×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 25. aprīlis
Šodien sveicam: Līksma, Bārbala
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-06-05
Siguldā viesosies starptautiski atzītais bērnu koris “TAPIOLA” no Somijas

15. jūnijā plkst. 19.00 koncertzālē “Baltais flīģelis” koncertu sniegs starptautiski atzītais bērnu koris “TAPIOLA” no Somijas pilsētas Espo.

Bērnu koris “TAPIOLA” šogad svin 60. gadadienu kopš tā dibināšanas. Jubilejas gadu koris “TAPIOLA” diriģenta Pāsi Hioki (Pasi Hyökki) vadībā atzīmē ar koncerttūri Baltijas valstīs un pirmoreiz tā vēsturē – Latvijā. Koris koncerttūrē dosies aptuveni 40 dziedātāju sastāvā. Koncerttūres mērķis ir iepazīt Baltijas valstu mūziku un kultūru, kā arī veidot jaunas draudzības. Latvijā kora sadarbības partneris ir Rīgas Doma meiteņu koris “TIARA” diriģentes Airas Birziņas vadībā.

Kora “TAPIOLA” koncertprogrammai Siguldas koncertzālē “Baltais flīģelis” dots nosaukums “Apkārt pasaulei un atgriežoties Somijā”. Koncerta pirmajā daļā simbolisks mūzikas ceļojums vēstīs par tām valstīm, kurās koris savā 60 gadu ilgajā darbības laikā viesojies un koncertējis, – skanēs Zviedrijas, Kanādas, ASV, Austrālijas, Filipīnu, Japānas Izraēlas, Ungārijas, Francijas, Vācijas un Igaunijas komponistu oriģinālmūzika un tautasdziesmu apdares. Koncerta otrajai daļai izvēlēta izcilāko, pasaulē pazīstamāko somu komponistu mūzika – kora sniegumā skanēs E. Rautavāras, Ž. Sibēliusa, T. Turkka, J. Linkola, H. Wessman un A. M. Kähärä kordarbi.

Diriģents Pāsi Hioki par viesošanos Latvijā saka: “Koris “TAPIOLA” savas darbības laikā apceļojis gandrīz 40 valstis. Šogad – par godu kora 60. gadadienai – esam pagodināti pirmoreiz viesoties Latvijā. Mēs vēlamies Latvijas klausītājiem piedāvāt gan dažādus ārzemju komponistu kordarbus, gan īpaši korim TAPIOLA sacerētu somu komponistu kormūziku. Kora TAPIOLA mākslinieciskais mērķis jau no tā darbības pirmsākumiem bijis attīstīt un veidot daudzpusīgus mūziķus – un tieši tādēļ mūsu dziedātāji ne tikai dzied, bet arī spēlē mūzikas instrumentus.”

Koncerta norisi atbalsta Siguldas koncertzāle “Baltais flīģelis” un Rīgas Doma meiteņu kora biedrība. Ieeja koncertā ir bez maksas.

Koris “TAPIOLA” ir pasaulē pazīstams un godalgots bērnu koris no Espo, Somijas. Kopš dibināšanas koris TAPIOLA no skolas kora ir kļuvis par viens no pasaulē pazīstamākajiem bērnu un jauniešu koriem, izceļoties ar tā īpašo, atšķirīgo kora skaņu, ko novērtējuši daudzi mūzikas kritiķi visā pasaulē. Kori 1963. gadā dibinājis profesors Erkki Pohjola, viņa darbu no 1994. līdz 2008. turpināja Kari Ala-Pöllänen, bet kopš 2008. gada kora mākslinieciskais vadītājs ir Pāsi Hioki (Pasi Hyökki) – kora TAPIOLA absolvents, bijušais dziedātājs. Šobrīd korī dzied aptuveni 50 jaunie mūziķi vecumā no 9 līdz 19 gadiem. Līdztekus dziedāšanai katrs kora dalībnieks spēlē arī kādu mūzikas instrumentu.

Kora repertuārs ir ļoti daudzveidīgs – no džeza mūzikas līdz laikmetīgajam un klasiskajam repertuāram, no tautas mūzikas līdz sakrālajai kormūzikai. Nozīmīga ir kora TAPIOLA mākslinieciskā sadarbība ar mūsdienu komponistiem – vairāki somu un ārvalstu komponisti ir komponējuši un veltījuši skaņdarbus tieši korim TAPIOLA.

“TAPIOLA” aktīvi koncertā Somijā un ārvalstīs. Īpaša tradīcija kopš 1960-tajiem gadiem ir ikgadējie Ziemassvētku koncerti. Koris veicis daudzus desmitus ierakstu, ieguvis balvas un atzinību vairākos nozīmīgos koru konkursos, piemēram, BBC koru konkursa Let the Peoples Sing galveno balvu Silver Rose Bowl (1971), kā arī saņēmis UNESCO mākslas veicināšanas balvu (1996). Darbības laikā koris TAPIOLA devies vairāk nekā 80 starptautiskās koncerttūrēs visā pasaulē.

Pāsi Hioki (Pasi Hyökki) (1970) ir kordiriģents, mūzikas maģistrs un soprānists (īpašs kontrtenora veids). Kopš 2008  gada P. Hyökki ir kora “TAPIOLA” mākslinieciskais vadītājs. Viņš ir arī YL (Ylioppilaskunnan Laulajat) vīru kora (Somijas pazīstamākā un vecākā somu valodā dziedošā vīru kora; koris dibināts 1883. gadā) mākslinieciskais vadītājs un paša dibinātā kamerkora EMO Ensemble galvenais viesdiriģents. Kopā ar kamerkori EMO Ensemble, vokālo ansambli Talla un kamerkori Cantabile, ieguvis uzvaras daudzos koru un vokālo ansambļu konkursos un vairākos no tiem arī saņēmis diriģenta balvu. Diriģents P. Hioki bieži veic ierakstus ar visiem saviem koriem, strādājot gan kā diriģents, gan producents. Viņa veiktie ieraksti kopā ar vokālo ansambli Talla, kamerkori EMO Ensemble un YL vīru kori Somijā atzīti par Gada kora disku. P. Hioki 2014. gadā Somijā saņēma izcilo Klemetti balvu.

 

Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi