Lielu daļu slavas un atpazīstamības Siguldas novada Allažiem ir devusi ķimene, kura jau kopš 19.gadsimta tiek izmantota pasaules slavu iemantojušā liķiera „Allažu ķimelis” sastāvā. Šī noslēpumainā dzēriena radīšanas māksla ir gājusi cauri gadu simteņiem, un „Allažu ķimelim” šogad aprit 190 gadi. Sagaidot nozīmīgo jubileju un, lai atjaunotu ķimeļa gatavošanas tradīcijas, pirmdien, 13.maijā plkst.19.00 pie Allažu Tautas nama ar īpaša rituāla palīdzību, ko veiks folkloras kopa „Delve” un Allažu Tautas nama deju kolektīvs ”Ķimenīte”, tiks iesēts pirmais lauks ar ķimenēm.
No 1823.gada Allažu muižas spirta brūzī ražotais „Allažu ķimelis” bija pazīstams un iecienīts pat Britu karaļnamā. Vēsturiski Allažu ķimelis ražots arī ārpus Latvijas robežām - vēl piecās vietās pasaulē, tomēr oriģinālā „Allažu ķimeļa” galvenās sastāvdaļas, kas nodrošina tā unikālo garšu, ir Allažu avota ūdens un Allažos audzētās ķimenes.
Sagaidot nozīmīgo „Allažu ķimeļa” jubileju, allažnieks, ķīmijas profesors Jānis Teterovskis pēc vecās receptūras mājās pagatavojis ķimeņu liķieri tieši no ūdens, kas ņemts no Allažu avota. Viņš kā ķīmijas profesors ir pārliecināts, ka ķimeļa izcilo garšu nodrošina tieši tas, ka tā pagatavošanai izmantots Allažmuižas tuvumā esošā avota ūdens. Diemžēl kolhoza laikos, veicot meliorāciju, avots tika aizbērts un Teterovskis ūdeni ņem no cita avota.
Arī Siguldas novada iedzīvotāji tiek aicināti savos piemājas dārzos iesēt ķimenes, jo pietiek tām atvēlēt 2-3 kvadrātmetrus, lai nodrošinātu mājsaimniecību ar ķimenēm visu gadu (sēklas, saknes, zaļumi). Vienojamies kopīgam darbam!
© www.sigulda.lv
Apskatīt komentārus