×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 28. marts
Šodien sveicam: Gunta, Ginta, Gunda
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2021-06-11
Siguldas Jaunajā pilī aicina aplūkot novada mākslinieku izstādes

Ar jaunu ekspozīciju un mūsdienīgām izstādēm atvērta restaurētā Siguldas Jaunā pils. Tajā radīta arī īpaša platorma novada māksliniekiem – Siguldas Jaunās pils salons, kurā patlaban apskatāma mākslinieces Zinaīdas Ceskes izstāde Transformācija” un cepuru meistares Ksenijas Daņilovas izstāde “Palete”.

Zinaīdas Ceskes izstāde “Transformācija” ir mākslinieces Zinaīdas Ceskes izolācijā pavadītās ziemas domu, sajūtu un informācijas plūsmu vizualizējies rezultāts. Māksliniece vēlējās pārveidot sevi kā vienu no 7,5 miljardiem pasaulē dzīvojošiem cilvēkiem. Izstāde ir kā dokuments – mēģinājumu ceļš atgūt jēgu dzīvei, lai radītu sevi no jauna, atgriežoties harmonijā. Pati māksliniece par izstādi un radošo rezidenci atklāj: “Es vēlos dokumentēt, parādīt plaknē, lietojot klasiskus glezniecības līdzekļus parasta egoista transformācijas procesu, kas to tuvina daudzdimensionālai būtnei.”
Zinaīda Ceske atbalsta ZeroWaste jeb bezatkritumu domāšanu un, izvēloties materiālus topošajām gleznām atvērtajā mākslinieka darbnīcā, par pamatu tiks ņemti izlietotie reklāmas banneri, kuri iepriekš izvietoti pilsētvidē.
Māksliniecei Zinaīdai Siguldas mākslas jomas izaugsmē un attīstībā ir liela loma – viņa ir dibinājusi un 15 gadus vadījusi Siguldas Mākslas skolu, realizējusi dažādus radošos projektus, piemēram, vides mākslas simpoziji Siguldā, un praktiski izaudzinājusi veselu mākslinieku paaudzi. Zinaīda ir dzimusi Bārtā un mācījusies Liepājas lietišķās mākslas koledžā, taču jau daudz gadus par savām mājām sauc Siguldu. Piedalījusies izstādēs ar papīra darbiem, tekstilijām un gleznām. Realizēta 21 personālizstāde Latvijā un ārzemēs. Mākslinieces darbi atrodas 16 valstīs, un šobrīd Zinaīda vada papīrmākslas darbnīcu “Viktora vēstules” Siguldas pils kvartālā.

Cepuru meistares Ksenijas Daņilovas izstāde “Palete” apmeklētājam ļauj ienirt glezniecības maģiskajā radīšanas procesā, kur katrs eksponāts ir noķerts mirklis un katra detaļa ir roku darbs. Izstāde ir veltīta glezniecības procesa skaistumam. Visi eksponāti ir izgatavoti ar rokām; izstādi papildina 3D “atdzīvināti” konceptuāli apģērbi.
“Vai dzirdat šīs skaņas? Vai jūtat šo smaržu? Tā dzīvo krāsas. Tā skan daile. Procesa daile. Nesteidzieties sasniegt perfektu rezultātu. Apstājieties. Izbaudiet mirkli, kurā atrodaties – tas ir burvīgs. Reizēm process un nepabeigtība ir pilnīgāka par pašu rezultātu. Mēs taču zinām, ka laime nav mērķis, laime ir ceļš uz to. Un mūsu ceļš ir piesātināts ar krāsu smaržu, izdaiļots ar otas triepieniem, piepildīts ar zīmuļa dziesmu, ar meklējumiem paletē... Mēs radām un tas nozīmē – dzīvojam!”, tā māksliniece raksturo savu izstādi.
Ksenija Daņilova Siguldu par savām mājām sauc jau septiņus gadus. Viņa ir cepuru un apģērbu dizainere, sava cepuru zīmola dibinātāja, 2018. un 2019. gada Latvijas modes balvu laureāte. Viņas bērnība iedvesmojusi arī mākslinieces mīlestību pret modi, viņas vecāki strādāja Omskas Drāmas teātrī un vēlāk ar ģimeni pārvācās uz dzīvi Maskavā. Ksenija ir beigusi Maskavas valsts Tekstila universitātes Lietišķās mākslas fakultāti, kur apguvusi modelētāja-stilista profesiju. Jau vairākus gadus Ksenijas radītās galvassegas ir pārņēmušas Latvijas modi. Šobrīd meistare plāno savu cepuru darbnīcu pārcelt uz Siguldas pils kvartālu, kas ir daudzu mākslinieku un amatnieku radošo darbnīcu vieta. Ksenija katru gadu veido savas cepuru kolekcijas un sadarbojas ar dažādiem modes zīmoliem. Viņu kā mākslinieci īpaši saista darbs ar cepurēm kā mākslas priekšmetiem.
Izstāde “Palete” tapusi ar Siguldas novada kultūras un sabiedrībai nozīmīgu projektu finansēšanas konkursa atbalstu.

Zinaīdas Ceskes izstāde Transformācija” un cepuru meistares Ksenijas Daņilovas izstāde “Palete” aplūkojamas līdz 4. jūlijam. Siguldas Jaunā pils atvērta apmeklējumam katru dienu no plkst. 9.00 līdz 19.00. Ievērojot visus epidemioloģiskās drošības pasākumus, pilī kopumā var uzturēties 30 cilvēki. Apmeklētājiem jāvalkā maskas, jāievēro distance un vienvirziena kustība, kas tiks norādīta ar īpašām bultām. Ieejas maksa Siguldas Jaunajā pilī – 4,50 eiro,uzrādot Siguldas ID karti – 1 eiro. Draudzīgākas cenas ir ģimenēm ar bērniem, studentiem un senioriem.

Izstādes mainīsies ik mēnesi un, stabilizējoties epidemioloģiskajai situācijai, salona telpās 2. stāvā varēs piedalīties radošās un mākslinieciskās darbnīcās. Plānots, ka šajā gadā būs apskatāmas vēl arī Evas Vēveres un Gundrun Holck izstāde “Uzskaņo can lis/set sound to can lis”, Dinas Dubiņas izstāde “Daba mums apkārt”, Sabīnes Stāles izstāde “Akmens galaktika”, Ivetas Šmitas “Fragmenti”, Inčukalna mākslinieku kopas izstāde “Emocijas” un citu mākslinieku izstādes.

 


Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Pasākumi