×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 29. marts
Šodien sveicam: Aldonis, Agija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2021-04-15
Koprades laboratorijās skatāmas vairākas jaunas ekspozīcijas

Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā esošajās koprades laboratorijās “Daba”, “Pilsēta”, “Nākotne” izvietotas jaunas ekspozīcijas, kurās ikviens var apskatīt novadnieku fotostāstus, izzinošu informāciju par dabu tepat mums apkārt, kā arī amatiermākslas deju kolektīva “Vizbulīte” dejotāju veidotu audeklu ar ievītām pašu sacerētām dzejas rindām.

Nākotnes laboratorija. Future
Aprīlis ir dabas rosības un pavasara mošanās mēnesis, kurā daba un dzīvās būtnes tajā mostas līdzi pirmajiem siltajiem saules stariem. Zilās vizbulītes ir vieni no pirmajiem pavasara ziediem, tāpēc likumsakarīgi, ka pirmais amatiermākslas kolektīvu pieteikums dalībai laboratoriju satura veidošanā ir tieši no deju kolektīva “Vizbulīte”. Tas novadā apvieno vairāk nekā 300 dejotājus vecumā no 7 līdz 35 gadiem. Kolektīva dalībnieki paši sacerēja dzejoļus par vizbulīšu neatkārtojamo un vienkāršo skaistumu un pavasara tuvošanos, kuru rindas uzrakstīja uz trikotāžas lentītēm, kas pirms tam bija dejotāju t-krekli. Tie savu laiku ir nokalpojuši kolektīva mēģinājumos, savukārt tagad atdzimst ievīti audeklā. Gobelēna tehnikā dzejoļus ieaust palīdzēja lietišķās mākslas meistare Alīda Linde.
Paralēli izaustajam dzejoļu audeklam izstādīti deju kolektīva mazāko dejotāju gleznojumi, kuros attēlotas vizbulītes, kas priecē ar atšķirīgām krāsām un ziedu formām. Lai arī šķiet, ka mežmalās un dabas takās sastopamās vizbulītes ir neatņemama Siguldas ainavu sastāvdaļa, tie tomēr prasa mūsu rūpes, jo vizbulīte mīl bagātīgu augsni un tīru vidi. Tās aug lēni, tāpēc vienreiz, kur iznīkušas, tik ātri vizbulītes šajā vietā vairs neatjaunojas. Sargāsim vizbulīšu skaistumu un saudzēsim vidi tām apkārt, lai tās turpinātu mūs priecēt gan šodien, gan nākotnē!

Dabas laboratorija. Nature
Šajā laboratorijā ikviens aicināts izzināt dabu Dabas aizsardzības pārvaldes veidotā ekspozīcijā “Ieskaties dabā – daba ir dzīva”. Tajā var iepazīties ar dzīvnieku sugām, ko uzmanīgi un zinātkāri dabas vērotāji var pamanīt un sadzirdēt, dodoties pārgājienos, tepat, Gaujas Nacionālā parka un tuvējās apkārtnes mežos. Kā vienu no unikāliem ekspozīcijas elementiem var aplūkot bebru sprosta būvmateriālu. Tas ir viscaur smalkiem zobu grebumiem apstrādāts koks, un visticamāk bebram kalpos kā viens no galvenajiem vertikālajiem balstiem dambja būvēšanai. Iepazīstot šo un citu dzīvnieku paradumus un uzvedību, vairāk tiek veicināta izpratne par dabu kā vērtību, kuru, nepostot un neatstājot tajā aiz sevis atkritumus, ilgāk saglabāsim neskartu un skaistu.

Pilsētas laboratorija. Urban
Ar jaunu foto stāstu pieteikumu pilsētas laboratorijā atdzimst ekspozīcija “Trešā acs”. Ekspozīcijas fotogrāfijās iemūžinātas sev īpašās vietas un lietas pilsētā. Tās, iespējams, ir vietas, kurām citi pilsētas iedzīvotāji vai viesi paskrien garām vai pat nenojauš par tādu esamību. Foto projekta radīšanā piedalījās dažādu paaudžu un profesiju siguldieši. Aprīļa ekspozīcijā savu ikdienu un pilsētas elpu iemūžinājuši  projekta jaunākie dalībnieki: četrus gadus vecā Karlīna Kalniņa-Vīndedzkalne un sešus gadus vecais Edvards Lipskis, notverot tradicionālus Siguldas pilsētas skatus, piemēram, bobsleja un kamaniņu trasi “Sigulda” un Svētku laukumu, savukārt īsti laikmetīgā fotografēšanas manierē iemūžināts ceļš uz bērnudārzu. Starp fotogrāfiju autoriem ir arī seniore, kādreizējā Siguldas deju kolektīva “Sidrabdancis” dejotāja Laima Broka un 3. kursa studente Monta Meistare. Fotogrāfiju projekts ļauj skatītājam apskatīt, cik atšķirīgi un tai pat laikā vienoti mēs jūtamies savā pilsētā.

Jau ziņots, ka Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā jau no februāra vidus apmeklētājiem pieejama vide, kurā ir iespēja veidot dialogu par vietu, kurā dzīvojam, un lai sniegtu ieguldījumu pilsētas veidošanā. Koprades laboratorijās Daba. Pilsēta. Nākotne. (Nature, Urban, Future ) abpusējai mijiedarbībai ir liela nozīme, īpaši šajā laikā, kad kultūras telpas ir slēgtas apmeklētājiem. Ar aicinājumu #DariSavuPilsētu laboratorijas aicina siguldiešus un Siguldas viesus runāt par nozīmīgām  tēmām mākslas valodā.

 


Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.


Plašāka fotogalerija


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi