×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 29. marts
Šodien sveicam: Aldonis, Agija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2021-06-11
Novada skolas aktīvi iesaistās izglītības projektos

Siguldas novada skolās vairākus gadus tiek īstenoti izglītības projekti, iesaistot un motivējot skolēnus mācībām, paplašinot un pilnveidojot zināšanas daudzveidīgās vieslekcijās, mācību ekskursijās, tostarp izzinot kultūras, mākslas un eksakto zinātņu pasauli, viesojoties kultūras un izglītības iestādēs, apmeklējot izstādes, teātra izrādes vai koncertus un citus izzinošus notikumus.

Patlaban Siguldas novadā noslēdzies Eiropas Sociālā fonda projekta “Atbalsts izglītojamo individuālo kompetenču attīstībai” 2. posms. Projektā aktīvi turpina darboties Siguldas 1. pamatskola, Mores pamatskola un Laurenču sākumskola. Projekta laikā Siguldas 1. pamatskolas audzēkņi apmeklējuši Latvijas valsts mežu skolas, Rīgas Zooloģisko dārzu, Daibes atkritumu poligonu, kur izvietots mācību centrs “Urda”, un praktiskās nodarbības Zinātnes skolā Rīgā. Mores pamatskolas audzēkņi devās uz Slīteres bāku, “Eksotisko dzīvnieku parku”, zinātkāres centru “ZINOO” un Līgatnes dabas takām.
Mācību vizītes tika pārtrauktas Covid-19 pandēmijas ierobežojumi, tomēr izglītības iestādes atrada risinājumu un organizēja mācības attālināti sadarbībā ar Zinātnes teātri un Mazo Brīnumzemi. Projekta 2. posma laikā skolēniem tika piedāvātas dažādas interešu izglītības nodarbības STEM jomā, piemēram, apgūt datoriku, matemātiku, dabaszinības, šahu un 3D materiāltehnoloģijas un dizainu. Šajā laikā arī pedagogiem bija iespējas piedalīties profesionālās pilnveides kursos, piemēram, “Programmēšanas pamati vizuālās programmēšanas vidē SCRATCH”, iegūt DIBEL NEXT sertifikātus.
Visas izglītības iestādes atzinīgi novērtē iespējas projekta ietvaros izmantot pedagoga palīga atbalstu izglītojamajiem ar dažāda veida mācīšanās un uzvedības traucējumiem. Īpaši svarīgi bija šādu atbalstu izmantot attālinātā mācību procesa laikā, kad izglītojamo un viņu ģimenes noslodze pieauga, jo jaunais kompetenču pieejā balstītais mācību saturs bija jāapgūst patstāvīgi, ar pedagogu komunicējot attālināti.
Pandēmijas laikā, kad mācības norisinājās attālināti, novērots, ka audzēkņi cieta no socializācijas trūkuma, daudzi izjuta atstumtību un nevarību, kas pazemināja izglītojamo motivāciju mācīties. Pateicoties projektam, izglītības iestādes atrada laiku, finansējumu un iespējas arī talantīgo izglītojamo prasmju izkopšanai un pilnveidei.

Eiropas Sociālā fonda projektā “Atbalsts priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas samazināšanai” aizvadītā mācību gada II semestrī iesaistījās visas novada skolas – Siguldas pilsētas vidusskola, Siguldas Valsts ģimnāzija, Mores pamatskola, Allažu pamatskola, Laurenču sākumskola un Siguldas 1. pamatskola. Projekta laikā priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas riska grupā iekļautajiem skolēniem klātienē un attālināti tika sniegts individuāls konsultatīvais atbalsts. Samazinot ekonomisko risku, Mores un Allažu pamatskolas audzēkņi no projekta līdzekļiem saņēma finansiālu atbalstu ēdināšanai.
Siguldas pilsētas vidusskolā noslēdzās biedrības “Līdzdalības platforma” īstenotais jauniešu iniciatīvu projekts “Foruma darbnīca skolēniem “Kā reaģēt uz konfliktiem un tiranizēšanu””. Projekta mērķis bija samazināt priekšlaicīgu mācību pārtraukšanu, īstenojot preventīvus un intervences pasākumus. Projekta laikā ar neformālās izglītības un sociālā teātra metožu palīdzību tika noteiktas tiranizēšanas izpausmes izglītības iestādē, veidota pozitīva mācību vide, tādējādi novēršot priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas riskus. Projekta laikā jaunieši attīstīja prasmes, lai veidotu veselīgas attiecības ar vienaudžiem, pilnveidoja konfliktu risināšanas un sadarbības prasmes.
Kopumā 2020./2021. mācību gadā Siguldas novadā projekta atbalsts tika plānots 154 skolēniem I semestrī un 183 skolēniem II semestrī. Neskatoties uz sarežģīto situāciju Covid-19 pandēmijas dēļ, atbalstu saņēma 157 skolēni I semestrī un 175 izglītojamie II semestrī. No visiem skolēniem finansiālu atbalstu ēdināšanai saņēma 56 I semestrī un 58 II semestrī, bet konsultatīvais atbalsts tika sniegts vidēji 125 izglītojamajiem semestrī.

Kultūras ministrijas piedāvātās programmas – iniciatīvas “Latvijas skolas soma” ietvaros Siguldas novada izglītības iestādes arī aizvadītā mācību gada II semestrī aktīvi izmantoja attālinātās norises, iepazīstot Latviju mākslu un kultūru. Siguldas 1. pamatskola svinēja latviešu komponista Imanta Kalniņa 80 gadu jubileju jubileju ar digitālo koncertlekciju “Imants Kalniņš.80”, attālināti viesojās audiovizuālā, izglītojošā darbnīcā ritma un skaņu pasaulē. Siguldas pilsētas vidusskola noskatījās koncertlekciju “Kino mūzikas vēsture” un Nacionālā teātra izrāžu “Sarkangalvīte un vilks”, “Bille” un “Tikšanās vieta – Rīgas pilsētas II teātris” ierakstus. Mores pamatskolas izglītojamie baudīja koncertlekciju “Dejas un mūzikas attīstība” un tiešsaistes izrādi “Alise Brīnumzemē”. Siguldas Valsts ģimnāzijas audzēkņus ar videolekciju “Skatuves runa un publiskā uzstāšanās” iepriecināja Kristaps Rasims, savukārt Māra Upmane-Holšteine piedāvāja sagaidīt kopā Zaļo ceturtdienu. Audzēkņiem bija iespējas noskatīties arī digitālo koncertlekciju “Atmodas dziesmas. Dziesmotā revolūcija” un Nacionālā teātra izrādes “Svina garša” ierakstu. Allažu pamatskola virtuāli viesojās Iluzionisma teātrī un muzejā “Mystero” un baudīja interaktīvo izrādi “Mākslas un zinātnes krustpunkti”.
Koncertlekciju “Mūsu Maestro. Raimonds Pauls”, “Pasaku par Sprīdīti”, digitālo izrādi “Misija Zeme” un interaktīvu izrādi “Mākslas un zinātnes krustpunkti” noskatījās vairākas izglītības iestādes, tai skaitā Allažu pamatskola, Laurenču sākumskola un Mores pamatskola.
Lai gan skolēnus attālinātais mācību process bija nogurdinājis, kultūras baudīšanu caur ekrānu audzēkņi izmantoja ļoti aktīvi, tādējādi ikvienam skolēnam Siguldas novadā tika dota iespēja baudīt teātri, klausīties koncertus un apgūt ko jaunu, ielūkojoties jaunākajos zinātnes atklājumos.

Plašāka informācija par novada skolās īstenotajiem izglītības projektiem aplūkojama šeit.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Pasākumi