×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Sestdiena, 20. aprīlis
Šodien sveicam: Mirta, Ziedīte
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2021-04-29
Koprades laboratorijās apskatāmas jaunas ekspozīcijas

Koprades laboratorijās izvietotas jaunas ekspozīcijas, ar saukli “Dari savu pilsētu” dodot iespēju runāt par dažādām tēmām, kas ikvienu aicina ne tikai sajust dabu un pilsētu sev apkārt, bet mudina iesaistīties, izmēģināt un līdzdarboties. Šobrīd laboratoriju ekspozīcijās apskatāma bērnudārza “Ieviņa” radīta kukaiņu māja un bērnu zīmējumu kolāžas par kukaiņu daudzveidību, to dzīvi dabā un svarīgo lomu ekosistēmā. Turpinot sarunu par mežu, to klātesošu padarījis Elīnas Bērziņas un Artas Jomas kopprojekts – fotogrāfiju kolekcija “Mežsss”. Savukārt foto projektā “Trešā acs” sevi piesaka trīs siguldieši.

 

Pilsētas laboratorija Urban

Kukaiņu māja, kas apskatāma Pilsētas laboratorijā, ir Siguldas pilsētas bērnudārza – Ekoskolas “Ieviņa” aicinājums sabiedrībai aizdomāties par bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu un videi draudzīgu rīcību. Bērnudārzs “Ieviņa” jau 9 gadus aktīvi darbojās starptautiskajā Ekoskolu programmā, mācot bērniem izpratni par vidi, saistot to ar dažādām mācību jomām, veido attieksmi un vērtības, interesi un līdz ar to arī vēlmi rīkoties, procesā iekļaujot ne tikai pirmsskolas dzīvē iesaistītos, bet arī apkārtējo sabiedrību, tādējādi veicinot kopējo vides apziņas attīstību. Kukaiņu māja ir pedagogu un bērnu pašu radīta būve, kuras būvniecībai izmantoti daudzi niedru kāti, dažādu izmēru kociņi un zari, ekspozīcijā tā būs apskatāma vien īsu brīdi, jo, vēl pirms daba ir atmodusies, to jāsteidz iekārtot bērnudārza pagalmā, kur kukaiņi varēs iedzīvoties jaunajā mājvietā. Papildus ekspozīcijā skatāmas arī kolāžas ar bērnu zīmētiem kukaiņiem un to dzīvi dabā, kurus bērni taisīja, aizdomājoties, par to ko mēs ikkatrs varam darīt, lai saglabātu bioloģisko daudzveidību.

Dabas laboratorija Nature

Dabas laboratorijā apskatāma meža fotogrāfiju kolekcija “Mežsss”, ko izveidojusi Elīna Bērziņa, uzņēmuma SIA “Typical” radītāja. Elīna izveidotajā sociālajā uzņēmumā un zīmolā, kas reiz radies satiekoties idejai ar darītāju, sadarbībā ar dažādiem fotogrāfiem rada pastkartes un kartītes ar pievienoto vērtību. Elīna pati, neskatoties uz kustību traucējumiem, paralēli savai uzņēmējdarbībai iesaistās arī speciālas mācību programmas veidošanā, integrējot cilvēkus ar invaliditāti darba tirgū.

Fotogrāfes Artas Jomas iemūžinātās fotogrāfijas kolekcijā “Mežsss” papildina Elīnas sajūtu rindiņas. Tās viņa atrod mežā. Elīnai mežs ir īpaša vieta: “Domājot par mežu es domāju par vectēvu, mūsu pastaigām mežā un viņa stāstiem, par mūsu sēņu medībām un ļaušanos dullumam. Mežs ir tīrs. Vieds. Atelpa.”

Nākotnes laboratorija Future

Šajā laboratorijā apskatāma ekspozīcija “Trešā acs”, kas caur fotogrāfijām aicina pievērst uzmanību tādām vietām Siguldā, kurām citi pilsētas iedzīvotāji un viesi var paskriet garām vai pat nenojaust par tādu esamību. Šoreiz savu ikdienu un pilsētas elpu iemūžināja piecgadīgā Agape Ordonjeza (Ordoñez) Sundukova, kurai Sigulda ir tās cilvēki un daba, ko viņa iemūžinājusi arī savās fotogrāfijās.

Savu pilsētas redzējumu atainojis arī karavīrs Tālivaldis Skuja, kurš sevi par siguldieti sauc jau 47 gadus. Dalībai ekspozīcijā Tālivaldi pamudinājusi viņa mīļotā sieva Anda – īstena siguldiete un aktīva kultūras darbiniece.

Savukārt seniore Rita Apaļka atzīst, ka bija grūti izvēlēties objektus fotografēšanai, jo Siguldā ir daudz skaistu un nozīmīgu vietu, tomēr caur kameras aci iemūžinājusi savas mājas, dabasskatus un vietas, kas ir renovētas un turpina dzīvot un kalpot siguldiešiem.

 


Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi