfinansējuma apmērs vienam skolēnam ir 66 eiro.

Izglītības infrastruktūra

Lai bērni bērnudārzos un skolēni skolās, kā arī interešu un profesionālās ievirzes programmu iestādes apmeklētu ar prieku, ik gadu notiek vērienīgi iestāžu pārbūves darbi vai remontdarbi. Pēdējo četru gadu laikā izglītības infrastruktūras sakārtošanā investēti vairāk nekā 20,7 miljoni eiro. Pa šiem gadiem veikta bērnudārza “Tornīši” pielāgošana, pakāpeniski palielinot grupu skaitu, līdz visi ēkas “torņi” ir atvēlēti bērnudārza grupu izveidošanai. Šajā gadā “Tornīšos” atvērtas divas jaunas bērnudārza grupiņas, izbūvēts savs ēdināšanas bloks; turpinās teritorijas labiekārtošanas darbi. 2020. gadā ekspluatācijā kā vienots veselums nodota Siguldas Valsts ģimnāzija, kas ir viena no mūsdienīgākajām skolām Latvijā. Tāpat pērn pēc triju kārtu atjaunošanas darbiem, darbu jaunā veidolā atsākusi arī Siguldas 1. pamatskola. Atjaunošanas un paplašināšanas darbi notiek arī Allažu pamatskolas pirmsskolas izglītības grupās. Vēl iepriekš ēkas rekonstrukcija notikusi arī Allažu pamatskolai, kā arī citviet.

Turpmāk lielākās pārmaiņas gaidāmas Siguldas pilsētas vidusskolā, Mores pamatskolas abās ēkās, kā arī Mākslu skolā “Baltais flīģelis”, atjaunojot blakus esošo Vasarnīcas ēku Šveices ielā 17B. Remontdarbi turpināsies arī pirmsskolas izglītības iestādēs. Tiek plānots izstrādāt bērnudārza “Ābelīte” atjaunošanas projektu, kā arī tehnisko projektu Laurenču sākumskolas sporta zāles būvniecībai.

Papildus tam jāpiemin, ka pēdējo desmit gadu laikā pašvaldība uzbūvējusi divus jaunus bērnudārzus – “Ieviņa” un “Pasaciņa”, savukārt bērnudārzā “Pīlādzītis” izveidotas divas jaunas grupas.

Tāpat pašvaldība izveidojusi gan bērnudārzu grupas, gan arī izglītības programmu skolās bērniem ar speciālām vajadzībām, kurās bērni var saņemt speciālo izglītību tuvāk savai dzīvesvietai. Grupas darbojas bērnudārzā “Pasaciņa” un Mores pamatskolā.

Svarīgi atzīmēt, ka arī vecāki tiek iesaistīti mācību procesā un lēmumu pieņemšanā, piemēram, veidojot ēdināšanas iepirkumus izglītības iestādēm, kuros vecāki var iesaistīties ar saviem ierosinājumiem. Skolās un bērnudārzos tiek veiktas aptaujas, lai noskaidrotu izglītības kvalitāti un nepieciešamos papildizglītības novirzienus, lai daudzveidotu pieejamo izglītības klāstu visā Siguldas novadā.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi