×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Otrdiena, 23. aprīlis
Šodien sveicam: Jurģis, Juris, Georgs
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-04-03
Aicina ievietot tekstilu tam paredzētos šķirošanas konteineros

Lai samazinātu tekstila atkritumu apjomu un modes industrijas ietekmi uz vidi, pašvaldības atkritumu un vides apsaimniekošanas uzņēmumi aicina Siguldas novada iedzīvotājus nodot tekstila izstrādājumus tiem paredzētajos atkritumu konteineros.

Tekstila konteineros drīkst ievietot nesabojātus, nesaplēstus, tīrus: kreklus, bikses, jakas, mēteļus, šalles, cimdus, cepures, dvieļus, aizkarus, jostas, somas, gultas veļu, pārklājus, spilvenus, segas, kā arī valkāšanai derīgus apavu pārus, tajā skaitā gumijas un speciālos ziemas sporta apavus – slidas, slēpju zābakus, kā arī bižutēriju.

Tekstila konteineros nedrīkst ievietot: saplēstu apģērbu jeb audumu atliekas, tekstilu ar specifisku smaku, ar sadzīves ķīmiju, motoreļļām sasmērētu, kā arī mitru, pelējušu tekstilu, kas var sabojāt atkārotai izmantošanai un pārstrādei derīgo materiālu.

Tekstila nodošanas vietas Siguldas pilsētā:

  • pie tirdzniecības centra “Šokolāde”, Strēlnieku ielā 2;
  • pie veikala “TOP” Siguldā, Rīgas ielā 2;
  • pie T/C “Raibais suns” stāvlaukumā, Vidzemes šoseja 16;
  • šķirošanas laukumā “Zemdegas” – Zinātnes ielā, “Peltes”;
  • lietotu tekstilu var nodot arī ZAAO EKO laukumā Raganā, “Dūmeņos”.

Drīzumā tekstila šķirošanas konteineri būs pieejami arī Inčukalna pagastā, kur pakalpojumu nodrošina “CleanR”. Tie atradīsies jaunveidojamā šķiroto atkritumu nodošanas laukumā un vairākās publiski pieejamās vietās.

Konteineros ievietotais tekstils tiek nogādāts uz šķirošanas centru, kur tas tiek sašķirots atbilstoši tālākās lietošanas veidam, sezonalitātei, materiālam, kvalitātei un citiem faktoriem. Pēc tām tiek meklētas iespējas tam nonākt atkārtotā apritē. Kvalitatīvais apģērbs, apavi un mājas tekstils tiek novirzīts atkārtotai lietošanai dažādās pasaules valstīs vai tiek atdots sadalei Latvijas labdarības organizācijām. 

Vēršam uzmanību, ka audumu atgriezumus vai apģērbu ar caurumiem vai citiem bojājumiem var izmantot arī citiem mērķiem, piemēram, pārveidot, pāršūt, izgatavojot ko jaunu. Nevajadzīgie tekstilizstrādājumi, piemēram, segas vai palagi, kas ir bojāti, var noderēt dzīvnieku patversmēs. 

Uzziņai: Katru gadu 3–5 % no poligonos noglabājamā atkritumu apjoma veido tekstils, kas izmesti sadzīves atkritumos. Tekstila ražošanā tiek izmantotas aptuveni 3500 ķīmisko vielu, no kurām 750 ir klasificētas kā bīstamas cilvēka veselībai, bet 440 – kā bīstamas videi. 


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi