×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 28. marts
Šodien sveicam: Gunta, Ginta, Gunda
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2022-06-27
Starptautiskā folkloras festivāla “Baltica 2022” dienas norises Siguldas novadā

Starptautiskā folkloras festivāla “Baltica” atklāšanas dienā, 7. jūlijā, ieskanēsies 7 vietas Siguldas novadā, jo sadziedāšanās un saspēlēšanās no plkst. 12.00 līdz 15.00 notiks ne tikai Siguldas pilsētā, bet arī Siguldas novada Inciemā, Inčukalnā, Jūdažos, Krimuldā, Lēdurgā, Mālpilī un tradicionāli, kā visus festivāla gadus, arī Turaidas muzejrezervātā. Visās vietās piedalīsies folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi no dažādiem Latvijas novadiem, bet Siguldā, Krimuldā un Mālpilī uzstāsies arī festivāla viesi no Lietuvas un Igaunijas.

Laikā no plkst. 12.00 līdz 15.00 notiks dienas norises Siguldas novadā – Saspēle dziesmās, vārdos un darbos:

Siguldas tirgū – “izSPĒLE” – Dziesmu cīņas un folkloras kopu īpašo mantu izsole

Dziesmu cīņas izspēlēs un īpašo mantu izsoli rīkos folkloras kopas – Rīgas “Skandinieki”, Latvijas Universitātes folkloras deju kopa “Dandari”, “Talsi” un kapela “Tals’ trimiš”, Jelgavas “Dimzēns”, Suntažu “Saule”, Ķekavas “Brička”, Ziemeļanglijas “Dūdalnieki”, Siguldas “Senleja” un viesi no Igaunijas un Lietuvas.

Lēdurgas dendroparkā – “priekšSPĒLE” – Puišu un meitu attiecības dziesmās un ne tikai

Spēles izspēlēs, izdejos, izdziedās, izstāstīs jauniešu folkloras kopas – Iecavas lielie un mazie “Tarkšķi”, kā arī “Tarkšķu” mandolīnistu grupa, Rēzeknes “Vīteri”, Preiļu “Rūtoj”, Zaķumuižas “Oglīte”, Rīgas “Vilkači”, Rīgas Danču klubs un Lēdurgas “Putni”. Arī viņu īpašās lietas izsolē varēs iegūt kāds no apmeklētājiem vai pašiem dalībniekiem.

Inčukalna Aleksandra parka estrādē – “saSPĒLE” – Kad satiekas vidzemnieki un latgalieši...

Saspēlēs un sevi lielīs vidzemnieki un latgalieši – Amatas “Ore”, Saulkrastu “Dvīga”, Ziemera folkloras kopa, Lielvārdes “Josta”, Daugavpils “Svātra”, Medņevas etnogrāfiskais ansamblis un Medņevas “Egle” un Turku pagasta “Turki”.

Krimuldas Reģu kalnā – “dubultSPĒLE” – Darbs dara darītāju jeb dziesmu talka

Dziesmu talku rīkos un darba tikumā sacentīsies folkloras kopas – Kokneses “Urgas”, Ceraukstes “Laukam pāri”, Galēnu “Vydsmuiža”, Tomes “Graudi”, Pušmucovas “Olūti”, Mērdzenes “Mārga”, Bozovas etnogrāfiskais ansamblis, Rīgas etno kompānija “Zeidi” un viesi no Lietuvas.

Mālpilī – “apSPĒLE” – Ap- un sa-dziedāšanās un dūdu spēles

Plkst. 12.00 pie Mālpils Kultūras centra sadziedāsies un dūdu spēles rādīs fokloras kopas – Krustpils “Rati”, Mālpils “Mālis”, Suitu sievas, Suitu vīri, Suitu dūdenieki, Viļakas “Abrenīte”, Viļakas “Atzele” un kapela “Atzele”, Rikavas etnogrāfiskai ansamblis un viesi no Igaunijas.

Plkst. 13.00 – Dziesmu pūru izrādīšana vietējo uzņēmēju ražotnēs.

Plkst. 14.00 Saules vārtu kalnā – saules godināšana un apdziedāšanās prieks.

Jūdažu Bibliotēkā un sabiedriskajā centrā – “pieSPĒLE” – Viss ap un par dārzkopību un biškopību

Stāstus par bitēm, medu un lāčiem, kā arī puķēm un puķītēm viens otram piespēlēs folkloras kopas – Vidrižu “Delve”, Madonas “Vērtumnieki”, Sarkaņu “Libe”, Sabiles “Četras ogas”, Baldones “Mantojums”, Ratnieku “Rateņš” un Rogovkas etnogrāfiskais ansamblis. Būs iespēja piedalīties jaunas puķu dobes radīšanā un apdziedāšanā.

Inciema estrādē – “pāruSPĒLE” – Dzīve kā spēle – dziesmas, stāsti un padomi, kā labāk sadzīvot

Dzīvi dziesmās pārspēlēs, rotaļās ies un ekspozīcijā “Anšlavs Eglītis. Jaunais cilvēks” dzīves gudrības smelsies folkloras kopas – Cesvaines “Krauklēnieši “, folkloras kopa “Lubāna”, Izvaltas “Izvoltīši”, Mežvidu folkloras kopa, Baltinavas un Otaņķu etnogrāfiskie ansambļi.

Dalība pasākumos ir bez maksas.
 

Laikā no plkst. 15.30 līdz 17.30 notiks dienas norises Turaidas muzejrezervātā:

Jāņkalnā – Zelta kokļu saspēle

Ikviens aicināts sajust kokles brīnišķās skaņas, kopā ar etnomuzikologu Ansi Jansonu vienojoties kopīgā saspēlē, kurā savas prasmes rādīs arī Rīgas folkloras kopa “Kokle” un citas kopas. Apmeklētāji aicināti ņemt līdzi savas kokles, bet tās lielā skaitā būs pieejamas arī uz vietas Jāņkalnā. Šī reize būs īstā, kad tie, kuriem interesē kokles spēle, pirmo reizi varēs izmēģināt, kā ir spēlēt kokli.

Dainu kalnā – gavilēšana brīvdabā “Skaņu balstiņu palaidu”

Savas košākās dziesmas, klausoties Gaujas senielejas atbalsīs, izdziedās Ādažu “Ābols”, Rīgas “Grodi”, Dobeles “Leimaņi”, Otaņķu etnogrāfiskais ansamblis, Kokneses “Urgas”, Cesvaines “Krauklēnieši”, Tomes “Graudi”, Zaķumuižas “Oglīte”, Rīgas lībiešu dziesmu ansamblis “Līvlist”, folkloras kopa “Lubāna” un Galēnu “Vydsmuiža”.


Savukārt plkst. 18.00 Turaidas muzejrezervātā notiks starptautiskā folkloras festivāla “Baltica” atklāšanas koncerts “Spēlē šādu vakariņu”. Pēc koncerta ap plkst. 20.30 vēl stundu turpināsies Lielā sadziedāšanās.

Ieejas maksa festivāla pasākumos Turaidas muzejrezervātā – 2,85 eiro

2022. gadā starptautiskā folkloras festivāla “Baltica” tēma ir “Spēle” un moto “Nāc ar mani spēlēties”. “Baltica” kopš 1987. gada notiek kādā no Baltijas valstīm, sadarbojoties valsts un pašvaldību institūcijām, kā arī nevalstiskajām organizācijām. Šogad festivālu organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju, Turaidas muzejrezervātu, Siguldas novada pašvaldību un citu novadu pašvaldībām.

 

Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi