×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 25. aprīlis
Šodien sveicam: Līksma, Bārbala
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2021-07-16
Interaktīvā izstāde bērniem “Saulains stūrītis” Siguldas novada bibliotēkā

No 20. jūlija Siguldas novada bibliotēkā būs skatāma interaktīva un vizuāli krāšņa izstāde “Saulains stūrītis”, kas veltīta Aspazijas dzejai. Izstāde uz Siguldu atceļojusi no muzeja “Aspazijas māja” Jūrmalā. Izstādes mērķauditorija ir pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērni.

Aspazijas dzejoļu krājums “Saulains stūrītis”, kuram 2020. gadā apritēja 110 gadi, kļuva par iedvesmas avotu māksliniecēm Gundegai Muzikantei un Ilzei Dambei. Mākslinieces – bērnu grāmatu ilustratores – Aspazijas nemirstīgajai dzejai radījušas jaunu – vizuāli telpisku dimensiju. Lai arī krājums ir populārs, “Saulains stūrītis” nekad nav izdots ar pilnvērtīgām ilustrācijām un tā ir gan priekšrocība, gan izaicinājums. Gundega Muzikante, kuras zīmējumus raksturo mīļums, dzīvīgums un izteiksmīgas detaļas, atzīst, ka Aspazijas fantāzijas lidojums ir netverams: “Tur staro silts mīļums un kosmiskas bezgalības klātbūtne. Izstādes objekti ir mēģinājums šīs daudzveidīgās sajūtas materializēt.” 

Izstāde bērniem apliecina, ka arī dzeja var būt aizraujoša “rotaļlieta”. Tā palīdz identificēt sevi, savus vērojumus un izjūtas pasaulē. Izstāde veidota kā jūgendstila dārzs, kurā dzīvo zinātkāra kaķu meitenīte. Baltā kažoka saimniece simbolizē pašu Aspaziju bērnībā – vērīgu gudrinieci, kura savas bērnības izjūtas ietērpa vārdos vienā no skaistākajiem latviešu dzejas krājumiem “Saulains stūrītis”. Veidojot izstādi, kuras mērķis ir bērnus mūsdienīgā veidā iepazīstināt ar Aspazijas dzeju, mākslinieces, tāpat kā savulaik pati dzejniece, izteiksmes avotus meklēja dabā. Krāšņajā aizslietnī dažādu ziedu vidū bērni atradīs gan magones un puķuzirņus, gan arī pieticīgo dadzīti.

Izstāde “Saulains stūrītis” ir ne tikai vizuāls baudījums, mazie izstādes apmeklētāji varēs piedzīvot visdažādākās izjūtas. Guļot “Zvaigžņu teltī”, varēs lūkoties debesu spīdekļos un klausīties Aspazijas dzejoļus, kurus ierunājusi Jaunā Rīgas teātra aktrise Guna Zariņa. Turpat līdzās ziedu krēsliņos varēs klausīties sapņaino Raimonda Paula dziesmu ar Aspazijas vārdiem “Aicinājums”. Mazajiem apmeklētājiem būs iespēja arī pašiem aktīvi darboties, atverot vienu “brīnumlādīti” pēc otras, un atrast tajās pārsteigumus un aizraujošus uzdevumus. Pie tāfeles būs iespēja iemēģināt roku dzejošanā.

Aspazijas dzejas krājums “Saulains stūrītis” klajā nāca 1910. gadā. Jau tūlīt pēc tā iznākšanas kritiķi to atzina par dzejnieces spēcīgāko un labāk veidoto krājumu. Pat Rainis beidzot slavēja savu dzīvesbiedri: “Saulains stūrītis” nāca kā maigs mierinātājs negantā laikā, saule un mīļa roka (..). Visi bija pārsteigti no mīļā saules stariņa”. Pirmais dzejas krājuma ”Saulains stūrītis” izdevums tika izpārdots ļoti īsā laikā. Līdz padomju okupācijas dzejas krājums piedzīvoja piecus izdevumus, apliecinot, ka “Saulainais stūrītis” ir lasītāju iemīļots un ierakstīts latviešu tautas kolektīvajā apziņā.

Izstāde “Saulains stūrītis” būs apskatāma līdz 18. septembrim. Pirmsskolas izglītības iestāžu grupiņu apmeklējumu lūgums iepriekš pieteikt Siguldas novada bibliotēkai, zvanot uz tālruņa numuru 67972425 vai 67973258.

 


Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.


Plašāka fotogalerija


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi