×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 29. marts
Šodien sveicam: Aldonis, Agija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-04-17
Mizgraužu postījumu ierobežošana: situācija Siguldas novadā

Līdz 30. jūnijam Latvijā, tai skaitā arī Siguldas novadā, izsludināta ārkārtas situācija mizgraužu postījumu ierobežošanai. Šajā laika posmā noteikti saimnieciskās darbības ierobežojumi un aizsardzības pasākumi vērtīgajās egļu mežaudzēs un to aizsardzības zonās.

Latvijas valsts mežu (LVM) meža aizsardzības un ugunsdzēsības vadītājs Edijs Leišavnieks norāda, ka situācija ar egļu audzēm astoņzobu mizgrauža dēļ ir patiešām nopietna, un tikai visu meža īpašnieku, tai skaitā dabas aizsargājamās teritorijās, saskaņota un atbildīga rīcība var ietekmēt turpmāku situācijas nepasliktināšanos.

LVM apsaimniekotā teritorija Siguldas novadā ir 24 297 ha, kas ir 41 % no visiem mežiem novada teritorijā. Izsludinātā ārkārtējā situācija attiecas uz sekojošiem pagastiem Siguldas novadā – Allažu, Inčukalna, Krimuldas, Mālpils, Mores un Siguldas pagastu.

Attiecīgajos pagastos Valsts meža dienests ir noteicis saglabājamās jeb nebojātās egļu mežaudzes, kurām ir noteikti aizsardzības pasākumi, vasaras mēnešos terminēti ierobežojot koku ciršanu skuju koku audzēs tiešā vērtīgo egļu audžu tuvumā, lai nepasliktinātu to sanitāro stāvokli un nepiesaistītu egļu astoņzobu mizgrauzi.

Papildus noteikti preventīvie pasākumi lidojošo mizgraužu vaboļu ķeršanai slazdos un rīcības, ja egļu mežaudzē konstatēti svaigi mizgraužu bojājumi, kurus var sākt identificēt maija beigās, jūnija sākumā, kad tie sāk veidot ieskrejas koku stumbros.

LVM apsaimniekotajā teritorijā apzina mizgraužu bojājumus un veic mizgraužu bojāto koku ciršanu. Ja attiecīgi mizgraužu bojājumu apjoms ir liels un audzē veselo, augtspējīgo koku šķērslaukums ir mazāks par normatīvajos aktos noteikto audzes kritisko šķērslaukumu, tad koku ciršana notiek vienlaidus platībā turpmākajos gados veicot meža atjaunošanas darbus. Jau 2022. gadā LVM Siguldas novada administratīvajā teritorijā veica sanitārās cirtes vairāku simtu hektāru apmērā informē LVM meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs Vilmārs Katkovskis.

Latvijas Valsts mežzinātnes institūta “Silava” vadošais pētnieks Agnis Šmits informē, ka astoņzobu mizgrauži, kas ir eglēm bīstamākie meža kaitēkļi, pēc ziemas miega varētu aktivizēties maija sākumā, tas gan atkarīgs no dažādiem faktoriem, piemēram, no laikapstākļiem. Kopumā gada griezumā mizgrauži aktivizējas divās paaudzēs – vienu reizi maijā, bet otro reizi – aptuveni jūlijā un var būt aktīvi līdz pat oktobrim.

Pētnieks mizgraužu ierobežošanai iesaka veikt vairākas darbības. Pirmkārt, sekot līdzi koku stāvoklim – svaigi invadētas egles atpazīt ir grūti, ja kukainis kokā ir nesen – var pamanīt vien dažus caurumiņus pie zariem, arī smalkas skaidiņas. Jāteic, ka gadījumos, kad uz egles mizas caurumus pamanīt var lielākos laukumos, lai gan koks vēl vizuāli zaļo, egle jau ir neatgriezeniski bojāta un mizgrauzis nokļuvis nākamajos kokos.

Plašāka informācija par izsludināto ārkārtas situāciju skatāma Valsts meža dienesta tīmekļa vietnē.

 

 

© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi