×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 26. aprīlis
Šodien sveicam: Alīna, Sandris, Rūsiņš
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2022-05-03
Siguldas novadā uzsāk Ukrainas patvēruma meklētāju turpmāko vajadzību izzināšanu

Vairāk nekā divu mēnešu laikā, kopš Krievijas karaspēks ir uzsācis karadarbību Ukrainas teritorijā, Latvijā kopumā ir ieradušies aptuveni 26 tūkstoši kara bēgļu no Ukrainas. Siguldas novadā pēc pašvaldības atbalsta ir vērsušās 470 personas, bet pašvaldības teritorijā patlaban uzturas aptuveni 450 Ukrainas civiliedzīvotāji, jo 6 cilvēki ir atgriezušies Ukrainā, bet pārējie ir devušies tālāk uz Skandināvijas valstīm, Īriju, Čehiju un citām valstīm. Lai plānotu turpmāk nepieciešamos atbalsta veidus Siguldas novadā iebraukušajiem ukraiņiem, pašvaldība ir uzsākusi patvēruma meklētāju anketēšanu ar mērķi noskaidrot, kāds turpmākais atbalsts ir nepieciešams.

Ukrainas pilsoņiem, kuri redz iespēju tuvākajā laikā atgriezties savā dzimtajā valstī vai kuri Latviju izmanto tikai tranzītam, iespēju robežās tiek sniegts atbalsts pamatvajadzību nodrošināšanā. Savukārt tiem ukraiņiem, kas plāno Siguldas novadā apmesties uz dzīvi pastāvīgi, tiks mērķtiecīgi novirzīta sociālā palīdzība, integrācijas pakalpojumi un valodas kursi, kā arī sastādīts sociālā atbalsta plāns. Tādējādi pašvaldība varēs efektīvāk plānot gan resursu sadalījumu, gan sociālo darbinieku darbu, strādājot ar jau konkrētākām vajadzībām.

Siguldas novada pašvaldības Sociālā dienesta darbinieki anketēšanas laikā noskaidro patvēruma meklētāju vajadzības: vai un cik ilgi plāno palikt Siguldas novadā, vai plāno strādāt, ja plāno, tad kur, vai apzinās, kā notiek darbā iekārtošanās un kāda ir nepieciešamā dokumentācija. Tāpat šādi jautājumi tiek uzdoti arī par dzīvesvietu, taujājot, vai Ukrainas patvēruma meklētājs apzinās, kur varēs dzīvot, kad beigsies valsts apmaksātais 90 dienu periods, kurš pirmajiem patvēruma meklētājiem iestāsies jau maija beigās/jūnija sākumā. Tiks pārrunāti arī citi temati: izglītība, mobilitāte, valodas apguve/komunikācija, kultūras vai sporta apmeklējumu nepieciešamība. Apkopojot datus un izvērtējot atbildes, pašvaldībai būs iespēja sniegt elastīgus un ukraiņiem pielāgotus, individuālus sociālos pakalpojumus, kā arī saņemt unikālu, konkrētām ģimenēm nepieciešamu palīdzību, piemēram, ģimenēm, kurās ir cilvēki ar īpašām vajadzībām.

Papildus tam pašvaldība turpina nodrošināt Siguldas novadā dzīvojošo Ukrainas ģimeņu atbalstu. Pašvaldības piedāvātajās telpās izmitināti turpat 200 ukraiņi, bet vairāk nekā 250 ir apmetušies gan pie iedzīvotājiem visā novadā, gan novada viesnīcās un viesu namos. Siguldas novadā ukraiņu vidū ir 211 sievietes, 49 vīrieši un 190 bērni, kuriem tiek nodrošināts atbalsts mājokļa nodrošināšanā, reizi nedēļā tiek izsniegti pārtikas produktu komplekti vai arī nodrošināts ēdināšanas pakalpojums (tiem patvēruma meklētājiem, kas ir izmitināti viesu namos, kur to piedāvā pakalpojuma sniedzējs). Divas reizes nedēļā tiek organizēts arī Ukrainas informācijas atbalsta centrs, kurā vienuviet ir iespējams saņemt konsultācijas par izglītības un nodarbinātības jautājumiem, kā arī tiek sniegta palīdzība vīzu noformēšanā, tiek izsniegts Latvijā izdots personas kods un pašvaldības speciālisti palīdz sagatavot arī iesniegumu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras ģimenes pabalsta saņemšanai. Šajā informācijas centrā joprojām vidēji dienā tiek apkalpoti 30 Ukrainas pilsoņi.

Tāpat zināms, ka novada izglītības iestādēs – skolās un bērnudārzos – mācības uzsākuši 96 bērni, bet 49 ukraiņi ir oficiāli nodarbināti, 11 no tiem – pašvaldības izglītības iestādēs kā skolotāja palīgi un skolotāji. Atgādinām, ka pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv regulāri tiek publicēti darba piedāvājumi ukraiņu valodā pie tiem novada un tuvākās apkārtnes uzņēmējiem, kuri ir gatavi savu darbinieku vidū uzņemt arī Ukrainas civiliedzīvotājus. Sludinājumus iespējams apskatīt šeit.

Plašāka informācija par atbalsta sniegšanu Ukrainas iedzīvotājiem apskatāma šeit.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Pasākumi