×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 29. marts
Šodien sveicam: Aldonis, Agija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-02-10
Siguldas Opermūzikas svētkos visos gadsimtos aktuālo labā un ļaunā cīņu risinās iestudējums “Fausts”

Šogad XXIX Starptautiskie Siguldas Opermūzikas svētki būs īpašs baudījums sajūtām, ne tikai pateicoties izciliem māksliniekiem, bet arī inovatīvo tehnoloģiju izmantošanai.

Klasiskās mūzikas sabiedrībā ievērojamā Daiņa Kalna vadībā Opermūzikas svētki ir kļuvuši par vienu no prestižākajiem notikumiem Latvijas kultūras kartē. Dainis Kalns uzsver: “Sigulda ir ideāla vieta Opermūzikas svētku norisei – tuvu Rīgai un ļoti romantiska. Mums ir fantastiski operas izpildītāji un pirms teju 30 gadiem aizsākām šo brīnišķīgo tradīciju. Opermūzikas svētkos uzvedam klasiskus uzvedumus, šedevrus. Pašmāju solistu un ārzemju viesu izpildījumā tiem tiek piešķirta maģiska nots. Arī tehniskie risinājumi un tērpi, ko šuj mūsu mākslinieki, ir īpaši. Šogad viesus gaida jauns iestudējums – Šarla Guno izcilā opera “Fausts”. Mums ir tāds Mefistofelis, Rihards Mačanovskis! Ja viņam nedotu iespēju dziedāt galveno lomu, tā būtu liela izšķērdība, tāds talants ir jāizmanto. Kopumā Opermūzikas svētki ir gigantisks darbs ar lieliem panākumiem.”

XXIX Starptautisko Siguldas Opermūzikas svētku atklāšanas koncerts, kā ierasts, norisināsies Siguldas Jaunās pils dārzā, šovasar – 28. jūlijā. Tajā viesus ar muzikāliem priekšnesumiem priecēs baritons-siguldietis Kalvis Kalniņš, soprāns Jana Lute un talantīgie mūziķi – vijolnieks Dainis Medjaņiks un trompetists Bruno Ančāns.

29. jūlija svētku diena iesāksies ar koncertu “Jaunie talanti” Siguldas Jaunās pils dārzā, un vakarā Siguldas pilsdrupu estrādē apmeklētājus priecēs režisora Edmunda Freiberga meistardarbs – Šarla Guno operas “Fausts” oriģināliestudējums. Titullomās: Filipe Do, Rihards Mačanovskis, Olga Bezsmertna, kā arī Pjērs-Īvs Privo, Ilona Bagele, Kalvis Kalniņš un citi Piedalās: festivāla koris un orķestris. Diriģents: Atvars Lakstīgala, scenogrāfs: Aigars Ozoliņš, video projekcijas: Anta Priedīte, kostīmu mākslinieces: Ieva Kundziņa un Evija Džonsone.

30. jūlijā jau no plkst. 13.00 Siguldas Evanģēliski luteriskajā baznīcā būs iespējams klausīties Garīgās mūzikas koncertu un vakarā apmeklētāji ir aicināti uz grandiozo Opermūzikas svētku Galā koncertu Siguldas pilsdrupu estrādē, kurā uzstāsies Mihails Mihailovs, Pjērs-Īvs Privo, Jānis Apeinis, Krišjānis Norvelsi, Edgars Ošleja, Ilona Bagele, Jūlija Vasilijeva, Rihards Kandalincevs, Dainis Medjaņiks. Diriģents – Vladimirs Kiradžijevs.

Operas iestudējuma scenogrāfijā tiks iekļauti video elementi, kas tiks attēloti uz liela mēroga LCD ekrāna. Kā skaidro pasākuma scenogrāfs Aigars Ozoliņš, šāda pieeja parasti tiek izmantota rokkoncertos: “Scenogrāfi bieži, sevišķi vasaras pasākumos, kas noris ārpus telpām, saskaras ar to, ka apgaismošana un scenogrāfija nestrādā ārējā apgaismojuma dēļ. Ar LCD ekrānu mēs panākam vēlamo. Ekrāni bija arī iepriekšējos Opermūzikas svētkos. Izmaiņas ir niansēs – šoreiz mēs apzināti vizuāli vienu ekrānu veidojām destruktīvu, izjauktu. Scenogrāfijai ir jāiet saskaņā ar režiju, ar mākslinieku un pašu uzvedumu. Tas ir sarežģīts, bet ļoti aizraujošs process.” Operas mākslinieki ir saviļņoti un patīkami pārsteigti par šo integrāciju, ienesot izrādē aizraujošu vizuālo noformējumu.

Starptautiskie Siguldas Opermūzikas svētki ir viens no nozīmīgākajiem ikgadējiem mūzikas notikumiem ne tikai Latvijas, bet arī pasaules kultūras skatuvē. Tie piesaista klausītājus no visas pasaules un to laikā ir iespējams iepazīties gan ar Latvijas, gan ārvalstu operdziedātāju talantiem.

Šī gada jaunums ir sadarbība ar Liepājas koncertzāli “Lielais Dzintars”, kur 15. jūlijā būs iespēja noklausīties Džakomo Pučīni operas “Bohēma” oriģināliestudējumu, kurā titullomā dzirdēsiet izcilo Maiju Kovaļevsku, kura uz šo iestudējumu ieradīsies no Austrālijas.

9. februārī kultūras centrā “Siguldas devons” tika prezentēti XXIX Starptautiskie Siguldas Opermūzikas svētki. Viesus sveica Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja Līga Sausiņa un svētku organizators Dainis Kalns. Apmeklētājiem tika sniegts ieskats plānotajā svētku norisē, režijā un scenogrāfijā, kā arī bija iespēja gremdēties burvīgās opermūzikas skaņās – ārijās un priekšnesumos –, ko izpildīja Latvijas Nacionālās operas vadošie solisti – Jānis Apeinis, Marlēna Keine un Rihards Mačanovskis.

Youtube

 

Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.


Plašāka fotogalerija


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi