Svētdien, 24. jūlijā, Turaidā norisinājās Maizes diena, kurā kopā ar etnogrāfi Indru Čeksteri un Turaidas muzejrezervāta speciālistiem varēja izzināt maizes tapšanas procesu - no grauda līdz pat maizes klaipam, kā arī izcept un ar medu nobaudīt savu Turaidas spēka maizīti.
Maizes stāstu iepazīt palīdzēja muzeja krājuma etnogrāfisko priekšmetu un tekstiliju izstāde, bet ar padomiem un pieredzi maizes cepšanā dalījās maiznieki no Vidzemes. Turpat – tirdziņā, varēja iegādāties kā maizi, tā arī medu un bišu maizi, māla traukus un citus vietējos produktus. Vidzemnieku stāstus papildināja latgaliešu dziesmas un danči, ko piedāvāja bērnu un jauniešu Briežuciema folkloras kopa „Soldanī”. Paldies visiem par piedalīšanos!
Mēs varam būt lepni, ka Latvijā maizes cepšanas tradīcijas ir dzīvas, sastopami meistari, kuri prot izcept īstu rudzu maizi un nodod šīs prasmes arī nākamajām paaudzēm.
Lai galdā vienmēr būtu maizīte – mīksta, garšīga un sātīga!
Pasākuma foto galeriju skatīt šeit.
Informāciju sagatavoja:
Una Dimitere
TMR krājuma un izglītojošā darba daļas galvenā speciāliste
© www.sigulda.lv
Apskatīt komentārus