×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 25. aprīlis
Šodien sveicam: Līksma, Bārbala
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2022-10-12
Veidos jaunus sadarbības modeļus dabas vērtību saglabāšanai privātajos mežos

Lai veicinātu dabas daudzveidības saglabāšanu privātajos mežos, Dabas aizsardzības pārvalde veidos jaunus sadarbības modeļus pilotprogrammā “Dzīvais mežs” un aicina meža īpašniekus pieteikties brīvprātīgajiem dabas aizsardzības līgumiem līdz šā gada 31. oktobrim. Šāda programma privāto mežu īpašniekiem Latvijā tiek piedāvāta pirmoreiz. Programmas laikā tiks testēta brīvprātīgā (līgumiskā) pieeja dabas vērtību saglabāšanai privātajos mežos.

Programmā paredzēts konsultatīvi un finansiāli atbalstīt tos privāto mežu īpašniekus, kuri savos mežos apņemas ievērot augstāku dabas daudzveidības saglabāšanas standartu, nekā šobrīd to paredz normatīvie akti. Līdzīga pieeja jau izmantota citās Eiropas Savienības valstīs, piemēram, Somijā, īstenojot METSO programmu 2008.–2025. gadam.

Iepazīstinot ar meža pilotprogrammu “Dzīvais mežs”, 20. oktobrī plkst. 14.00 pārvalde rīko informatīvu semināru tiešsaistē “Zoom” platformā, kurā interesentus iepazīstinās ar programmas norisi, nosacījumiem un pieteikšanās kārtību. Semināru ikviens varēs vērot arī pārvaldes īstenotā projekta LIFE-IP “LatViaNature” Facebook lapā. Lai pieteiktos dalībai informatīvajā seminārā, līdz 19. oktobrim (ieskaitot) nepieciešams aizpildīt tiešsaistes pieteikuma anketu. Reģistrācijas saite dalībai tiešsaistes seminārā tiks izsūtīta uz pieteikumā norādīto e-pasta adresi.

Programma “Dzīvais mežs” piedāvā trīs apakšprogrammas, un katrai no tām ir savs uzdevums: “Biotopu saglabāšana” – saglabāt bioloģiski vērtīgākās  mežaudzes, “Biotopu veidošana” – paplašināt un veidot bioloģiski vērtīgas mežaudzes, samazināt to fragmentāciju, un “Dabai draudzīga mežsaimniecība” – saglabāt dabas vērtības mežos, kuros notiek vai plānota mežsaimnieciskā darbība. Privāto mežu īpašnieki var piedalīties vienā vai vairākās apakšprogrammās, piesakot līdz 15 ha meža izvēlētajā apakšprogrammā.

Pieteikt var mežus, kas atrodas ārpus “Natura 2000” teritorijām vai mikroliegumiem. Programmā uzņem mežus, kuros atrodas ES nozīmes biotopi ar platību lielāku par 0,1 hektāru, dabisko traucējumu skartus mežus (ugunsgrēks, vējgāzes) un mežaudzes, kuru valdošās sugas vidējais caurmērs sasniedzis 25 centimetrus. Detalizēta informācija par dalību programmā, kā arī pieteikuma veidlapa pieejama tīmekļa vietnē šeit.

Mežu pilotprogramma “Dzīvais mežs” ilgs no 2023. līdz 2026. gadam. Tās  mērķis ir atrast labāko pieeju sadarbības veidošanā ar meža īpašniekiem, lai saglabātu ES biotopus un uzlabotu dabas daudzveidības fonu saimnieciskajos mežos. Meža saimniekiem tā būs iespēja saglabāt un vairot dabas vērtības savos mežos, gan izmantojot savas zināšanas un pieredzi, gan vienlaikus saņemot sertificēta meža biotopu eksperta konsultācijas, kā arī finansiālu atbalstu.

Kopējais atbalsta finansējums meža īpašniekiem pilotprogrammā ir 444 tūkstoši eiro. Tās dalībniekiem būs gan jāpiedalās mācībās, gan jāiesaistās rezultātu novērtēšanā.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Pasākumi