×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Sestdiena, 20. aprīlis
Šodien sveicam: Mirta, Ziedīte
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-04-21
Domnīcā “S!nerģija” diskutē par Tautas parka atjaunošanu Siguldā

18. aprīlī Siguldas pils paviljonā norisinājās domnīcas “S!nerģija” ceturtā tikšanās reize. Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja Līga Sausiņa aicināja Siguldas novada iedzīvotājus uz tikšanos, lai diskutētu par Tautas parka atjaunošanu un tā nākotnes redzējumu. 

Katrā domnīcas pasākumā tiek pieaicināts jomas eksperts, šoreiz tā bija ainavu dizaina speciāliste un ainavu arhitekte Vineta Radziņa, kura iepazīstināja ar Tautas parka bagāto vēsturi un ļāva ielūkoties parka nākotnes redzējumā. Vineta Radziņa ir ne tikai ainavu dizaina speciāliste, bet arī mežsaimniecības inženiere un ekoloģe. Viņas zināšanas un pieredze ļauj uz parka attīstības plānu skatīties daudz plašāk, apvienojot gan tā vērtības un mantojumu, gan ainavisko skatu un drošības aspektus.

Rādot nākotnes parka vīziju, eksperte min, ka parkā ir daudz dižkoku, dendroloģiskās vērtības elementu, kas prasa kopšanu un vērību, kā arī norāda uz nepieciešamību atjaunot īpašo augu sugu klāstu, kas savu laiku jau nokalpojušas. Savulaik parkā ir veikta dendroloģiskā izpēte un augu inventarizācija. Eksperte iesaka pārdomāt arī atkritumu urnu un labierīcību izvietojumu pie parka ieejas.

Parkā iespējamas vairākas skatu perspektīvas, kuras izveidojot parka apmeklētājiem pavērtos brīnišķīgi skati, gan uz Livonijas ordeņa Siguldas pili, gan Turaidas pili, kā arī uz Gaujas senielejas skaistajiem krastiem. Vīzijā ieskicēti arī mākslas un gaismas elementi parkā, soliņu izvietojums, kā arī norāžu risinājumā izmantot Siguldas spieķīšus.

Eksperte norāda, ka Tautas parks ir vieta no kurienes ir sākusies Sigulda, vieta, kurā bijušas pirmās tūristu takas. Šodien parks ir aizsargājama dabas teritorija, līdz ar to atjaunošanas darbu ietvaros jārēķinās arī ar izmaiņu saskaņošanas procesu.

Uz diskusiju bija ieradusies arī Turaidas muzejrezervāta dibinātāja un attīstītāja Anna Jurkāne, kas zināja stāstīt par parka vēsturiskajiem plāniem un iecerēm, par parka romantisko pusi un tā izmaiņām laika nogriežņos.

Iedzīvotāji teritorijas plānojumā gribētu redzēt arī labiekārtotas piknika vietas, aktīvās atpūtas zonas un interaktīvo uzdevumu takas bērniem. Iedzīvotāji bija viensprātis arī par to, ka, veidojot objektus parkā, jādomā, lai to uzturēšana nebūtu sarežģīta un tie netiktu atstāti novārtā. 

Pēc diskusijas Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja aicināja pasākuma dalībniekus apskatīt Tautas parka teritoriju un kopā ar eksperti ieraudzīt vērtīgos dabas elementus savām acīm.

Pēc sarunām un teritorijas apzināšanas visi dalībnieki bija viensprātis, ka Tautas parks ir jāatjauno kopā ar iedzīvotājiem, kas dod citu vērtību gan vietai, gan risina tās problēmas, kas saistītas ar vandālismu. Eksperte norāda, ka svarīgākais uzdevums parka atjaunošanā ir spēja pielāgoties dabai, nenodarīt tai pāri, bet attīstīt to jaunā kvalitātē.

Attēli no ekspertes prezentācijas par Tautas parka vīziju.

 


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi