×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 29. marts
Šodien sveicam: Aldonis, Agija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2023-06-07
Vasaras Saulgriežu noskaņas Jāņkalnā Turaidā

Turaidas muzejrezervātā, 21. jūnijā no  plkst. 18.00 līdz 21.00 visi aicināti  smelties senas un mūsdienīgas zināšanas par pļavu augiem un Jāņu vainagiem, izjust savu piederību dabai un tautas tradīcijām, kā arī  gūt spēkus un enerģiju  visai vasarai un gadam.

Mūsu tautas skaistā tradīcija sagaidīt vasaras pilnbriedu ar vainagiem, darinātiem  no dažādiem augiem, ziediem un lapām,  parādīta teicēju stāstos, kurus grāmatā  „100 vainagi Latvijai” apkopojusi etnogrāfe Indra Čekstere.   Tiekoties ar grāmatas autori, uzzināsim  kā latvieši dažādos novados,  svinot skaistos vasaras saulgriežu svētkus, godina ziedēšanu dabā un cilvēkā. Ikkatra cilvēka vainaga stāsts ir veltījums Latvijai tās 100 gadu jubilejā.


Sarīkojums notiks vietā, kur daudzus gadus uzkrāta enerģija, svinot Vasaras saulgriežu svētkus līdz saullēktam. Tagad šajā vietā izaugusi skaista pļava, kas bagāta ar daudzveidīgām puķēm. Turaidas muzejrezervāts ir izveidojis ceļvedi Jāņu zāļu meklēšanai, kur atrodamas ziņas par augiem gan botāniķu skatījumā, gan tautas tradīcijās, savukārt noskenējot QR kodu, būs iespējams noklausīties etnogrāfes Indras Čeksteres aizraujošo stāstījumu par pļavas augiem.

Pastaigu pļavā kopā ar Indru Čeksteri vadīs ceļveža veidotāja Margita Poriete.  Atsevišķās pļavas vietās  jāņuzāles varēs arī plūkt,  lai iepītu tās vainagā. Vainagos varēs iepīt arī iepriekš sagādātās puķes. Vairākus vainagu vīšanas veidus  ierādīs Margita Poriete un  Dr. agr. Baiba Ošmane.
Vasaras saulgrieži ir gadskārta, kurai ir visvairāk veltītu tautasdziesmu. Tās varēs izdziedāt Jāņu ielīgošanas koncertā kopā ar Rīgas Latviešu biedrības “Rīgas Danču” muzikantiem: solistes Malvīne Mantiniece (Dižkokle), Rozīte Katrīna Spīča (Latgales kokle). 

Koncertā būs unikāla iespēja dzirdēt pasaulē lielāko kokli – Dižkokli – basa kokli  jeb bāgu, kuras garums ir 209 cm. Savienojumā ar Latgales kokli un citiem tautas mūzikas instrumentiem veidosies iepriekš nedzirdētu skaņu pasaule. Dižkokle ir Druvienas meistara Riharda Valtera darināta kopija pēc instrumenta izgudrotāja Eduarda Krauksta parauga, kas radīts 1947. gadā un kopš 1958. gada glabājies kādas mājas bēniņos. 2022. gada maijā Dižkokle tika parādīta sabiedrībai un tās unikālā skaņa pārsteidza gan klausītājus, gan  erudītus muzikologus.
Rozīte Katrīna Spīča ir četrkārtēja Latvijas tautas muzikantu konkursa pirmās vietas ieguvēja koklēšanā.  Malvīne Mantiniece ir vienīgā koklētāja Latvijā, kas gandrīz pilnībā apguvusi Dižkokles iespējas.

Ieeja pasākumā, ieejas biļete muzejā. Lai košs un pozitīvas enerģijas piepildīts Jāņu laiks!
 

 

Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi