×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 28. marts
Šodien sveicam: Gunta, Ginta, Gunda
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-05-09
Siguldas novadā turpina latvāņu mērķtiecīgu apkarošanu

Sosnovska latvāņi aptuveni deviņdesmit procentos Latvijas pašvaldību ir nopietns drauds dabiskajai ekosistēmai un vietējām sugām, kā arī bīstams cilvēka veselībai. Siguldas novads ir viens no pozitīvajiem piemēriem Latvijā, kurā ar sistemātisku latvāņu apkarošanu un tālākas izplatības ierobežošanu ir izdevies gūt labus panākumus.

Visvairāk ar latvāņiem skartā platība ir Siguldas (417,17 ha), Mālpils (110,31 ha) un Mores (50,44 ha) pagastos. Kopumā novadā latvāņu izplatība konstatēta 717,85 ha lielā platībā. No tām pašvaldībai piederošās zemēs ap 16 ha.

Tikpat mērķtiecīgi arī šogad pašvaldība turpina cīņu ar latvāņiem. Jau aprīļa izskaņā Siguldas novads bija viena no desmit Latvijas pašvaldībām, kas Lielās talkas ietvaros organizēja atsevišķas latvāņu apkarošanas talkas. Talcinieki Mālpilī un Lēdurgā veica mehānisko latvāņu ierobežošanu – latvāņu izduršanu ar lāpstu.

Savukārt, šomēnes Siguldas novadā tika uzsākti latvāņu ierobežošanas pasākumi pašvaldībai piederošajos īpašumos, kas ilgs līdz augustam. Darbi notiek, izmantojot vairākas ierobežošanas metodes – mehānisko, ķīmisko vai kombinēto.

Siguldas novada pašvaldības Teritorijas attīstības pārvaldes Vides pārvaldības nodaļas lauku attīstības speciāliste Ineta Eriksone informē, ka cīņā ar latvāņiem novadā ir noteikta prioritāte: primāri, lai samazinātu latvāņu izplatību, veikt pasākumus esošajās pilotteritorijās – novada teritorijā apdzīvotās vietās un ap tām. Latvāņu iznīcināšana ir ilgstošs un sistemātisks darbs, tas jādara regulāri, latvāņu iznīcināšanā iesaistoties visiem zemes īpašniekiem, kuru īpašumos ir latvāņi, nedrīkst pielaut latvāņu izziedēšanu un sēklu tālāku izplatību.

Pērn Siguldas novada pašvaldības darbinieki apsekoja 475 ar latvāņiem invadētas zemes vienības un konstatēja, ka 55 zemes vienībās zemes īpašnieki/tiesiskie valdītāji nebija veikuši vai daļēji veikuši latvāņu ierobežošanu. Valsts augu aizsardzības dienestam (VAAD) tika nosūtīta informācija par 17 zemes vienībām, kurās konstatēti latvāņi un, par kurām nav iekļauta informācija VAAD pārziņā esošajā kultūraugu uzraudzības valsts informācijas sistēmas invazīvo augu sugu izplatības datubāzē.

Ar latvāņiem invadētās teritorijās, kurās zemes īpašnieki neveic latvāņu ierobežošanu vai, par kurām nav iesnieguši iesniegumu par latvāņu izplatību VAAD datu iekļaušanai VAAD datubāzē  https://karte.vaad.gov.lv/, pašvaldība šajās teritorijās saskaņā ar “Latvāņu izplatības ierobežošanas pasākumu organizatoriskais plāns Siguldas novadā 2022.–2026. gadam” noteikto var organizēt un koordinēt latvāņu izplatības ierobežošanas pasākumus. Šogad, ja tas būs nepieciešams, šādas aktivitātes plānotas veikt 24 zemes vienībās.

Latvijas Republikas normatīvie akti nosaka pienākumu arī zemes īpašniekam vai valdītājam iznīcināt latvāņus, ja tie izplatījušies zemē, kas atrodas viņa īpašumā vai valdījumā. Ikvienai personai ir informē VAAD, ja tās rīcībā ir ziņas par latvāņu izplatību.

Atgādinām, ka zemes īpašniekiem, kuru zeme invadēta ar latvāņiem, ir iespēja pieteikties uz nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu nākamajā gadā, iesniedzot kārtējā gadā no 1. janvāra līdz 31. martam Siguldas novadā pašvaldībā motivētu iesniegumu un zemes robežu plāna kopiju, kurā norādīta ar latvāņiem invadētā platība, kura ir lielāka par 0,1 ha, kurā aug vismaz divdesmit otrā gada vai vecāki latvāņi un, kurā regulāri tiek veikti latvāņu izplatības ierobežošanas pasākumi un netiek pieļauta latvāņu izziedēšana.

Detalizētu informāciju iedzīvotāji var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē https://www.sigulda.lv/public/lat/siguldas_novads1/vide1/latvanu_ierobezosana1/ un Valsts augu aizsardzības dienesta tīmekļa vietnē https://www.vaad.gov.lv/lv/par-latviju-bez-latvaniem.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi