×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Otrdiena, 23. aprīlis
Šodien sveicam: Jurģis, Juris, Georgs
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-05-15
Aizvadīts stāstījums par Gaujas lībiešu vēsturi un to mantojumu mūsdienās

Aizvadītās piektdienas pēcpusdienā pie Siguldas dzelzceļa stacijas Koprades laboratorijām pulcējās interesenti, lai izstādes “Sateseles pilskalna stāsts” ietvaros klausītos Turaidas muzejrezervāta speciālistu stāstījumu par Gaujas lībiešu vēsturi un to mantojumu mūsdienās.

Klātesošos uzrunāja Turaidas muzejrezervāta (turpmāk tekstā – TMR) direktores pienākumu izpildītāja Vija Stikāne, uzsverot Sateseles pilskalna, mūsdienās vairāk zināma kā Līvu kalna vēsturisko nozīmi. Tieši izrakumos, kas veikti Sateseles pilskalnā, atrasta arheoloģiskā rota-putniņš. Tas ir kļuvis par lībiešu mantojuma simbolu.

Savukārt, vēsturniece, TMR galvenā speciāliste Ligita Beitiņa vēstīja par piekariņu putniņa veidolā, kas senatnē ir kalpojis kā amulets un sargājis sievietes un bērnus. Šim putniņam ir dziļas saknes Baltijas jūras somu tautu mitoloģijā. Senais mīts vēsta, ka putniņš piedalījies pasaules radīšanā.

Aizraujošs bija vēsturnieka, arheologa, Gaujas lībiešu vārda nesēja plašākā pasaulē Gunta Zemīša stāstījums par arheoloģiskajos izrakumos Sateseles pilskalnā atrastajām liecībām, kas nepārprotami vēsta par lībiešu klātesamību šajā apkaimē jau no 10., 11.gadsimta. Tās ir pavarda vietas, rotaslietas, lībiešiem raksturīgie bultu gali.

Paldies TMR speciālistiem par šo interesanto pēcpusdienu.

Līdz svētdienai, 21. maijam, vēl var paspēt apskatīt izstādi “Sateseles pilskalna stāsts”, baudīt lībiešu stabulītes brīnišķīgo skanējumu, uzzīmēt arī savu lībiešu putniņu.

Informāciju sagatavoja:

Turaidas muzejrezervāts


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi