×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Trešdiena, 24. aprīlis
Šodien sveicam: Visvaldis, Nameda, Ritvaldis
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-02-24
Gads kopā ar Ukrainas civiliedzīvotājiem Siguldas novadā

Ir apritējis gads, kopš Krievija izvērtusi plašu karadarbību Ukrainā. Lai atbalstītu Ukrainas iedzīvotājus, Siguldas novada pašvaldība, uzņēmēji, iedzīvotāji un nevalstiskās organizācijas ir snieguši atbalstu gan tiem, kuri bēgļu gaitās ieradušies novadā, gan tiem, kuri palikuši kara skartajās zonās Ukrainā. Gada laikā Siguldas novada pašvaldībā atbalsts sniegts 656 Ukrainas civiliedzīvotājiem vairāk nekā 650 tūkstošu eiro apmērā. 

Jau no pirmās dienas, kad Siguldas novadā ieradās Ukrainas kara bēgļi, tika izveidots Ukrainas iedzīvotāju atbalsta centrs, kurā bija iespēja uzzināt par valsts un pašvaldības piedāvāto atbalstu, sociālo palīdzību un pabalstiem, atbalstu mājokļa nodrošināšanā, nodarbinātību, bērnu izglītības iespējām un latviešu valodas apguvi, kā arī tika sniegta nepieciešamā palīdzība vīzu un uzturēšanās atļauju noformēšanā. Kopumā pašvaldības speciālisti gada laikā Ukrainas iedzīvotājiem snieguši vairāk nekā 1000 konsultācijas.

Kopš pagājušā gada februāra Siguldas novada pašvaldības telpās un pie privātpersonām izmitināti 656 Ukrainas civiliedzīvotāji, 87 Ukrainas civiliedzīvotājiem atbalstu dzīvesvietas nodrošināšanā sniegušas 34 novadnieku ģimenes. Šobrīd Siguldas novadā dzīvo 429 Ukrainas civiliedzīvotāji – 205 sievietes, 73 vīrieši un 151 bērns –, 227 personas ir izbraukušas uz citām pašvaldībām, ārvalstīm vai atgriezušās Ukrainā.

No 2022. gada marta līdz 2023. gada februāra sākumam Ukrainas civiliedzīvotāju sociālā atbalsta pasākumiem ir sniegts 468 tūkstošu eiro liels atbalsts, jauniešu izglītības nodrošināšanai izlietoti 102 tūkstoši eiro, bet atbalsts par izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumiem sasniedz 71 tūkstoti eiro.

Sadarbībā ar Sarkano Krustu Ukrainas civiliedzīvotājiem izdalītas 2573 pārtikas un higiēnas preces, izsniegti 6855 valsts finansētie pārtikas produktu komplekti. Tāpat pašvaldība nodrošinājusi skolas piederumu iegādi 110 skolēniem. Nepieciešamo sadzīves lietu iegādei izsniegtas 205 Ziedot.lv dāvanu kartes, savukārt mobilo sakaru nodrošināšanai – 250 kartes. Tāpat, pateicoties pašvaldības atbalstam, Siguldas novadā deklarētajiem Ukrainas civiliedzīvotājiem ir tiesības uz Siguldas novada ID kartes priekšrocībām, kā jebkuram citam novadā deklarētajam iedzīvotājam. 

Atbalstot ukraiņu ģimenes, tika organizētas vairākas labdarības akcijas, kurās novadnieki varēja ziedot Siguldas novadā dzīvojošajiem ukraiņiem apģērbu, rotaļlietas, sadzīves tehniku, saimniecības preces un citas ikdienai nepieciešamās lietas. Biedrības “Cerību spārni” organizētajā ziedojumu vākšanas akcijā tika saziedoti 16 170 eiro – par ziedojumiem tika sarūpētas pirmās nepieciešamības preces un saimniecībā nepieciešamās lietas. Biedrība turpina organizēt mantu sarūpēšanu un nogādāšanu uz Ukrainu.

Tāpat pašvaldība organizēja dažādus bezmaksas pasākumus – teātra izrādes mazākajiem, koncertus un bezmaksas Siguldas un novada iepazīšanas ekskursijas. Tika nodrošināts transports arī uz dažādiem kultūras pasākumiem Rīgā. Mālpils bibliotēka iepriecināja mazākos lasītājus ar grāmatām bērniem ukraiņu valodā, ko saņēma dāvinājumā no izdevniecības “Liels un mazs”. “Siguldas devonā” tika organizēts pasākums “Ukrainis satiek ukraini”, kura mērķis bija vienuviet pulcēt visus novadā dzīvojošos ukraiņus un stiprināt kopienu.

Atbalstu novadnieki sniedza arī Ukrainas iedzīvotājiem, kuri palikuši savā dzimtenē – 2022. gada nogalē kopīgiem spēkiem tika piepildīts autobuss ar nepieciešamo Mikolajivas apgabala skolēniem. Novadnieki iesaistījās ierakuma sveču un maskēšanās tīklu veidošanas aktivitātēs.

2022. gada maijā un jūnijā tika veikta Ukrainas civiliedzīvotāju aptauja, lai apzinātu ukraiņu vajadzības un nepieciešamos resursus tajā atbildes sniedza 431 Ukrainas civiliedzīvotājs. 44% norādīja, ka Siguldas novadā plāno uzturēties īslaicīgi, 27% –, ka plāno palikt ilgtermiņā, savukārt 29% –, ka uzturēšanās laiks atkarīgs no situācijas Ukrainā. Būtiski, ka 110 personas jeb aptuveni 30% no darbspējīgajā vecumā esošajiem ukraiņiem, vasaras sākumā jau bija uzsākuši darbu Siguldas novada uzņēmumos. 

Lai Ukrainas civiliedzīvotājiem nodrošinātu nepieciešamo palīdzību, joprojām pašvaldības konsultanti sniedz atbalstu gan sociālās palīdzības jomā, gan nepieciešamo dokumentu sagatavošanā, normatīvo aktu izskaidrošanā, un citos ikdienas jautājumos. Informāciju par pieejamo sociālo atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem iespējams saņemt, zvanot uz pašvaldības informatīvo tālruņa numuru 65505888. Joprojām darbojas arī informatīvais diennakts tālrunis “Palīdzība ukraiņiem Latvijā” – 27380380 –, uz kuru zvanot iespējams saņemt būtiskāko informāciju par atbalsta sniegšanas un saņemšanas iespējām Ukrainas civiliedzīvotājiem. Atgādinām, ka tīmekļa vietnē www.ukraine-latvia.com un www.palidziukrainai.lv var reģistrēties ikviens, kas vēlas sniegt jebkāda veida palīdzību Ukrainai un tās iedzīvotājiem. Šajās tīmekļa vietnēs var reģistrēties arī Ukrainas iedzīvotāji, kuri ierodas Latvijā, lai pieteiktos atbalsta saņemšanai un uzzinātu informāciju par ieceļošanu, uzturēšanos, apmešanos un darba iespējām Latvijā. Savukārt gadījumos, ja novadnieki vēlas iesaistīties palīdzības nodrošināšanā, ziedot nepieciešamās lietas vai pievienoties brīvprātīgajā darbā, aicinām sazināties ar pašvaldības Sociālās un veselības jautājumu komitejas vadītāju Evu Viļķinu, zvanot uz tālruņa numuru 26371923.

Siguldas novada pašvaldība pateicas ikvienam novadniekam, kas rada iespēju atbalstīt Ukrainas civiliedzīvotājus, nodrošināt izmitināšanas iespējas, veikt brīvprātīgo darbu, tulkot informatīvos materiālus, organizēt latviešu valodas apmācības, iepriecināt un pārsteigt Ukrainas bērnus. Paldies biedrībai “Mālpils iedvesmo” par Ukrainas civiliedzīvotāju iekļaušanu vietējā kopienā. Paldies novada uzņēmējiem, kas rada iespēju ziedot gan finanšu līdzekļus, gan nepieciešamās sadzīves lietas, gan nodrošināt darba vietas karadarbībā cietušajiem. Paldies!

 

© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi