×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 29. marts
Šodien sveicam: Aldonis, Agija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2022-01-20
Spēkā stājušies Siguldas novada teritorijas plānojuma 2012.–2024. gadam grozījumi

Ar 14. janvāri spēkā stājušies Siguldas novada teritorijas plānojuma 2012.–2024. gadam grozījumi, kas attiecas uz Siguldas novada teritoriju robežās līdz 2021. gada 1. jūlijam. Teritorijas plānojums, kas attieksies uz visu novada teritoriju, tiks izstrādāti laika gaitā, bet tikmēr katrā pagasta teritorijā ir spēkā esošais teritorijas plānojums.

Siguldas novada pašvaldības dome 2021. gada 23. septembrī apstiprināja saistošos noteikumus Nr. 20 “Grozījumi Siguldas novada pašvaldības domes 2012. gada 29. augusta saistošajos noteikumos Nr. 21 “Siguldas novada teritorijas plānojuma 2012.–2024. gadam Grafiskā daļa un Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi””. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija Teritorijas attīstības plānošanas likumā noteiktajā kārtībā un termiņos ir izskatījusi Siguldas novada teritorijas plānojuma grozījumus un devusi atļauju ar 2022. gada 14. janvāri uzsākt to īstenošanu.

Plānojuma grozījumos izmantoti funkcionālo zonu nosaukumi, kas salāgoti ar Ministru kabineta 2013. gada 30. aprīļa noteikumos Nr. 240 “Vispārīgie teritorijas plānošanas, izmantošanas un apbūves noteikumi” noteikto teritorijas izmantošanas veidu klasifikatoru. Līdz ar to funkcionālo zonu un apbūves noteikumu aprakstos izmantota normatīvajos aktos noteiktā terminoloģija, kas līdz šim atšķīrās. Tāpat plānojuma grozījumu izstrādes laikā tika izstrādāts vēl viens vērienīgs plānošanas dokuments “Siguldas novada identitāti veidojošs tematiskais plānojums”, un tā vadlīnijas lielā mērā iekļautas plānojuma grozījumu apbūves noteikumos. Piemēram, identificētas Siguldas pilsētas apkaimes, kurām noteikti katrai apkaimei specifiski noteikumi, precizēti un papildināti apbūves nosacījumi dažādu funkciju ēkām, nožogojumiem (krāsojums, augstums, materiāli), noteikts, ka apbūves augstums dzīvojamai apbūvei ir prioritārs, stāvu skaits pielāgojams ēkas augstumam un citi.

Jaunajos plānojuma grozījumos ir paredzēta līdz šim Siguldas novadā nebijusi funkcionālā zona – jauktas centra apbūves teritorija – ar plašu atļauto izmantošanu. Šajās zonās ir iespējama īpašuma izmantošana daudzām vienlīdzīgām funkcijām – gan dzīvošanai, gan publiskajām un komerciālajām funkcijām. Teritorijās, kuras ir pieguļošas valsts galvenajam autoceļam A2 (uz dienvidiem no tā), jauktas centra apbūves funkcionālās zonas izmantošana paplašināta, tajā iekļaujot arī vieglās rūpniecības uzņēmumu apbūves iespējamību.

Kopumā nekustamo īpašumu izmantošana ir būtiski intensificēta – plašā zonā Siguldas pilsētas teritorijā zemes gabalu minimālie izmēri ir samazināti (daļā no savrupmāju dzīvojamās apbūves zonām minimālā zemes gabala platība ir 1000 kvadrātmetri agrāko 1200 kvadrātmetru vietā), savukārt teritorijās, kurās savulaik izveidotie zemes gabali nav mazāki par 1200 kvadrātmetriem, iespējams uz viena zemes gabala būvēt divas dzīvojamās mājas. Minimālo zemes gabalu platības ir samazinātas lielākajā daļā savrupmāju apbūves teritorijās arī ciemos, paplašinot arī zonas, kurās atļauts palielināts apbūves blīvums. Tādējādi īpašnieki paši var pieņemt lēmumu par būvniecības paplašināšanu tur, kur tas iepriekš nebija atļauts.

Ar plānojuma grozījumiem novads ir kļuvis bagātāks ar jaunu ciemu Matiņi, kas atrodas Matiņu ezera apvidū un nosaukumu ieguvis no vēsturiskas lauku sētas ar tādu pašu nosaukumu. 

Lauksaimniecības zemes tika plaši izmantotas arī līdz šim esošajā plānojumā, bet izmantošana būtiski palielinājusies mežu zemēs. Piemēram, pirmo reizi ir iespējams meža zemē uzbūvēt viensētu, ja zemes gabals nav mazāks par 2 hektāriem. Tas ir būtiski mežu īpašniekiem, kuriem līdz šim nebija iespējams savu nekustamo īpašumu izmantot dzīvošanai.

Saskaņā ar Vides un reģionālās ministrijas norādījumiem tuvākajā laikā vēl tiks lemts par nelieliem grozījumiem apstiprinātajos teritorijas plānojuma grozījumos, atceļot vienu punktu un pielikumu Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumos, kā arī izņemot no teritorijas plānojuma grozījumiem sešas zemes vienības.

Plānojuma grozījumus saskaņā ar pašvaldības doto darba uzdevumu izstrādāja SIA “Reģionālie Projekti” un ar tiem iespējams iepazīties šeit. Papildu informācija pieejama pie Siguldas novada pašvaldības teritorijas plānotājas Zaigas Jēkabsones vai pilsētvides plānotājas Zanes Gateres, rakstot uz e-pasta adresi zaiga.jekabsone@sigulda.lv vai zane.gatere@sigulda.lv.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi