×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 28. marts
Šodien sveicam: Gunta, Ginta, Gunda
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2022-05-11
Raiņa parks atdzims Raiņa un Aspazijas darbu motīvā

9. maijā noslēdzās Raiņa parka metu konkurss, kurā konkursa žūrija izvirzīja pirmās vietas ieguvējus ar devīzi SOL111. SIA “ALPS ainavu darbnīca”, SIA “Fixman” un Elizabetes Melbārzdes izstrādātais mets ar tajā piedāvātajiem parka funkcionālajiem, arhitektoniskajiem un vizuālajiem risinājumiem atzīts par labāko. Meta skicēs caurstrāvota spēcīga ideja ar Raiņa un Aspazijas daiļrades iedvesmotiem tēliem un pretmetiem – Saules un Mēness saspēli, gaismas uzvaru pār tumsu un citiem elementiem, – kas atspoguļojas “sausajā” strūklakā, vides objektos un bērnu rotaļu laukuma detaļās.

Siguldas Raiņa parka mežoto daļu un aktīvo rotaļu zonu paredzēts savienot ar Saules un Mēness ceļu, to gan attēlojot ar vizuāliem paņēmieniem, gan arī dodot tam idejisku pamatojumu – parka promenāde paredzēta ar segumā iestrādātu silto un auksto metālu joslu un arī siltās un aukstās gaismas ceļu virs tā, radot šo gaismu saspēli Mijkrēšļa zonā pašā parka centrā. Abos pastaigu ceļa galapunktos varēs aplūkot Saulcerītes un Mēness meitiņas skulptūras. Savukārt parka aktīvajā daļā plānots izkārtot vairākas arhitektoniski, funkcionāli un ainaviski nodalītas zonas, kurās atrodas dažādi spēļu elementi, velotrases, ir ieplānota vieta publiskai ēkai (mūsdienīgām un ērtām publiskajām tualetēm, iespējams, arī kafejnīcai), “sausā” strūklaka, kurā ar speciālās sprauslās integrētu atmosfērisko apgaismojumu, kam var pievienot ūdens miglu, kas izgaismo Saulcerītes skulptūru. Iezīmējot dažādu vecuma bērnu, jauniešu, senioru, cilvēku ar īpašām vajadzībām un universālas atpūtas zonas, mets piedāvā rīku laukumus rotaļām, sportam, aktivitātēm ziemā un vasarā, kā arī pulcēšanās vietas, kur vērot dekoratīvos apstādījumus un baudīt mierīgu atpūtu.

Jau šobrīd ir noslēdzies Raiņa parka velo pumpu trases un skeitparka iepirkuma konkurss būvniecības darbiem. 18. maijā Siguldas novada pašvaldība saņems informāciju par iespēju piesaistīt papildu finansējumu šī projekta īstenošanas uzsākšanai jau nākamajā mēnesī. Tāpat pašvaldības speciālisti uzsākuši sadarbību ar sporta aktīvistiem un entuziastiem, kuri sadarbībā ar basketbolista Dāvja Bertāna padomu un līdzfinansējumu plāno atbalstīt mūsdienīga basketbola laukuma izveidošanu, uzlabojot un modernizējot esošo laukumu Raiņa parkā. Plānots, ka 1. kārtas būvdarbi noslēgsies un basketbola laukums varētu būt pieejams jau rudenī. Tikmēr noritēs būvprojekta izstrāde, balstoties uz labākā meta risinājumiem, tos precizējot un uzlabojot, kā arī būvprojektā paredzot darbu sadalīšanu vairākās kārtās, lai parka izveide varētu notikt nākamo gadu laikā.

Metu konkursā “Teritorijas labiekārtojuma izveide Raiņa parkā Siguldā”, kas norisinājās gada pirmajā ceturksnī, dalību pieteica trīs apjomīgi un arhitektoniski līdzvērtīgi projekti, no kuriem divi tika izvirzīti vērtēšanai. Žūrijas komisijas ieskatā labākā metu skice no 100 iespējamiem punktiem saņēma 81,31 punktu, bet otrās vietas ieguvēja – 63 punktus. Pēc slēgto aplokšņu atvēršanas par uzvarētāju tika pasludināts un 10 tūkstošu eiro godalga piešķirta SIA “ALPS ainavu darbnīca”, SIA “Fixman” un Elizabetei Melbārzdei, kuri izstrādājuši projektu, kas balstīts uz Raiņa un Aspazijas darbu tēliem un pretmetiem. Otrajā vietā un 5 tūkstošu eiro godalgu saņēma SIA “a part” meta autori – Toms Loris, Agnese Mālniece, Deniss Maruhļenko un Kristaps Priede, kuri izstrādāja metu ar devīzi BOR645. Savukārt trešajam projektam, ko iesniedza SIA “MARK arhitekti” (devīze – ZAU420) iztrūka divi nolikumā noteiktā kārtībā pievienojami dokumenti, tostarp tāme, kurā bija jānorāda Raiņa parka plānotās projektēšanas un būvniecības izmaksas. Līdz ar to šis mets netika vērtēts. Jāatgādina, ka metu konkursā iesniegtos darbus žūrijas komisija izvērtē anonīmi. Tikai pēc konkursa rezultātu paziņošanas slēgtās aploksnes tiek atvērtas metu autoru klātbūtnē, un tikai tad klātesošie iegūst informāciju par konkrēto metu skiču izstrādātājiem.

Jau ziņots, ka, sludinot metu konkursu, pašvaldība vēlējās Siguldas sirdī esošajam Raiņa parkam iedot “otro elpu” un veidot to kā aizraujošu, drošu un ērtu vidi visiem parka izmantotājiem – gan iedzīvotājiem, gan tūristiem, kuri šeit varēs rast iespēju gan aktīvi, gan pasīvi atpūsties, smeļoties spēku dabā, pašā pilsētas centrā. Vienlaicīgi bija nepieciešams paplašināt parka funkcionālo izmantošanu, dodot iespēju pilnīgi visām mērķauditorijām atrast savām prasībām atbilstošu parka izmantošanas iespēju, piepildot un papildinot šo unikālo pilsētvides objektu ar uz ilgtspējīgas attīstības principiem balstītiem labiekārtojuma un inženierrisinājumiem.

Konkursā vērtēto metu skices būs pieejamas sabiedrībai un kopā ar metu projektu izstrādātājiem tiks prezentētas jau tuvākajā laikā. Aicinām sekot līdzi informācijai par publiskās sanāksmes norises laiku.


Plašāka fotogalerija


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi