×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 26. aprīlis
Šodien sveicam: Alīna, Sandris, Rūsiņš
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2022-11-29
Deklarējies Siguldas novadā, lai saņemtu plašākas priekšrocības un atlaides!

Jau vairākus gadus Siguldas novada pašvaldība turpina attīstīt atbalsta sistēmu Siguldas novadā deklarētajiem iedzīvotājiem. Novadā deklarētajiem ir pieejama plaša atbalsta programma ģimenēm un Siguldas novada ID karšu programmas piedāvājums. Lai nākamgad saņemtu pilnu atbalsta programmu, iedzīvotāji, kuri vēl nav deklarējušies novadā, ir aicināti to izdarīt līdz šā gada 31. decembrim.

Deklarēt dzīvesvietu Siguldas novadā bez maksas var valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv, samaksājot valsts nodevu 4,27 eiro, to var izdarīt arī pašvaldības Klientu apkalpošanas centros Allažos, Gaujā, Inčukalnā, Inciemā, Krimuldā, Mālpilī, Morē, kā arī Siguldā.

Priekšrocības ģimenēm ar bērniem

Reģistrācijai skolās prioritāri tiek uzņemti tie bērni, kuri paši un kuru likumīgie pārstāvji ir deklarējušies novadā. Tāpat novadā deklarētie bērni prioritāri tiek uzņemti pirmsskolas izglītības iestāžu rindā tuvāk savai dzīvesvietai. Pašvaldības līdzfinansējumu bērnu uzraudzības pakalpojumu apmaksai (auklīšu pakalpojumiem vai privāto bērnudārzu apmeklējumam) pilnā apmērā varēs saņemt tās ģimenes, kuru bērni un vismaz viens no vecākiem ir deklarējušies Siguldas novadā līdz šā gada 31. decembrim. Atgādinām, ka Siguldas novadā deklarētajiem bērniem atbalstu piešķir, ja pašvaldības bērnudārzos nevar nodrošināt vietu.

Papildus iepriekš minētajam pašvaldība līdzfinansē mācības novadā deklarētajiem izglītojamajiem, kuri mācās kādā no vispārējās izglītības privātajām izglītības iestādēm. Lai varētu saņemt šo atbalstu, izglītojamajam un vienam no vecākiem līdz šā gada 31. decembra plkst. 23.59 ir jābūt deklarētam novadā.

Novadā deklarētajām daudzbērnu ģimenēm ir iespēja pieteikties statusam “Siguldas novada pašvaldības ģimene, kuras aprūpē ir trīs un vairāk bērni”, kas ļauj saņemt dažādus pašvaldības atbalsta veidus, tostarp atlaidi līdzfinansējuma maksai interešu izglītībai un profesionālās ievirzes izglītībai, braukšanas maksas atvieglojumus sabiedriskajā transportā. Pašvaldība pēc savas brīvprātīgas iniciatīvas 100% apmērā apmaksās ēdināšanu pašvaldības 10.–12. klašu izglītojamajiem gadījumos, ja jaunietis nāk no ģimenes, kas saņēmusi statusu “Siguldas novada pašvaldības ģimene, kuras aprūpē ir trīs un vairāk bērni”. Tāpat 100% apmērā pašvaldība apmaksā ēdināšanu 5.–9. klašu skolēniem, kuri ar vienu no vecākiem līdz šā gada 31. decembra plkst. 23.59 savu dzīvesvietu būs deklarējuši novada administratīvajā teritorijā. Kā zināms, visiem 1.–4. klašu skolēniem brīvpusdienas tiek nodrošinātas no valsts un pašvaldības budžeta. Savukārt Siguldas novada administratīvajā teritorijā reģistrētajās privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs ēdināšana tiek apmaksāta šādā apmērā: ne vairāk par vidējo summu dienā, kāda ir Siguldas novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs Siguldas pilsētā par ēdināšanas pakalpojumiem dienā.

Saistošie noteikumi par līdzfinansējuma samaksas kārtību profesionālās ievirzes izglītības iestādēs, kas stāsies spēkā šā gada 1. decembrī, paredz atlaidi 50% apmērā izglītojamajiem, kuru dzīvesvieta kopā ar vismaz vienu no vecākiem uz kalendārā gada 31. decembra plkst. 23.59 deklarēta Siguldas novada administratīvajā teritorijā. Ja audzēknis ir no ģimenes, kurai piešķirts statuss “Siguldas novada pašvaldības ģimene, kuras aprūpē ir trīs un vairāk bērni”, līdzfinansējuma maksai atlaide ir 80%, bet, ja bērns apmeklē profesionālās ievirzes izglītības programmu kādā no skolām, kurā jau mācās viņa māsa vai brālis, kurš atbilst deklarēšanās nosacījumiem, līdzfinansējuma maksai atlaide ir 70% apmērā. 

Vienlaikus atgādinām, ka pieteikumus statusa “Siguldas novada pašvaldības ģimene, kuras aprūpē ir trīs un vairāk bērni” saņemšanai vai pagarināšanai var iesniegt elektroniski pašvaldības pakalpojumu portālā e.sigulda.lv, nosūtot ar drošu elektronisko parakstu parakstītu iesniegumu uz e-pasta adresi pakalpojumucentrs@sigulda.lv vai iesniedzot to jebkurā Klientu apkalpošanas centrā novadā.

Atlaides laulības reģistrācijas ceremonijai

Siguldas novada Dzimtsarakstu nodaļa, veicot svinīgas laulības reģistrācijas ceremonijas, maksu nosaka atbilstoši laulāto deklarēšanās statusam. Maksa par svinīgo laulības reģistrāciju Siguldas Jaunās pils Mazajā zālē ir 9,40 eiro, ja abas personas, kas vēlas noslēgt laulību, ir deklarējušas dzīvesvietu Siguldas novadā ne mazāk kā 12 mēnešus pirms iesnieguma par laulības reģistrāciju iesniegšanas dienas, ja deklarējusies ir viena persona  – 18,80 eiro. Savukārt svinīga laulības reģistrācijas ceremonija Siguldas Jaunās pils Svētku zālē novadnieku pārim izmaksās 51 eiro, bet, ja deklarējies ir viens no pāra, – 102,02 eiro. Tāpat Siguldas novadā pastāvīgi deklarētajiem iedzīvotājiem ir iespēja veikt laulības reģistrāciju bez maksas, klātesot pārim, kas vēlas noslēgt laulību, un diviem lieciniekiem. Svinīgas laulības reģistrācijas ceremonijas par īpašu cenu novadā deklarētajiem notiek arī Mālpils pagasta apvienības ēkas Mālpilī, Nākotnes ielā 1, Laulību zālē, kur laulību reģistrēšanas maksa ir 13,25 eiro, ja abu personu, kas vēlas noslēgt laulību, deklarētā dzīvesvieta Siguldas novadā ir ne mazāk kā 12 mēnešus pirms iesnieguma par laulības reģistrāciju iesniegšanas dienas, un 26,50 eiro, ja deklarēta ir viena persona, kā arī Lēdurgas Kultūras nama Lēdurgā, Emiļa Melngaiļa ielā 2, Tradīciju zālē, kur laulību reģistrēšanas maksa ir 11,50 eiro, ja abas personas ir deklarētas novadā, un 23 eiro, ja viena no personām, kas vēlas noslēgt laulību, ir deklarēta Siguldas novadā.

Dzimtsarakstu nodaļas laulību reģistrācijas maksas pakalpojumu cenrādis apskatāms Siguldas novada pašvaldības pakalpojumu portālā e.sigulda.lv.

Priekšrocības deklarētajiem jaundzimušajiem un viņu ģimenēm

Atbilstoši Siguldas novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības brīvprātīgas iniciatīvas pabalstiem” no 2022. gada novadniekiem ir iespēja saņemt vienu no lielākajiem bērna piedzimšanas pabalstiem Latvijā  – 350 eiro par vienu jaundzimušo, par dvīņiem – 480 eiro par katru bērnu, par trīs un vairāk vienās dzemdībās dzimušiem bērniem – 640 eiro par katru bērnu, ja abi vecāki ne mazāk kā gadu pirms bērna dzimšanas dienas ir deklarējuši savu dzīvesvietu Siguldas novadā un bērna dzīvesvieta pirmreizēji ir deklarēta Siguldas novadā. Ja dzīvesvietu Siguldas novadā 12 mēnešus pirms bērna dzimšanas ir deklarējis tikai viens no jaundzimušā bērna vecākiem, pabalsts tiek izmaksāts 50% apmērā.

Papildus iepriekš minētajam Siguldas novadā reizi pusgadā norisinās jaundzimušo godināšanas pasākums “Esmu dzimis Siguldas novadā”, kurā īpaši veidotu medaļu saņem mazuļi, kas deklarēti Siguldas novadā un kuru vecāki ir iesnieguši elektronisko pieteikumu pašvaldības pakalpojumu portālā e.sigulda.lv.

Nekustamā īpašumā nodokļa atlaides

Atbilstoši Siguldas novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem “Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Siguldas novadā” nekustamā īpašuma nodokļa likme par telpu grupām, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, noteikta 1,5% apmērā no objekta kadastrālās vērtības, ja objektā dzīvesvietu nav deklarējusi neviena persona (izņemot dārza mājas, vasarnīcas un ekspluatācijā nenodotās ēkas). Likumā noteiktā nekustamā īpašuma nodokļa likme 0,2–0,6% apmērā nosakāma tikai par objektiem, kuros uz taksācijas gada 1. janvāra plkst. 0.00 dzīvesvietu deklarējusi vismaz viena persona.

Dārza mājām un vasarnīcām ar kopējo platību, kas lielāka par 40 kvadrātmetriem, ja taksācijas gada 1. janvāra plkst. 0.00 tur dzīvesvieta nav deklarēta nevienai personai, piemēro likmi 0,6% no objekta kadastrālās vērtības. Savukārt divu vai vairāku dzīvokļu mājām, kas nav sadalītas dzīvokļa īpašumos, kā arī telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, likumā noteikto nekustamā īpašuma nodokļa likmi piemēro, pieņemot, ka vienai dzīvesvietu deklarējušajai personai piekrīt 50 kvadrātmetri no mājas daļas, kuras lietošanas veids ir dzīvošana un kura netiek izmantota saimnieciskās darbības veikšanai, un šai daļai piekrītošo koplietošanas telpu platību. Ja taksācijas gada laikā mainās objekta lietošanas veids no nedzīvojamās telpu grupas uz dzīvojamo, likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli” noteiktā likme objektam tiek piemērota, sākot ar nākamo mēnesi pēc dienas, kad objektā dzīvesvietu deklarējusi vismaz viena persona.

Ģimenes, kas ieguvušas statusu “Siguldas novada pašvaldības ģimene, kuras aprūpē ir trīs un vairāk bērni”, saņem nekustamā īpašuma nodokļa atlaides par dzīvokli, dzīvojamo māju, dzīvojamo māju palīgēkām, garāžām un tām piekritīgo zemi: 50% apmērā, ja ģimenei piešķirts iepriekš minētais statuss, īpašuma īpašnieks ir kāds no ģimenes bērniem, vecākiem vai vecvecākiem un vismaz viens no vecākiem un vismaz trīs bērni ir deklarēti šajā īpašumā Siguldas novadā līdz šā gada 31. decembrim, un 70% apmērā, ja maznodrošinātai ģimenei piešķirts statuss, īpašuma īpašnieks ir kāds no ģimenes bērniem, vecākiem vai vecvecākiem un vismaz viens no vecākiem un vismaz trīs bērni ir deklarēti šajā īpašumā Siguldas novadā uz kalendārā gada 1. janvāra plkst. 00.00.

Tāpat pašvaldība ir noteikusi nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus dažādām iedzīvotāju grupām – trūcīgām un maznodrošinātām mājsaimniecībām, tajā skaitā maznodrošinātiem vientuļiem pensionāriem, maznodrošinātām personām ar invaliditāti, maznodrošinātām ģimenēm, kurās bērnus audzina viens vecāks, daudzbērnu ģimenēm un citām, kam tas ir visvairāk nepieciešams. Atvieglojumus var saņemt tie nodokļu maksātāji, kuri nekustamo īpašumu nodevuši bezatlīdzības lietošanā Siguldas novada pašvaldībai vai tās iestādei, kā arī pašvaldības augstākā apbalvojuma “Goda novadnieks” saņēmēji. Atvieglojumi tiek piešķirti arī par teritorijām, kas invadētas ar Sosnovska latvāni.

Plašāka informācija par nekustamā īpašuma nodokļa jautājumiem pieejama Siguldas novada pašvaldības Pakalpojumu centrā Raiņa ielā 3, pie nodokļu administratorēm vai zvanot uz tālruņa numuru 67385830.

Atvieglojumi, izmantojot sabiedrisko transportu

Siguldas novadā deklarētās personas, uzrādot Siguldas novada ID karti, var saņemt braukšanas maksas atvieglojumus 100% apmērā no biļetes cenas vienpadsmit Siguldas novada sabiedriskā transporta maršrutos. Šo atbalsta veidu var saņemt Siguldas novada administratīvajā teritorijā dzīvesvietu deklarējušās personas:

  • Siguldas novadā reģistrēto vispārējās izglītības iestāžu un profesionālās ievirzes izglītības iestāžu izglītojamie;
  • trūcīgas un maznodrošinātas personas; ģimenes, kurām ir piešķirts Siguldas novada pašvaldības statuss “Siguldas novada pašvaldības ģimene, kuras aprūpē ir trīs un vairāk bērni”;
  • pensionāri;
  • pilna laika studenti;
  • personas ar III grupas invaliditāti;
  • personas, kas piedalījās Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanā;
  • darbspējas vecuma personas no 18 gadu vecuma, kuru mēneša vidējie ienākumi (pirms nodokļu nomaksas) pēdējos 12 mēnešos nepārsniedz 70% no Centrālās statistikas pārvaldes oficiālajā statistikas paziņojumā publicētā valstī strādājošo pagājušā gada mēneša vidējās darba samaksas apmēra pirms nodokļu nomaksas.

Neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas braukšanas maksas atvieglojumus 100% apmērā no biļetes cenas ir tiesības saņemt pavadošajai personai, kura nav jaunāka par 13 gadiem un pavada obligātās pirmsskolas izglītības vecuma bērnu, kas apmeklē kādu Siguldas novadā reģistrēto pirmsskolas izglītības iestādi un Siguldas novadā reģistrētās vispārējās izglītības iestādes 1. klases izglītojamo. Minētajā gadījumā bērna (izglītojamā), kuru pavada, dzīvesvietai jābūt deklarētai Siguldas novada administratīvajā teritorijā.

Siguldas novada ID kartes priekšrocības

Siguldas novada pašvaldība deklarētajiem iedzīvotājiem piedāvā pieteikties un saņemt Siguldas novada ID karti, lai iegūtu vairāk nekā 40 atlaides no pašvaldības iestādēm un turpat 200 – no novada uzņēmējiem.

Uzrādot Siguldas novada ID karti, iedzīvotājiem ir iespēja bez maksas apmeklēt Siguldas ordeņa Livonijas pili un Lēdurgas dendroparku, saņemt īpašos cenu piedāvājumus Siguldas Jaunajā pilī, Siguldas Sporta centrā, Siguldas Pilsētas trasē, Fischer slēpošanas centrā, Krimuldas Sporta centrā, Lēdurgas Sporta centrā, kā arī pašvaldības organizētajos kultūras un sporta pasākumos.

Siguldas novada ID karti bez maksas var saņemt Siguldas novada bērni un skolēni, pensionāri, trūcīgie un maznodrošinātie iedzīvotāji, ģimenes ar statusu “Siguldas novada pašvaldības ģimene, kuras aprūpē ir trīs un vairāk bērni”, ģimenes un iedzīvotāji ar invaliditāti, kuriem kopā ar pieteikuma anketu jāuzrāda arī attiecīgā apliecība vai izziņa. Pārējiem ID kartes cena ir 5 eiro. Kartes izsniedz novadā deklarētiem iedzīvotājiem no piecu gadu vecuma. Siguldas novada ID karti var saņemt Klientu apkalpošanas centros. Papildu informācija par Siguldas novada ID karti, tās programmu lasāma šeit.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi