×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 29. marts
Šodien sveicam: Aldonis, Agija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2021-03-18
Pašvaldībā pieejamais atbalsts Siguldas novadā deklarētajiem iedzīvotājiem

Lai atbalstītu pastāvīgi deklarētos Siguldas novada iedzīvotājus tajās situācijās, kuras ģimenēm radījušas īslaicīgus sarežģījumus vai krīzes situāciju, Siguldas novada pašvaldības Sociālajā dienestā pieejami dažādi atbalsta veidi, kuri ik gadu tiek paplašināti vai paaugstināts to apmērs. Arī šogad veiktas izmaiņas sociālās palīdzības pabalstu saņemšanā novada iedzīvotājiem – ārkārtējās situācijas un attālināto mācību laikā pašvaldība piešķir pabalstu interneta pakalpojumu daļējai apmaksai, no 1. marta ir palielināts krīzes pabalsts ārkārtējās situācijas laikā, kā arī no šā gada 1. janvāra ir paaugstināts mājsaimniecības ienākumu slieksnis, pēc kura nosaka trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusu, līdz ar to uz šī statusa iegūšanu var pretendēt arvien vairāk ģimeņu. Papildus tam Sociālais dienests nodrošina arī citus atbalsta veidus – ne tikai dažādus materiālās palīdzības pabalstus, bet arī psiholoģisko atbalstu.

Ārkārtējas situācijas laikā pabalsts krīzes situācijā palielināts līdz 150 eiro apmērā. Papildus tam tiek piešķirti 50 eiro mēnesī par katru aprūpē esošu bērnu, taču krīzes pabalsta piešķiršana būs atkarīga no katras mājsaimniecības situācijas izvērtējuma. Atgādinām, ka krīzes situācijā palīdzību var saņemt ne tikai trūcīgie un maznodrošinātie novadnieki, bet arī tie, kuri nonākuši īslaicīgās grūtībās Covid-19 situācijas dēļ.

Covid-19 izplatības dēļ izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā pašvaldība ir paplašinājusi to novadnieku loku, kuri var pieteikties pabalstam siltumapgādes izdevumu daļējai segšanai. Ja dzīvokļa īpašums vai viendzīvokļa dzīvojamā māja pieslēgta centralizētajam siltumapgādes tīklam, pabalsts siltumapgādes izdevumu daļējai segšanai ir 10% no rēķinā kārtējam mēnesim norādītās summas. Savukārt lokālai vai individuālai siltumapgādei pabalsts siltumapgādes izdevumu daļējai segšanai ir 50 eiro apmērā vienreiz apkures sezonā.

Kā jaunākais sociālā atbalsta veids ir pabalsts interneta pieslēguma pakalpojuma daļējai apmaksai līdz 10 eiro apmērā uz vienu mājsaimniecību mēnesī. Pabalstam var pieteikties tās ģimenes, kurās ir Siguldas novada izglītības iestādes audzēknis, kurš šobrīd mācās attālināti, un izglītojamais atbilst vismaz vienam no šiem kritērijiem:

  • izglītojamā dzīvesvieta uz pabalsta periodu nepārtraukti deklarēta Siguldas novadā, un ģimenei piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statuss;
  • izglītojamā dzīvesvieta uz pabalsta periodu nepārtraukti deklarēta Siguldas novadā un par atbalsta nepieciešamību ir saņemts izglītības iestādes atbalsta personāla (sociālā pedagoga un/vai psihologa) atzinums, kas saskaņots ar izglītības iestādes direktoru, un izglītojamā ģimenes mājsaimniecības ienākumi kopā nepārsniedz Centrālās statistikas pārvaldes oficiālajā statistikas paziņojumā pēdējo publicēto vidējo darba samaksas apmēru mēnesī pirms nodokļu nomaksas (šobrīd 1143 eiro).

Savukārt līdz ar izmaiņām Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, paaugstinot garantēto minimālo ienākumu slieksni līdz 109 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 76 eiro pārējām personām mājsaimniecībā, paaugstināts arī ienākumu slieksnis, lai saņemtu trūcīgā vai maznodrošinātā statusu. Noteikts, ka trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 272 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 190 eiro pārējām personām mājsaimniecībā. Savukārt par maznodrošinātu mājsaimniecību atzīstama ģimene (persona), kuras ienākumi nepārsniedz 340 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 238 eiro pārējām personām mājsaimniecībā. Sociālais dienests norāda, ka mājsaimniecībām, kurām piešķirts trūcīgā vai maznodrošinātā statuss, ir iespēja saņemt dzīvokļa pabalstu apkures maksājumu daļējai segšanai, pabalstu bērnu ēdināšanai, kā arī pabalstu veselības aprūpes izdevumu segšanai.

Pašvaldība piešķir arī atlīdzību par audžuģimenes pienākumu veikšanu, kā arī dažāda veida pabalstus audžuģimenes atbalstam. Plašāka informācija par pabalsta veidiem gan trūcīgo un maznodrošināto mājsaimniecību, gan audžuģimeņu atbalstam apskatāma 2017. gada 30. novembra saistošajos noteikumos Nr. 32 “Par mājsaimniecības atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālās palīdzības pabalstiem Siguldas novadā”.

Viens no biežāk piešķirtajiem materiālās palīdzības pabalstiem ir bērna piedzimšanas pabalsts. Lai sniegtu atbalstu ģimenei jaundzimušā bērna vajadzību nodrošināšanai, pašvaldība piešķir pabalstu 320 eiro apmērā par vienu jaundzimušo, par vienās dzemdībās dzimušiem diviem bērniem – 480 eiro par katru bērnu, bet par vienās dzemdībās dzimušiem trīs vai vairāk bērniem – 640 eiro par katru bērnu, ja abi vecāki vismaz gadu pirms mazuļa dzimšanas savu dzīvesvietu deklarējuši Siguldas novadā un mazuļa pirmā deklarētā dzīvesvieta ir Siguldas novads. Ja dzīvesvietu Siguldas novadā 12 mēnešus pirms bērna dzimšanas ir deklarējis tikai viens no jaundzimušā bērna vecākiem, pabalsts tiek piešķirts 50% apmērā.

Lai atvieglotu ģimeņu izdevumus par bērnu ēdināšanu bērnudārzos, deklarētajām ģimenēm pašvaldība piešķir pabalstu pirmsskolas izglītības iestādes un vispārizglītojošās skolas ēdināšanas pakalpojumu apmaksai 10% apmērā. Savukārt līdz pat 75% līdzfinansējums ir pieejams tām Siguldas novada daudzbērnu reģistrā reģistrētām ģimenēm, kurās bērns apmeklē bērnudārzu vai skolas 5.–12. klasi (skolēniem no 1.–4. klasei tiek nodrošinātas brīvpusdienas 50% apmērā no valsts un 50% no pašvaldības budžeta). Atlaidi ēdināšanas pakalpojumam piemēro arī deklarētajām ģimenēm, kuru bērni apmeklē privātos bērnudārzus Siguldā vai citā novadā. Pabalsts ēdināšanai 100% apmērā tiek piešķirts arī bērnam bārenim un bērnam, kurš palicis bez vecāku gādības.

Tāpat novadā deklarētie iedzīvotāji var saņemt vairākus pašvaldībā brīvprātīgi noteiktos pabalsta veidus, piemēram, ģimenēm, kurām piešķirts statuss “Siguldas novada pašvaldības ģimene, kuras aprūpē ir trīs un vairāk bērni”, vienu reizi gadā ir iespēja pieteikties pabalstam mācību līdzekļu iegādei 50 eiro apmērā par katru bērnu. Pašvaldībā pieejams arī pabalsts aizbildņa un aizgādņa atbalstam un mācību līdzekļu iegādei aizbildnībā esošam bērnam. Novadniekiem krīzes situācijās pieejams arī pabalsts ēdināšanai, pabalsts sabiedriskās pirts apmeklējumam, pabalsts personu apliecinošu dokumentu kārtošanai.

Atbalstot dažādas sabiedrības grupas, pašvaldībā noteiktas arī citas brīvprātīgas iniciatīvas – pabalsts politiski represētai personai, pabalsts Goda donoram, Covid-19 laikā līdz šīs ziemas sezonas beigām tiek piešķirts arī pabalsts kalnu un distanču slēpošanai novada senioriem. Papildus tam ir iespēja saņemt vienreizēju pabalstu apbedīšanas izdevumu segšanai. Plašāka informācija par pieejamajiem materiālās palīdzības pabalstiem apskatāma 2017. gada 28. septembra saistošajos noteikumos Nr. 26 “Par materiālās palīdzības pabalstiem Siguldas novadā”.

Jāatzīmē, ka novadniekiem pieejams arī bezmaksas psiholoģiskais atbalstspsihologa un sociālā darbinieka konsultācijas. Siguldas novada pašvaldības Sociālā dienesta psiholoģe Daina Blumberga strādā gan ar bērniem, gan pieaugušajiem, palīdzot risināt un novērst problēmas, kas rada traucējumus attiecībās, mācību procesā, kā arī sniedz padomus un atbalstu bērniem, vecākiem un citiem pieaugušajiem problēmsituācijās. Psiholoģe D. Blumberga apmeklētājus pieņem Līvkalna ielā 26, Siguldā. Novada iedzīvotāji Sociālā dienesta psiholoģes konsultācijai var pieteikties, zvanot uz tālruņa numuru 26369206 vai rakstot uz e-pasta adresi daina.blumberga@sigulda.lv. Valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā psihologa konsultācijas tiek nodrošinātas arī attālināti, iepriekš savstarpēji vienojoties par konkrētu laiku.

Sociālajā dienestā iespējams saņemt arī citu sociālo darbinieku konsultācijas. Ģimenes atbalsta nodaļa sniedz konsultācijas, atbalstu un palīdzību ikvienam problēmsituācijā nonākušajam bērnam vai ģimenei, lai palīdzētu ģimenei atrisināt vai mazināt sociālās problēmas, attīstot pašas ģimenes vai personas resursus un iesaistot atbalsta sistēmas. Lai pieteiktos konsultācijām pie Ģimenes atbalsta nodaļas speciālistiem, aicinām sazināties ar nodaļas vadītāju Aiju Evu Eļēnu, zvanot uz tālruņa numuru 20290015 vai rakstot uz e-pasta adresi aija.elena@sigulda.lv.

Savukārt par citiem sociālās palīdzības jautājumiem, materiālās palīdzības pabalstiem vai saņemt konsultāciju, atbalstu pieaugušajām personām, lai risinātu un mazinātu sociālās problēmas, aicinām sazināties ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības nodaļas speciālistiem, zvanot uz tālruņa numuru 67800966.

Ar Sociālo dienestu var sazināties, zvanot uz tālruņa numuriem 67385298 vai 67381454, nosūtot informāciju elektroniski uz e-pasta adresi socialais.dienests@sigulda.lv, kā arī ievietojot iesniegumu ar situācijas aprakstu un pievienojot apliecinošu dokumentu kopijas pasta kastītēs Sociālajā dienestā Zinātnes ielā 7 vai Rīgas ielā 1, Siguldā, kā arī Mores pagasta pārvaldē Siguldas ielā 11, Morē, vai Allažu pagasta pārvaldē Birzes ielā 4, Allažos. Sociālajā dienestā katrs gadījums tiek izskatīts individuāli.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi