×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 29. marts
Šodien sveicam: Aldonis, Agija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2022-03-04
Pašvaldība aicina atsaukties ģimenes, kuras vēlas uzņemt Ukrainas bēgļus

Siguldas novada pašvaldība veido datubāzi ar ģimenēm vai uzņēmumiem, kuri ir gatavi nepieciešamības gadījumā sniegt palīdzību un atbalstu Ukrainas bēgļu ģimenēm, kuras ieradīsies Siguldas novadā. Aicinām aizpildīt īsu aptaujas formu, lai piedāvātā palīdzība tiktu iekļauta palīdzības sniedzēju sarakstā papildus tam atbalstam, ko nodrošinās pašvaldība.

Šonedēļ turpinās aktīvs Ukrainas bēgļu krīzes vadības grupas darbs Siguldas novada pašvaldībā, kas organizē palīdzības sniegšanu, bēgļu uzņemšanu un sociālo pakalpojumu nodrošināšanas funkciju tām Ukrainas bēgļu ģimenēm, kuras ieradušās vai ieradīsies Siguldas novadā. Notiek arī intensīva komunikācija ar valsts iestādēm un institūcijām, kas koordinē palīdzības sniegšanu un bēgļu uzņemšanu. Šobrīd svarīgi arvien precīzāk izstrādāt mehānismu, kā efektīvi un vienuviet nodrošināt bēgļiem nepieciešamo ilgtermiņa atbalstu un sniegt būtiskākos pakalpojumus Siguldas novada teritorijā.

Patlaban bēgļu plūsma Latvijā tiek organizēt divējādi:

  • tā notiek centralizēti caur VUGD no robežpunktiem, nosūtot bēgļus tuvākajā bēgļu patveršanās vietā;
  • bēgļi pa citu ceļu nonāk konkrētā pašvaldībā. Lielākoties ģimenes konkrētā pašvaldībā nonāk tādēļ, ka šeit apmetušās uz ilgstošu vai pagaidu dzīvi citas ģimenes no Ukrainas.

Ja bēgļi pašvaldībā tiek nogādāti centralizēti, tad centralizēti tiek piešķirts atbalsts viņu izmitināšanai un uzturēšanās vajadzību nodrošināšanai. Tādējādi bēgļi var nonākt ģimenēs, kuras savu gatavību pieteikušas centralizētajā brīvprātīgo sistēmā šeit. Toties, ja bēgļi Siguldas novadā nonāk pašu spēkiem, pašvaldība tos izmitina pēc krīzes vadības grupā izstrādātās shēmas.

Šobrīd, kamēr Ukrainas bēgļu plūsma ir visai neliela, pašvaldība uzskata, ka uzņemšana un dzīvošana ģimenēs sniegtu viņiem atbalstošāku un drošāku vidi. Būtu arī vieglāk integrēties sabiedrībā, jo ģimene varētu sniegt nepieciešamo atbalstu. Savukārt laikā, kad bēgļu pulks palielināsies, pašvaldība savā pārziņā ir apzinājusi 150 labiekārtotas gultasvietas, bet vēl lielāka bēgļu pieplūduma gadījumos būtu gatava uzņemt līdz pat 1000 bēgļu. Patlaban Siguldas novadā no Ukrainas bēgļu gaitās ieradušās divas sievietes un četras ģimenes, jo te dzīvo viņu radi vai draugi, kas sniedz atbalstu integrēties mūsu novadā. Pašvaldība ar visām ģimenēm ir sakontaktējusies un noskaidrojusi vajadzības, tiek sniegta palīdzība.

3. martā galīgajā lasījumā Saeimā pieņemts Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likums, kurā noteikts papildu mehānisms, kādā Ukrainas iedzīvotāji varēs ātri saņemt atbalstu, kā arī uzturēšanās un darba tiesības Latvijā, tostarp tiesības saņemt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus tādā pašā apjomā kā Latvijā valsts obligātās veselības apdrošināšanas ietvaros apdrošinātām personām. Ukrainas pilsoņi arī bez papildu birokrātijas varēs tikt nodarbināti pie Latvijas uzņēmējiem.

Plašāka informācija par atbalstu Ukrainas ģimenēm pieejama šeit. Nepieciešamības gadījumā aicinām sazināties ar biedrības “Cerību spārni” vadītāju Evu Viļķinu, kura pašvaldībā veic koordinatora darbu palīdzībai bēgļu jautājumos. Ar viņu var sazināties, rakstot uz e-pasta adresi info@ceribusparni.lv vai zvanot uz tālruņa numuru +371 26371923.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi