×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Otrdiena, 23. aprīlis
Šodien sveicam: Jurģis, Juris, Georgs
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2021-11-25
Akcijas “Dāvini ideju domei” apkopojums

Siguldas novada pašvaldība jau vairāk nekā 12 gadus budžeta plānošanas periodā organizē akciju “Dāvini ideju domei”, kuras laikā ikviens iedzīvotājs var iesniegt ideju, ierosinājumu vai norādi par uzlabojamām lietām novada teritorijā. Šajā gadā ir saņemti 123 ierosinājumi no visām apdzīvotajām teritorijām. Siguldas novada pašvaldības vadība un atbildīgie speciālisti ir aplūkojuši visus ierosinājumus, veidojot atbilžu kopumu un plānotos darbus nākamā gada budžetā. Tāpat vairāki jautājumi tiks plašāk izvērtēti, bet citi – nodoti atbildīgajām iestādēm, jo pašvaldība vairāku ielu, ietvju un objektu sakārtošanā nevar iejaukties to īpašumtiesību dēļ.

 

Ielu un ceļu infrastruktūra, vide

Siguldas novada pašvaldība atkārtoti sazināsies ar VSIA “Latvijas Valsts ceļi” un VAS “Latvijas dzelzceļš”, kā arī Dabas aizsardzības pārvaldi, lai pāradresētu jautājumus, kas skar viņu atbildības sfēras: ietvju un veloceļa izbūve no TC “Raibais suns” uz Zinātnes ielas pusi, Inciems–Turaida, autoceļu sakārtošana virzienā uz Mori, uz Lēdurgu un citos ceļos un ielās, zonas sakārtošana ap dzelzceļu, tostarp dzelzceļa šķērsošana Bērzu ielas apvidū, pieturvietu aprīkošana ar soliņiem autoceļu malās un tūrisma infrastruktūras sakārtošana Gaujas senielejā un citos objektos.

Pašvaldība atgādina, ka daudzdzīvokļu māju iekšpagalmu sakārtošana, sniega tīrīšana un citi darbi ir iedzīvotāju un namu apsaimniekotāju pārziņā, savukārt pašvaldība iekšpagalmu atjaunošanas projektu iniciēšanu un realizāciju līdzfinansē līdz pat 90% apmērā.

Transporta būvju nodaļas speciālisti skaidro, ka nākamā gada budžetā plānots izstrādāt būvprojektu un ielas pārbūvi ar tai piegulošo infrastruktūru Vildogas ceļam. Arī Siguldas poliklīnikas stāvlaukuma sakārtošana ir iekļauta nākamā gada budžetā.

Siguldas novada pašvaldība informē, ka notiek Raiņa parka pārveides vīzijas izstrāde, un plānots, ka būvniecības darbi tiks uzsākti gan skeitparka zonā, gan rotaļu elementu zonās, veidojot šo vietu par mūsdienīgu un atvērtu dažādām bērnu un jauniešu atpūtas iespējām. Plānota arī “pumpu” trases izveide.

Atbildot uz jautājumiem par gājēju un velosipēdu celiņa izveidi uz Siguldas Sporta skolu, tā ir privātīpašumā esoša zeme, uz kuras pašvaldība nevar veikt izbūvi. Pašvaldības pārstāvji tikšanās laikā ar uzņēmējiem vai investoriem virzīs idejas par, piemēram, ledus halles būvniecību, suņu pastaigu vai brīvā laika pavadīšanas laukumu un citu projektu realizāciju. Savukārt publisko slidotavu plānots nodrošināt gan Siguldā, gan Krimuldā, ja laikapstākļi to ļaus.

Saskaņā ar iedzīvotāju ierosinājumiem nākamgad tiek plānota Centra ielas Allažos un Laimas ielas gājēju ietves sakārtošana, kā arī Birzes un Stārķu ielas būvprojekta izstrāde gājēju ietves pārbūvei.

Aktualizējot sakārtotu vidi Mālpils pagastā, pašvaldības speciālisti apsekos teritoriju, nosakot degradētās ēkas un lūdzot īpašniekiem tās sakārtot. Jāatgādina, ka degradēto teritoriju īpašniekiem tiek piemērota paaugstināta (3%) nekustamā īpašuma nodokļa likme. Nākamajā gadā plānots realizēt Mālpils parka infrastruktūras atjaunošanu. Savukārt ceļu infrastruktūra Mālpils kapsētas apkārtnē nodota izvērtēšanai Transporta būvju nodaļas speciālistiem.

Sidgundā notiek pārrunas ar pašvaldības speciālistiem un zemes īpašniekiem par dziļurbuma izveidi ūdens padeves sakārtošanai.

Izglītība

Siguldas novada pašvaldības vadība ir uzsākusi datu ievākšanu, lai pēc esošā skolēnu skaita un ēdināšanas paradumiem apkopotu informāciju par brīvpusdienu piešķiršanas kārtību un nepieciešamajām izmaksām. Informācija par to tiks publicēta pašvaldības informatīvajos kanālos saskaņā ar budžeta iespējām 2022. gadā.

Siguldas novada pašvaldība informē, ka Siguldas pilsētas vidusskolas projekta izstrāde ir iekavējusies, jo nav panākta vienošanās par skolai blakus esošā zemesgabala iegādi, uz kura sākotnēji bija plānots izveidot sporta zāli. Patlaban notiek kompromisa meklēšana, kā arī tiek izskatīta iespēja projektu pārveidot esošās teritorijas robežās.

Siguldas novada pašvaldība izskatīs iespēju uzlabot Mālpils sporta infrastruktūru, tomēr stadiona atjaunošana nākamajā gadā netiek plānota, uzsākot vajadzību izzināšanu uzlabojumiem nākotnē.

Tūrisms

Siguldas novada pašvaldības tūrisma jomas speciālisti pateicas iedzīvotājiem par interesantajiem ierosinājumiem, akcijām un iniciatīvām, kuras varētu īstenot kādā no pašvaldības organizētajiem pasākumiem Siguldas pils kvartālā un citviet dabas takās.

Siguldas novada pašvaldība ir izvērtējusi iedzīvotāju sniegtos ierosinājumus saistībā ar Siguldas pils kvartāla dārzu un aicinās uz dialogu ekspertus, sabiedrību un dārzniekus, lai lemtu par dārza turpmāko attīstību un apstādījumiem.

Siguldas novada pašvaldība ir apkopojusi vietas, kurās Siguldas apvidū iespējams rīko piknikus labiekārtotās vietās pie dabas. Plašāka informācijas pieejama Tūrisma informācijas centrā un tīmekļa vietnē tourism.sigulda.lv. Tur apkopota arī cita un plaša informācija par apskates vietām, izveidotiem maršrutiem, vēsturiskām un aktīvās atpūtas iespējām. Informācija tiek pakāpeniski papildināta ar jaunpievienoto pagastu tūrisma faktiem.

Atsaucoties uz iedzīvotāju ierosinājumiem par Mores dīķa labiekārtošanu, tūrisma jomas speciālisti veiks izpēti par dīķa īpašumtiesībām un iespējamajiem darbiem tūrisma vides sakārtošanā.

Kultūra

Siguldas novada pašvaldība informē, ka Siguldas māksliniekiem ir izveidota atbalsta platforma un ikviens mākslinieks var pieteikt savu dalību un vienu mēnesi rezidēt Siguldas pils salonā, iepriekš piesakoties un sazinoties ar Siguldas novada Kultūras centra kolēģiem.

Bibliotēkās ir pieejamas gan iekštelpu, gan ārtelpu lasītavas. Inčukalnā pieejams grāmatu pakomāts, un tādu plānots uzstādīt arī citviet novada teritorijā, lai uzlabotu grāmatu apriti, jo īpaši šajā laikā.

Sociālais atbalsts un palīdzība, kā arī veselības jautājumi

Siguldas novada pašvaldība sniedz atbalstu mazaizsargātajiem iedzīvotājiem un senioriem dažādu komunālo maksājumu apmaksai. Aicinām sazināties ar Sociālo dienestu, lai saņemtu informāciju par katrai ģimenei individuālu pieejamo atbalstu, rakstot uz e-pasta adresi socialais.dienests@sigulda.lv.

Sociālais dienests skaidro, ka saistošajos noteikumos nav plānots iekļaut, ka senioriem ir iespēja izmaksāt naudas balvas jubilejās, tomēr tajos iestrādāta norma, kas ļaus saņemt lielāku atbalstu veselības uzlabošanai, mājokļa pabalstam, ārkārtējās un tamlīdzīgās situācijās.

Jaunajos saistošajos noteikumos “Par Siguldas novada pašvaldības brīvprātīgas iniciatīvas pabalstiem” ir paredzēta iespēja saņemt vienreizēju pabalstu vides pieejamības pielāgošanai personām ar invaliditāti un kustību traucējumiem.

Atbildot uz iedzīvotāju ierosinājumiem par Siguldas slimnīcas lifta pārbūvi, informējam, ka pacientiem ar kustību traucējumiem jau šobrīd tiek nodrošināta nokļūšana rentgena kabinetā ar sēdratiem no Uzņemšanas nodaļas ar liftu. Patlaban jauna lifta izbūve vēl ir projekta stadijā, un nākamā gada otrajā pusē ir plānots izbūvēt liftu, kurā varēs pārvadāt arī guļošus pacientus. Papildus tam pašvaldība tupinās nodrošināt bezmaksas pediatra pakalpojumus Siguldas slimnīcā ārpus ģimenes ārstu prakses darba laika Siguldas novada ģimenēm ar bērniem.

Par iedzīvotāju sporta nodarbībām Egļupē – tās ir iespējams nodrošināt, ja var nokomplektēt vismaz astoņu aktīvu iedzīvotāju grupu regulāram nodarbību apmeklējumam. Pašvaldība veiks iedzīvotāju aptauju, lai apzinātu situāciju un iespējamo nodarbību grafiku 2022. gadam. Pagaidām līdz martam divas reizes mēnesī tiek plānotas nodarbības Inčukalnā, Krimuldā, Lēdurgā, Mālpilī, kā arī Siguldā, Allažos un Morē.

Citi jautājumi

Siguldas novada pašvaldības speciālisti informē, ka 2022. gadā visā Siguldas novadā, tostarp Inčukalna kapos, tiks uzstādīti vai papildināti atkritumu šķirošanas konteineri, kā arī iedzīvotājiem tiks atgādināta šķirošanas un atkritumu apsaimniekošanas kārtība kapsētu teritorijā. Inčukalnā un arī citviet atkritumu apsaimniekošanas un šķirošanas pakalpojumus plānots uzlabot sadarbībā ar atkritumu apsaimniekotājiem, iedzīvinot zaļā dzīvesveida idejas arī jaunajos pagastos.

Pašvaldība saņēmusi iedzīvotāju lūgumu atpirkt no privātīpašnieka bijušās Inciema muižas kompleksu, kurā paplašināt Anšlava Eglīša ekspozīciju. Tas ir saistīts ar vērienīgām investīcijām, līdz ar to šis solis ir jāizvērtē. Pašvaldība veiks pārrunas ar privātuzņēmēju par ēkas nākotnes vīzijām. Tāpat arī pašvaldība nav plānojusi dalību privātīpašumā esošā Lēdurgas kroga ēkas atjaunošanas darbos.

Pašvaldības 2022. gada budžetā tiek plānoti līdzekļi Inciema atdzelžošanas stacijas atjaunošanai, tāpat tiek plānots organizēt SIA “Entalpija-2” auditu un vērtēt iespēju nākotnē pāriet uz šķeldas apkuri, lai samazinātu apkures izdevumus. Papildus tam tiek izvērtēta iespēja apvienot pakalpojumu sniedzējus ekonomiskākai darbībai.

Lēdurgā nākamajā gadā plānots atvērt klientu apkalpošanas centru; līdz tam klientu pieņemšana tiks nodrošināta divas reizes nedēļā.

Sociālais dienests informē, ka biedrības “Kamolītis” plānotās aktivitātes ir iekļautas 2022. gada budžetā.

Citi iedzīvotāju jautājumi un ierosinājumi tiks aplūkoti turpmākās pašvaldības informatīvajās publikācijās, plašāk aprakstot konkrētos procesus, pašvaldības lēmumu pieņemšanas kārtību un saistošo noteikumu regulējumu.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi